Politiken har lanceret et nyt design af politiken.dk, der skal udnytte de digitale muligheder bedre. Det forklarer chefredaktør Bo Lidegaard i en præsentationsvideo på avisens hjemmeside.
For at udnytte mediets muligheder kræver det, at alle brugere registrerer sig og opretter en profil for at kunne læse artikler online.
"Det er helt sort, hvis du ikke har en profil".
En sort skærm med denne tekst møder nu folk, der forsøger at komme ind på Politikens hjemmeside, hvis ikke de har en profil.
Ifølge Lisbeth Thorlacius, der har forsket i webdesign og journalistik og er lektor i Kommunikation ved Roskilde Universitet, er der både fordele og ulemper ved det nye design, og særligt registreringen kan skræmme nogle væk.
- Før alle onlineaviser bliver enige om at være betalingssider, så vil der være flere, der søger hen på de aviser, der ikke kræver betaling og registrering, siger hun og fortsætter:
- Det bliver spændende at se, hvor mange der vælger at registrere sig, og hvor mange der søger væk. Det er en stor del af læserskaren, som går efter, om det er gratis eller ej.
Det nye design
Det nye design består af to flader. Den ene flade vil præsentere Politikens kerneindhold. Her er der skåret ned på antallet af nyheder, og indholdet skal i stedet være af højere kvalitet, og der skal være mere plads til fordybelse og længere artikler.
Den anden flade får navnet Seneste Nyt Live. Det er et nyhedsspor, der opdateres løbende og skal give et kort nyhedsoverblik med udvalgte historier fra både Danmark og udlandet.
Vil man have fri adgang til alt indhold, skal man fortsat være tilmeldt et betalingsabonnement, men som noget nyt, skal alle nu have en profil.
Den personlige brugeroplevelse
Ifølge Politiken vil man gerne give brugerne en mere personlig brugeroplevelse, og registreringen giver netop mulighed for, at man kan tilpasse en del af siden til sine specifikke interesser.
Ifølge Lisbeth Thorlacius vil muligheden for personligt at kunne tilpasse siden formentligt blive taget godt imod af et stort segment af Politikens trofaste læsere, der går efter en specifik sektion frem for de seneste nyheder.
Men hun stiller spørgsmålstegn ved, om nyhedsoverblikket kan blive for ensporet ved denne funktion, og om det bliver på bekostning af netavisens vigtige funktion som platform for de seneste nyheder.
- Ofte, når man går ind på netavisen, er det jo for at orientere sig i det sidste nye. Det er netavisens primære opgave. Ellers kan man jo sidde og hygge sig med den trykte avis og læse baggrundsartikler der, siger hun.
Et sammenfald med den trykte avis
Ifølge Lisbeth Thorlacius har den trykte avis en risiko for at blive overflødiggjort på baggrund af Politikens nye online univers.
- Det, som netop er den trykte versions fordel, er fordybelse, og hvis man nu kan det på nettet, vil der måske være nogle, der vælger den trykte avis fra, siger hun.
Hun påpeger dog, at der fortsat vil være et segment, der er til den trykte udgave, og de vil beholde den. Men den nye generation vil primært gå direkte til de online artikler.
Et eventuelt fald i abonnenter på den trykte avis vil ifølge Lisbeth Thorlacius afhænge af, hvordan avisen og nettet komplimenterer hinanden.
- Spørgsmålet er, om det er de samme artikler, de bringer. Det kommer fuldstændig an på, hvilket indhold der lægges på nettet, og hvad der står i avisen, siger hun.
Delte meninger på Twitter
På Twitter er der også forskellige holdninger til det nye Politiken. Nogle brugere ser det som et godt og naturligt træk.
https://twitter.com/spiri/status/574900421422104576 https://twitter.com/kfriis/status/574855977608044544 https://twitter.com/langwadt/status/574818701482070016
Der er dog også andre, der er knap så begejstrede for det nye tiltag.
https://twitter.com/fschoening/status/574825919539453953 https://twitter.com/auchenberg/status/574815005247336450