Randers på verdenskortet med 'frikadellegate'

Frikadelle-krigen fra Randers er blevet en historie hos store medier i England, Tyskland og Australien.

Dansk by gør svinekød obligatorisk og pleaser anti-islamisk lobby, skriver australsk medie. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Randers er kommet på verdenskortet i sagen om klassisk dansk mad på menukortet i kommunens offentlige institutioner.

Det sker i en række artikler om sagen hos store udenlandske medier som The Guardian, Daily Mail, The Independent, Spiegel Online og ABC News.

I mange af artiklerne kaldes hele sagen for "frikadellekrigen", og der fokuseres på, at svinekød skal være at finde på menuerne.

- Dansk by siger, at offentlige institutioner skal servere svinekød - landets "frikadellekrig" fortsætter, skriver den britiske avis The Independent på sin hjemmeside.

Historien får et dramatisk hak opad på sitet The Local, hvor den engelsksprogede danske avis skriver:

- Ny salve affyret i den danske frikadellekrig.

- En dansk by har gjort det obligatorisk for offentlige institutioner at servere svinekød, og det er blevet modtaget med blandede reaktioner i det, der er blevet døbt det nordiske lands frikadellekrig, skriver nyhedsbureauet AFP i en artikel, som blandt andre The Guardian har valgt at bringe.

Kobles sammen med muslim-had

Flere steder bliver sagen koblet direkte sammen med historierne om de danske myndigheders håndtering af flygtninge, herunder især muslimske flygtninge.

- Den danske by Randers vil sætte en grænse over for muslimer og har beordret offentlige institutioner til at sætte svinekød på menuen. Der bliver talt om en frikadellekrig, skriver det tyske magasin Spiegel Online.

Byrådet i Randers har understreget, at borgere, der ikke spiser svinekød, naturligvis kan få noget andet at spise.

Men det er gået folkene på ABC News i Australien forbi. Her hedder overskriften til AFP-artiklen:

- Dansk by gør svinekød obligatorisk og pleaser anti-islamisk lobby.

Samme vinkel på sagen kører avisen Daily Mail:

- Danmark i "frikadellekrig" - by stemmer for, at alle offentlige steder skal servere svinekød som modreaktion på muslimsk-venlige menuer.

Frikadellekrigen:

  • Et flertal i byrådet i Randers Kommune er blevet enig om, at "dansk madkultur skal være en del af de kommunale institutioner."

  • - Alle sikres en sund og varieret kost, hvor ingen tvinges til at spise noget, der strider mod ens holdning eller religion, lød det i forslaget.

  • 16 stemte for, 15 stemte imod, da det blev vedtaget tirsdag.

  • Det var Frank Nørgaard fra Dansk Folkeparti, der var manden bag forslaget. Sammen med Venstre var der flertal.

  • Hvordan det helt præcist skal udmøntes i de kommunale institutioner i Randers Kommune, blev man ikke meget klogere på, efter diskussionen der varede omkring halvanden time på byrådsmødet.

  • Kilde: Ritzau

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1103814809669042