Skal vi lade os inspirere af Londons forbud mod ’usunde’ reklamer?

En god eller problematisk idé: Vi har spurgt Kvinfo og brancheorganisationen Dansk Mode og Textil, om vi bør tage London-borgmesterens forbud til os.

Det er reklamer i metro, tog og bus, som promoverer det, der betegnes som et "usundt og urealistisk" kropsideal, som er blevet forbudt i London. Arkivfoto. (Foto: Chris Jackson © 2007 Getty Images)

Det er slut med ”usunde og urealistiske” billeder af mande- og kvindekroppe i Londons busser, toge og metro.

Beslutningen er truffet af Londons nyudnævnte borgmester, Sadiq Khan, og på nuværende tidspunkt har vi ingen lignende regler i Danmark.

Men direktør for Kvinfo, Nina Groes, ser meget positivt på initiativet fra London.

- Det er et stærkt statement, han kommer med. Vi ser, at flere og flere børn og unge har problemer med deres selvværd og skam over egen krop. Derfor er det helt afgørende, at man gør noget på området, og her er Sadiq Khans beslutning et progressivt skridt, siger hun.

At regler er en god idé er As Øland, der er kreativ chef i brancheorganisationen Dansk Mode og Textil, enig i. Men om Sadiq Khans forbud er den rigtige vej frem, er hun dog ikke sikker på.

- Det er en rigtig god idé at have regler i det led, hvor man booker modellerne ud til kampagner. Men for mig er det vigtigste, at det sker i startfasen. Ellers begynder man også at rode ved folks kunstneriske frihed.

En sundere kropskultur

Ifølge Nina Groes er der i Danmark brug for mere handling, når det gælder unges problemer med selvværd. Og her kan Danmark skele til London, mener hun.

- Vi skal sætte fokus på, hvordan vi kan være med til at skabe en sundere kropskultur herhjemme, og her bør vi lade os inspirere af det, Sadiq Khan har gjort i London, siger hun.

Problematikken består dog ifølge As Øland i at finde ud af, hvor grænsen går. For hvem skal vurdere, hvad der er sundt og usundt?

- Jeg vil gerne pointere, at jeg er helt med på, at der er nogle problematiske signaler, der bliver sendt ud nogle gange. Men man skal passe på med censur, forklarer hun.