SF foreslår bøder til modeblade der bruger for tynde modeller

SF’s sundhedsordfører Özlem Cekic er klar til at give bøder til modeblade, der bringer billeder af for tynde modeller.

Sagen om den ultratynde model på forsiden af magasinet Cover får nu SF’s sundhedsordfører, Özlem Cekic, til at foreslå bøder til modeblade, der bruger undervægtige modeller.

Modeblade skal kunne straffes med bøder, hvis de bringer billeder af alt for tynde modeller ligesom det skete i det seneste nummer af magasinet Cover.

Det mener Özlem Cekic, der er sundhedsordfører i SF.

- Sager som denne dukker op med jævne mellemrum, men desværre kommer der ikke nye tiltag. Det er klart, at det allerbedste vil være, hvis branchen selv finder løsninger. Jeg synes, at det ville være interessant at kigge på bøder, siger SF’s sundhedsordfører.

I første omgang vil Özlem Cekic have nedsat et udvalg bestående af eksperter, modebranchen og interesseorganisationer, som skal komme med anbefalinger til, hvordan man stopper brugen af alt for tynde modeller.

Men hun foreslår selv, at bladene kan straffes med bøder, hvis de overskrider grænsen.

Etisk charter ændrer for lidt

- Modebranchen har allerede lavet et charter, som skulle minimere brugen af alt for tynde modeller. Men problemet er, at der ikke er sket nogen forandring. Så længe, det ikke har nogen konsekvenser for branchen, sker der ikke noget, siger Özlem Cekic.

Hun mener, at brugen af de ekstremt tynde modeller sender et fordrejet signal til offentligheden om, hvordan en sund krop ser ud. Samtidig frygter hun, at billeder som det, Cover viste i det seneste nummer, viser andre modeller, hvilken krop man skal have for at få modelopgaver.

Hun foreslår derfor, at modellernes BMI skal tjekkes, så de alt for tynde modeller sorteres fra. Men hun siger, at det i første omgang skal diskuteres i et udvalg, som skal være færdig med arbejdet inden årsskiftet.

Modelbureauet Scoop Models, der står bag den pågældende model fra Cover, har tidligere i dag fortalt til DR Kultur, at den pågældende model fra Cover ikke lider af anoreksi. Dog siger indehaveren af bureauet, at modellen er tyndere end normalt på grund af personlige årsager.

Men Özlem Cekic mener stadig, at det er nødvendigt, at Christiansborg griber ind.

S: Tynde modeller er branchens ansvar

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller, er enig i, at modebranchen har problemer.

- Jeg var selv til modeopvisninger for kort tid siden, og der blev jeg chokeret over, hvor tynde modellerne var, siger han og peger på, at mange kvinder ser modellerne på catwalken som rollemodeller.

Han er dog ikke klar til at nedsætte et særligt udvalg eller lave lovgivning, før han har mere viden om problemets omfang.

- Derfor foreslår jeg, at Sundhedsudvalget og måske andre udvalg i Folketinget sætter os sammen med eksperter og branchen og kigger på det. Det er branchens ansvar at løse det, og jeg troede faktisk, det var løst, men jeg mener, der er brug for dialog, inden vi går videre med lovgivning, siger han.

DF: Ministeren må på banen

Hos Dansk Folkeparti er sundhedsordfører Liselott Blixt "rystet over", at der stadig bliver bliver brugt så tynde modeller i modebranchen. Hun mener, der kan være behov for at skærpe lovgivningen.

- Jeg har sendt § 20-spørgsmål til ministeren på baggrund af denne her sag. Jeg afventer svar på disse, og så må vi se, om vi skal ind med en ny lovgivning. For det her er helt uacceptabelt, skriver Liselott Blixt i en mail til DR Kultur.

FacebookTwitter