Peter Mygind løber på stedet og spiller kun med stemmen i ny thriller

I et radiodrama har skuespilleren kun sin stemme at spille med, og det giver en særlig intensitet, siger Peter Mygind, som selv elsker at høre radio.

DR Fiktion Radio Drama. Vandretur i Norge. Foto: Thomas Nielsen (Foto: Thomas Nielsen)

- Ved du hvad? Så kan du sgu blive siddende her, mens vi andre to går op til toppen.

Sådan siger hovedpersonen Anders i den nye thriller, ’Sneblind’ til sin 12-årige søn, lige før han efterlader ham i en norsk snedrive på et bjerg. Derefter fortsætter han mod bjergets top med sin anden søn. Det viser sig at være en skæbnesvanger beslutning.

Ordene og vandringen i sneen står skuespilleren Peter Mygind for – men begge dele finder i virkeligheden sted i et radiostudie på Amager.

’Sneblind’ er nemlig et radiodrama, så som lytter skal man selv tænke sig til både snedriver og bjergtinder.

- Tilskuerne går i latterkrampe

Og det samme skal skuespillerne, der i sagens natur hverken har kropssprog, kostumer eller kulisser at spille med, fortæller Peter Mygind.

- I ’Sneblind’ skal jeg løbe rigtig meget, og når vi spiller det, så står jeg og løber på stedet. Så man prøver at skabe den rigtige fornemmelse i kroppen, samtidig med at man jo i virkeligheden skal blive foran en mikrofon.

- Jeg har nogle gange haft tilskuere med inde og se optagelserne af radiodrama, og de er jo ved at gå i latterkrampe. Fordi man står der og gør alt muligt, uden egentlig at bevæge sig, fortæller Peter Mygind.

Intense stemmer

’Sneblind’ handler om Anders, der tager på drengetur med sine halv-store sønner Rasmus og Lasse, i Norge. Men en snestorm skiller familien ad, og da faderen Anders samtidig får rodet sig ud i en række løgne om, hvordan det nu er sket, bliver han i tiltagende grad desperat. En følelse, der får en særlig intensitet i radioen, mener Peter Mygind.

- Jeg elsker at lave radiodrama. Det kan noget andet. Man bruger stemmen, fordi man kun har den. Man har ikke samme mulighed for at bruge sin krop, som når man er i billedet, man skal levere alle følelserne med stemmen, siger Peter Mygind.

’Sneblind’ er skrevet af Christoffer Örnfelt, instrueret af Thomas Bjerregaard Nielsen og på rollelisten finder man også Baard Owe, som Peter Mygind sidst spillede sammen med i Lars von Triers tv-serie ’Riget’ fra midt i 90’erne.

Radio, der er god at tage med

Serien 'Sneblind' kan man enten høre direkte i radioen, når den kommer på søndag, eller man kan hente alle fire afsnit som podcast på dr.dk/radiodrama og høre dem, når man har lyst til det.

Peter Mygind selv hører meget radio.

- Nu holder jeg mange foredrag og kører alene til Jylland, og så er radioen min følgesvend. Ind i mellem podcaster jeg noget radiodrama, og så kan man sidde og lytte til det. Radio er en vigtig del af mit liv, siger han.

- Har du et radioprogram eller en podcast, du kan anbefale – og det må altså ikke være Radiodrama, når du nu selv er med?

- Jeg er jo sådan én, der dumper ind i ting, og så bliver man viklet ind i et emne, man ellers ikke interesserer sig for. Og fordi man bliver hængende, så åbner der sig en ny verden. Det kunne godt være P1 Debat, siger Peter Mygind.

Første afsnit kan høres direkte i radioen søndag k. 14.30 på P1. Og hele serien kan altså downloades på dr.dk/radiodrama