Ny whistleblower-ordning skal fange ulovligheder på Aller

Ansatte, der ikke tidligere har turde afsløre ulovlige metoder, får nu en ventil, siger Se og Hør-chef efter medieskandale.

Se og Hør-sagen rullede i foråret, da bladets tidligere journalist Ken B. Rasmussen udkom med romanen ‘Livet, det forbandede’ om ulovlige metoder på et fiktivt ugeblad. Siden viste det sig, at tingene var foregået på Se og Hør med flere chefers viden. (Foto: Marie Ravn Nielsen © DR)

Aller gør nu alvor af tidligere udmeldinger og indfører en såkaldt whistleblower-ordning i mediekoncernen.

Formålet er at undgå en ny skandale a la Se og Hør-sagen og sker som led i en større oprydningen i blad-koncernen.

- Efter stormen mod Se og Hør er det bedre at være et nummer for sikker, for det har været et hårdt, hårdt slag for hele Aller og for Se og Hør i særdeleshed, siger Se og Hørs chefredaktør, Niels Pinborg, til DR Nyheder.

Medarbejderne skal ikke frygte chefen

Aller-toppen er konkret blevet enige om fem stramninger, der skal gøre op med den arbejdskultur, som skabte en af de største medieskandaler i Danmarkshistorien:

Sagen med den meget omtalte tys tys-kilde, der lækkede kendte danskeres fortrolige kreditkortoplysninger til Se og Hør.

- Med tys tys-kilden havde man haft nogle chefer, som traf forkerte beslutninger. Da havde man ikke nogen ventil, medarbejderne kunne bruge. Vi har lyttet til kritikken og retter nu op på det, siger Niels Pinborg.

- Nogle mennesker tør ikke kritisere deres nærmeste chef. Nu har vi en ordning, hvor folk i fred og ro kan fortælle, hvis de oplever noget ulovligt i Aller. Det bliver medarbejdernes ventil, fortsætter han.

Han henviser til, at flere af Se og Hørs chefredaktører fuldt ud kendte til tys tys-kilden og de ulovlige læk uden at stoppe det.

Whistleblower-metoden vil fungere som en tip-ordning, hvor medarbejderne anonymt uden om deres nærmeste chef kan gå direkte til Allers topledelse og bestyrelse uden at frygte at blive fyret.

'Tip skal være en regulær ulovlighed'

Det vil være op til topledelsen i Aller at vurdere, om en medarbejders henvendelse er værd at gå videre med, siger Niels Pinborg.

- Man kan ikke bare melde alt, og det oplever man heller ikke på virksomheder, som har lignende ordninger. Der skal være tale om en regulær lovovertrædelse eller regelbrud på vores Code of Conduct. Og det er jo ikke et problem at blive meldt for noget. Det er først et problem, hvis man har gjort noget ulovligt.

Han regner dog ikke med, at der vil komme mange anmeldelser fra medarbejdere om ulovlige metoder i jagten på den gode historie, da Allers fem nye skærpede krav alene burde eliminere de brodne kar, siger han.

- Med vores nye fem-trinsplan har vi nok en af de mest gennemtjekkede mediearbejdspladser, lyder det fra Se og Hør-chefen.

Ny arbejdsgang på Se og Hør

Foruden whistleblower-ordningen har Allers ledelse besluttet at indføre strammere regler for attestering af bilag.

Det sker, fordi tys tys-kilden fik penge under bordet for sine tip til Se og Hør.

Man har derudover støvet Allers Code of Conduct af, som er mediekoncernens egne etiske retningslinjer.

Og på Se og Hør har man strammet op i forhold til de journalistiske metoder.

- Nu er der så meget fokus på det, vi laver, så har kigget os selv i øjnene og sagt, at vi bliver nødt til at være endnu mere grundige. Det, vi laver, skal være helt i orden, siger Niels Pinborg:

Men Se og Hør vil stadig være klassens frække dreng, fastslår chefredaktøren.

- Vi skal jo heller ikke blive alt for forsigtige, så vi bliver bange for vores egen skygge, siger Niels Pinborg.

Se dr.dk's store tema om Se og Hør-sagen her.">http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:542a44546187a20c6c606a73

Færre paparazzibilleder

Konkret betyder det ifølge chefredaktøren færre paparazzibilleder i det kulørte ugeblad og ditto sladderhistorier, hvor de kendte mennesker ikke selv kommer til orde.

- Vores læsere vil nu opleve et gladere Se og Hør, som ikke går til kanten hver gang, men kun gør det, når det er nødvendigt for at fortælle en historie, siger han.

Ifølge Se og Hør-chef Niels Pinborg selv har de presseetiske regler været overholdt under hans ledelse. (Foto: PR-foto © Se og Hør)

Se og Hørs egen tip-ordning, hvor folk udefra kan henvende sig med sladder-historier, er desuden fortsat suspenderet. Og Aller overvejer stadigvæk, om det skal forblive sådan.

Men Se og Hør vil stadig være klassens frække dreng, fastslår chefredaktøren.

- Vi skal jo heller ikke blive alt for forsigtige, så vi bliver bange for vores egen skygge, siger Niels Pinborg.

Se dr.dk's store tema om Se og Hør-sagen her.