Pakistan har flere kvinder i medierne end Danmark

Der er for få kvinder i danske medier, siger lektor - "lommeregner-feminisme" siger journalist.

Er det lidt for ofte, man ser et studie fuld af mænd? (Foto: Dr © dr)

Kun en ud af fire kilder i nyhedsdækningen er kvinde. Faktisk har Pakistan flere kvinder i nyhederne end Danmark. Sådan lyder konklusionen på den internationale undersøgelse Who makes the News, der har undersøgt nyhedsformidlingen i 114 lande.

Forskerne har analyseret nyhedsdækningen på en enkelt dag i 2015 - og det viser sig altså, at kun en ud af fire kilder i danske medier er kvinder.

- Spørgsmålet om køn i medierne har i en lang række år været fejet af bordet som irrelevant, fordi man har sagt, at medierne blot spejler verden, og hvis der er ulighed i samfundet som helhed, er det mediernes pligt også at spejle den. Men nu sakker mediebilledet bagud i forhold til ligestillingsspørgsmålet.

Sådan lyder det fra lektor Hanne Jørndrup fra RUC, der har stået for den danske del af undersøgelsen.

Ligestilling kommer ikke af sig selv

Hun peger blandt andet på, at dækningen af politik-stoffet ikke harmonerer med virkeligheden:

- Da vi lavede undersøgelsen i marts måned, var 40 procent af politikerne i Folketinget kvinder. Men vi fandt kun 23 procent kvindelige kilder i medierne. Derfor holder den tese om, at medierne blot spejler samfundet ikke længere, siger Hanne Jørndrup til Mennesker og Medier.

Hun peger også på, at antallet af kvinder i nyhedsdækningen faktisk er gået tilbage – i 2010 var der nemlig 31 procent kvinder.

- Vi har tidligere haft en tese om, at ligestilling ville komme af sig selv, og at vi ikke behøvede at gøre noget ved det. Men nu viser det sig altså, at det faktisk kan gå tilbage, siger Hanne Jørndrup.

Synd for Danmark

Årsagerne til det pauvre antal kvinder i medierne siger undersøgelsen ikke noget om.

- Medierne gør det ikke af ond vilje – de har en opfattelse af, at de inviterer alle med, men der må jo være noget, der gør, at man kun kan komme i tanker om tordenskjolds soldater, når man skal finde kilder. At man kun får øje på mænd, når man afgør, hvem der er nyhedsværdige. Men det kan også være noget med, at kvinder ikke har lyst til at være med, siger hun.

Og hvorfor er det et problem?

- Det er mediernes opgave at fortælle, hvilke problemstillinger der er i samfundet, og hvis der er store grupper, der ikke kommer til orde, så er det et problem. Jeg synes ikke, det er "synd" for kvinderne, men det er synd for Danmark som samfund - der er nogle aspekter, man ikke får med, hvis man hele tiden tænker, at den rigtige kilde er en mand, siger Hanne Jørndrup.

"Lommeregner-feminisme"

Leny Malacinski, der er journalist og bl.a. arbejder for Weekendavisen, mener dog ikke, at undersøgelsens konklusion er udtryk for et alvorligt problem. Hun kalder kritikken for ”lommeregner-feminisme.”

- Jeg har ikke noget problem med, at man kortlægger andelen af kvinder, men man bedriver ligestilling på lommeregneren, hvis man tror, at andelen af kvinder i TV-Avisen skulle være udtryk for ligestilling. Det er en overfladisk måde at betragte ligestilling og medier på, siger hun.

Sådan så antallet af kvindelige- og mandlige kilder ud i de danske medier en dag i 2015. Foto fra rapporten Who Makes The News. (Foto: whomakesthenews.org)

Hun peger på, at der ikke er belæg for at konkludere, at der må være nogle udelukkelsesmekanismer i medierne, der holder kvinderne ude. Og mener, at man hellere skulle fokusere på kvalitet end kvantitet:

- Det er vigtigere at se på, hvilke emner medierne tager op, end hvem der laver dem og er med i dem. Får vi kvalitet i medierne? Bliver vi oplyst om, hvad der er op og ned i en sag? Det er dét, der er det vigtige, siger Leny Malacinski.

Løft blikket fra lommeregneren

I det hele taget er hun ikke begejstret for at rapporten:

- Jeg vil opfordre til, at man hæver blikket fra lommeregneren. Se på at danske piger kan gå til håndbold og fodbold. De vælger selv deres uddannelse, hvornår de vil have sex, og om de vil have børn. Det er langt vigtigere parametre end nogle tal, der er opgjort på en tilfældig dag i året, siger Leny Malacinski.

Den danske del af undersøgelsen viser, at kvinderne især er underrepræsenteret blandt talspersoner og partskilder, men til gengæld er kvinder stærkt repræsenteret blandt eksperter i Danmark. Dyk selv ned i tallene her.

https://www.facebook.com/drp1/posts/1666771653612104

FacebookTwitter