Sådan fik danske Peter kontakt med Snowden

Danske Peter Kofod har kontakt med den verdenskendte whistleblower Edward Snowden. Det var ham, der sendte ham nyt om Se og Hør-sagen.

Peter Kofod fortalte den verdenskendte whistleblower Edward Snowden (billedet) om Se og Hør-sagen i sidste uge. Det er dog ikke første gang, de to har kontakt.

Den danske aktivist og musiker Peter Kofod har gået og ventet på en heftig overvågningssag i over et år. En, der for alvor ville få politikerne på banen.

Og vupti, så skete det. Da politiker Morten Helveg Petersen i sidste uge nævnte Edward Snowden i forbindelse med Se og Hør-sagen, slog han til.

Han sendte Politiken-artiklen med Helveg til den verdenskendte amerikanske

whistleblower
Edward Snowden.

- Jeg ved, han har travlt, så jeg sender ham kun noget, som jeg ønsker, han skal vide om den danske debat, siger Peter Kofod til

DR
Kultur.

"Jeg kan ikke komme med tekniske detaljer"

Artiklen med Helveg fik Snowden til at skrive et åbent brev, der mandag blev bragt i Berlingske, hvori han opfordrer danskerne til at bekæmpe ubegrundet overvågning af befolkningen.

Også her var det Peter Kofod, der etablerede kontakten mellem avisen og Snowden - for det er ikke første gang, danskeren skriver med den eftersøgte amerikanske mand, der lige nu befinder sig et sted i Rusland.

- Jeg kan ikke komme med tekniske detaljer, for det må jeg jo ikke sige. Men kort fortalt, læste han den kronik, jeg skrev med nogle andre i The Guardian i december, hvor vi opfordrede folk til at gøre ligesom Snowden, siger Peter Kofod.

Siden har han sendt Edward Snowden en "masse andre ting" fra den danske debat om overvågning, men det blev altså først med Se og Hør-sagen, at amerikaneren reagerede offentlig med et indlæg i Berlingske.

"Det er da et vist ansvar at have"

Han er glad for at have kontakt med verdens nok mest kendte

whistleblower
lige nu.

- Det er da et vist ansvar at have. Men det er en kæmpe tillidserklæring, siger danskeren.

Kontakten har været ret sporadisk, men de seneste uger har de to haft hyppig kontakt. Blandt andet fordi de danske politikere begyndte at diskutere en eventuel opholdstilladelse til Snowden herhjemme.

Dansk debat skal præge Tyskland

Peter Kofod skal dog ikke regne med at få sin verdenskendte kontakt her til landet. Den 25. april afviste et bredt flertal i Folketinget at give Snowden

asyl
i Danmark.

- Danmark er for langt oppe i røven på USA til, at han kan få ophold her, men vi er det første land, hvor politikere har stemt om det. Så jeg håber debatten her kan præge Tyskland nu, hvor man har nedsat en parlamentskommission til at se nærmere på overvågningen af borgerne, siger Peter Kofod.

Edward Snowden er selv tidligere CIA-efterretningsmand og

lækkede
i foråret 2013 oplysninger om den amerikanske
efterretningstjeneste
NSA's overvågningsaktiviteter. Siden har han været på flugt.

Han har for tiden

midlertidig
opholdstilladelse i Rusland.

Facebook
Twitter