Rektor for journalisthøjskole: Medierne har snart glemt alt om selvransagelse

Medierne er blevet en del af magtspillet, og det skal pressen være bedre til at erkende og navigere ud fra, mener rektor på journalistskolen i Aarhus.

Det kan være svært for medierne at holde tungen lige i munden i det moderne mediebillede, mener Jens Otto Kjær Hansen, der er rektor på Danmarks Medie- og Journalistskole i Aarhus.

For medierne er ikke længere bare dem, der dækker nyhederne - de er en del af magtspillet, siger han.

Dækningen af tirsdagens "Lars Løkkes skæbnedag" har været heftigt debatteret siden og givet selvransagelse i flere medier.

Jens Otto Kjær Hansen mener dog ikke, at mediebranchen er bevidst nok om sin nye rolle, nu hvor vi igen så et eksempel på, at politikerne ikke er blege for at bruge pressen til spin for egen vindings skyld.

- Man (medierne, red.) bliver taget på sengen, fordi man baserer sig på en meget forældet tankegang om, at vi medier jo bare er nogle, der står ved siden af og fortæller, hvad der sker. Nej, det er vi ikke. Medierne er i dag en del af meningsdannelsen, kampen om magten og dagsordenen, så nogle gange når man ikke at opdage, hvad det lige var, der skete, siger han.

Snart er debatten bølget af

Jens Otto Kjær Hansen opfordrer derfor medierne til at være mere vågne, når det handler om, hvem der vil bruge pressen til hvad.

Han efterlyser også en diskussion om mediernes rolle i branchen, hvilket medierne udenfor Danmark er bedre til at tage op. Herhjemme går det til gengæld mere trægt.

- Man skynder sig videre til næste sag, og der er såmænd nok heller ikke mange, der snakker om det her om nogle dage, når nu det er bølget af. Men man er faktisk nødt til at se meget mere alvorligt på, hvad er det, der foregår, hvordan er det den politiske meningsdannelse og kampen om magten foregår i dag, og hvad er mediernes rolle bliver brugt på.

Se interviewet med rektor Jens Otto Kjær Hansen i videoen her på siden, hvor han også fortæller om, hvordan journaliststuderende undervises i brugen af anonyme kilder.

Facebook
Twitter