Ny public service-rapport vækker glæde hos de private medier

Danske Medier glæder sig over scenarier, der foreslår reduktion af public service-medier.

Danske Medier har længe ønsket færre midler til public service-medierne, som de mener skævvrider konkurrencen. (Foto: Christian Liliendahl © Scanpix)

Den nye rapport fra public service-udvalget vækker glæde hos de private medier.

Brancheforeningen Danske Medier har længe ønsket færre midler til public service-medierne og har blandt andet konkret foreslået at reducere DR's omkostninger med fem procent om året de næste fem år. Derfor er de glade for, at flere af scenarierne i rapporten lægger sig op ad de tanker.

- Fire ud af de fem hovedscenarier indebærer en reduktion af omkostningerne og dermed mulighed for en reduktion af medielicensen, hvis man vil det. I et af scenarierne konkluderer udvalget, at man kan reducere omkostningerne og samtidig have samme public service-udbud og samme kvalitet, siger formand Stig Ørskov.

- Vi tror, det er usundt, at DR fylder så meget i landskabet. Vi tror, at man kan lave god og fin public service for færre penge (...) Der er brug for mangfoldighed i et lille medielandskab som det danske, så det er godt, hvis public service-opgaverne splittes op.

De fem scenarier

Public Service-udvalget kommer i deres rapport ikke med anbefalinger, men præsenterer i stedet fem scenarier for fremtidens public service.

I det mest yderliggående scenarie, som især Danske Medier glæder sig over, foreslås det at overlade public service fuldstændig til markedet.

I et andet scenarie vil man, fremfor at have de traditionelle public service-institutioner som DR, Radio24Syv og TV 2's regioner, oprette en public service-fond eller tidsbegrænsede bevillinger, hvor public service bliver lagt ud til kanaler og platforme i en periode.

Og i et tredje scenarie skal public service-medierne kun tage sig af det, som det kommercielle marked ikke ønsker at levere.

Nye spillere skal få fat i de unge

Troels Mylenberg, chefredaktør for koncernen Jysk Fynske Medier, der blandt andet udgiver Århus Stiftstidende, Fyns Amts Avis og Randers Amtsavis, mener også, at der skal flere spillere på banen i forhold til at levere public service.

- Overordnet er det altid spændende at høre betragtninger om vores fremtid, og grundforudsætningerne for arbejdet er jeg enig i. Men jeg kunne godt tænke mig mere power, at ja, vi skal have public service, men vi skal også forstå public service som noget, vi er mange flere end public service-institutionerne selv, der kan levere, siger han.

Mylenberg understreger, at der f.eks. er brug for nye spillere både i form af de private medier og nye medier, der kan "være bedre til at ramme og favne de unge", som det ifølge rapporten er svært at få fat i.

FacebookTwitter