Puk Damsgård: Udenrigsjournalistik er vigtigere end nogensinde

Årets Cavling-modtager, Puk Damsgård, glæder sig over, at udenrigsjournalistikken i år blev hædret med en Cavling.

Puk Damsgaard fik Cavlingprisen. (Foto: Simon Skipper © Scanpix)

- Jeg er meget glad og overrasket.

Sådan lyder reaktionen fra Puk Damsgård, efter hun fredag eftermiddag modtog dansk journalistisk mest prestigefyldte pris, Cavlingprisen.

DR’s mellemøstkorrespondent får prisen for de mange ”indsigtsfulde, modige og menneskelige reportager fra konfliktfyldte områder i Mellemøsten samt for bogen ’Ser du månen, Daniel’.

Hun fortæller, at hun frem for alt glæder sig over, at Cavlingprisen i år gik til journalistik, der bliver lavet uden for Danmarks grænser.

- Udenrigsjournalistikken er vigtigere for danskerne at få adgang til end nogensinde. Vi lever i en tid, hvor vi googler os frem til det meste, men vi kan altså ikke tro, at vi kan google os frem til en forståelse af andre lande – og slet ikke lande, der ligger i en region, som den jeg dækker, som er så politisk og kulturelt anderledes end det samfund, vi lever i.

- Så jeg er meget glad på udenrigsjournalistikkens vegne, siger hun.

Den store historie i den lille fortælling

I dommernes begrundelse blev der lagt vægt på, at Puk Damsgård har evnen til at fortælle den store historie om et land ved at fokusere på enkeltpersoner.

En af de historier, som har gjort størst indtryk på Puk Damsgård, er om en 16-årig teenagepige, der lever i Gaza.

- Gennem hende får vi meget at vide om, hvordan det er at bo i Gaza – også i fredstid. Hun kan både sidde og være ked af det over at skulle have gennemlevet tre krige, men hun kan også sidde og synge på bagsædet i en bil.

- Det viser bare nuancerne, og at der også findes håb og liv trods man bor i ruinerne. Det er en vigtig faktor i det at dække en så uropræget region, siger hun.

Cavlingprisen skal nu sættes op på hylden i Kairo, hvor Puk Damsgård bor.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve