Sag om Muhammed-tegninger havner nu hos DR’s bestyrelse

DR’s bestyrelse går nu ind i sagen om, hvorvidt DR udøver selvcensur, når Muhammed-tegningerne kun må vises, hvis der er en ekstraordinær god journalistisk grund.

DR's bestyrelse skal diskutere, om der er tale om selvcensur, når det kun er i ekstraordinære tilfælde, at DR viser Jyllands-Postens Muhammed-tegninger. Foto: DR (© dr)

DR’s bestyrelse vælger nu at gå ind i sagen om, hvorvidt DR udøver selvcensur, når Muhammed-tegningerne kun må blive vist på DR, hvis der er en ekstraordinær god journalistisk grund til at gøre det.

Stig Paulsen, der er udpeget til bestyrelsen på vegne af DR’s fastansatte medarbejdere, mener, at de senere ugers debat om ytringsfrihed og selvcensur, betyder, at mediehusets bestyrelse bør tage en fordomsfri drøftelse af, hvordan DR forholder sig til selvcensur.

- For mig er det vigtigt, at vi forholder os til, om DR udøver selvcensur, og om DR skal udøve selvcensur – og i hvilket omfang det i så fald skal ske, siger Stig Paulsen til DR Kultur.

Han forklarer, at det er vigtigt for ham, at den daglige driftsledelse i DR fortæller bestyrelsen, hvordan de forholder sig til tegningerne. Derefter skal det så diskuteres i bestyrelsen, hvorvidt man er enige med ledelsen.

Kontroverser om DR's Muhammed-politik

DR har i de seneste dage fået kritik fra blandt andre Venstres medieordfører, Michael Aastrup Jensen, fordi ’Deadline’-værten Adam Holm blev kaldt til samtale med ledelsen. Det skete efter, at værten havde vist en gengivelse af de kontroversielle tegninger i ’Deadline’ på DR2.

Desuden tog samme tv-kanal en dokumentar om det franske satireblad Charlie Hebdo fra programfladen, fordi der blev vist billeder af Muhammed-tegningerne i udsendelsen.

For Stig Paulsen er det dog ikke sagen om Adam Holm, der har været afgørende for, at han nu vil have den samlede bestyrelse til at vurdere sagen.

- I stedet handler det om, hvordan vi håndterer ytringsfriheden. I lovgivningen står der, at DR har en helt særlig rolle som formidler i det danske samfund. Men hvad betyder det, og hvordan håndterer vi det, spørger Stig Paulsen.

Underligt at ledelsen henviser til gammel beslutning

Han understreger, at han ikke umiddelbart mener, at DR’s ledelse har handlet forkert i forhold til Muhammed-tegningerne. Men han siger, det er bekymrende, at ledelsen henviser til en 10 år gammel beslutning om at begrænse visningen af Jyllands-Postens Muhammed-tegninger. En beslutning, der blev taget, da Muhammed-krisen var på sit højeste.

- Vi hører hele tiden, at ledelsen henviser til beslutningen fra 2005. Når jeg tænker mig grundigt om, så kan jeg ikke komme i tanke om noget tilfælde, hvor man henviser til en 10 år gammel beslutning. I alle andre henseender kigger vi fremad. Jeg synes, det er underligt, at vi baserer redaktionelle valg på beslutninger, der er så gamle, siger han.

Du nævner selv ordet selvcensur. Mener du, at DR har udøvet selvcensur i de seneste uger?

- Det ved jeg ikke. Jeg ved ikke, hvordan beslutningernes træffes i driftsledelsen, og der er en verden til forskel, om man træffer beslutninger ud fra nøgterne overvejelser om, hvorvidt det er væsentligt for historien eller ej, eller om man lader være med at vise tegningerne for at undgå brok og ballade. Hvis man lader være med at vise billederne alene af frygt, så mener jeg, der er tale om selvcensur, siger Stig Paulsen.

DR Kultur har forsøgt at få en kommentar fra DR’s bestyrelsesformand, Michael Christiansen, men han har ingen kommentarer til sagen.

Ifølge Stig Paulsen har Michael Christiansen dog tilkendegivet, at bestyrelsen vil drøfte sagen. Det forventes at ske til en bestyrelseskonference i marts.