OVERBLIK Det betyder medieaftalen for dig

Her kan du få overblik over, hvad der står i den nye medieaftale. Du vil blandt kunne se mere tv på nettet.

Alle partier i Folketinget er blevet enige om en ny medieaftale, der gælder fra 2015 til og med 2018.

Herunder kan du se hovedpunkterne i aftalen og se, hvad den betyder for dig og den danske mediebranche.

- Som privatperson kommer du til at betale det samme i licens, da parterne ikke er blevet enige om at ændre ved licensen. Det betyder, at den årlige licens fortsat vil være på 2460 kroner.

- Er du til gengæld erhvervsdrivende eller har betalt erhvervslicens gennem en forening eller en institution vil du fra 1. januar 2015 spare penge. Regeringen og Venstre vedtog nemlig i Vækstplan 2014 at afskaffe medielicensen for erhvervsvirksomheder, institutioner og foreninger.

- Fremover vil du kunne høre og se alle DR's radio- og tv-programmer på dr.dk. Af hensyn til de kommercielle on demand-udbydere sættes der dog grænser for, hvor lang tid programmerne kan være til rådighed på DR's hjemmeside.

Eksempelvis må indkøbte udenlandske block busters ikke stilles til rådighed on demand, og indkøbte, udenlandske fiktionsserier må alene stilles til rådighed i otte dage efter visningen på tv.

Mere dansk

- Du kan forvente mere dansk tv-drama og mere dansk tv-dokumentar, da der afsættes flere penge til det område.

- Du kan forvente, at DRs og TV2 Regioners regionale dækning bliver endnu bedre i fremtiden, da der sættes krav til, at den regionale dækning skal styrkes.

- Du kan være sikker på også fremover at høre en masse dansk musik på DRs radiokanaler. Der nemlig sat krav til, at 39 procent af musikken skal være dansk. Det svarer til niveauet i dag.

Slut med FM-bånd

- Er du syns- og hørehæmmet kan du glæde dig over, at der fremover skal ske tekstning og tegnsprogstolkning ved alle valg og ikke som hidtil kun af valg til Folketinget - både på DR og TV2.

- Du vil fra 1. januar 2015 have mulighed for at købe TV 2's tv-kanaler enkeltvis hos udbyderne.

- Fra udgangen af 2019 vil du ikke længere kunne høre radio på FM-båndet, hvis man i midten af 2018 kan konstatere, at minimum 50 procent af radiolytningen - også i biler - foregår digitalt.

DR skal spare

Herunder kan du læse, hvad aftalen betyder for danske medier i hovedpunkter.

- Partierne er ikke blevet enige om et salg af TV 2, der i dag og altså også fortsat ejes af staten.

- DR bliver forpligtet til at udlægge mere produktion til private producenter. Fremover skal der købes ind for 300 millioner kroner i gennemsnit pr. år. Indkøbene skal også gå til digitale læringsspil for børn.

- DR og TV2 Regioner skal effektivisere for to procent om året. Det betyder, at DRs licenskroner for eksempel bliver nedsat med 74,1 millioner kroner i 2015. DRs regioner bliver holdt uden for kravet om effektivisering. Besparelsen skal dække det hul, der opstår, efter at erhvervslicensen er blevet sløjfet.

- Der nedsættes et udvalg, som skal give inspiration til, hvordan man skaber et stærkt public service-tilbud i en medievirkelighed, hvor borgerne selv vælger, hvad de vil se, og hvornår.

Du kan læse hele medieaftalen her.

Kilde: Kulturministeriet

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter