Svenskerne omskriver ordbog efter pres fra Google

Det svenske Sprogråd har for første gang nogensinde måttet trække et ord tilbage. Det sker efter pres fra den amerikanske søgemaskine.

Den ene af opfinderne bag Google, Larry Page, fylder 40 år i dag. Foruden at give ham muligheden for at blande sig i svensk retskrivning, har Google gjort ham til en af verdens rigeste mænd med en anslået formue på 100 milliarder kroner. (Foto: © Emmanuel Dunand, Scanpix)

At Google er et stort selskab, er det nok de færreste, der er i tvivl om.

Men selskabets magt når nu nye højder, efter det er lykkedes Googles advokater at diktere det svenske sprog.

Efter pres fra Google har det svenske Sprogråd således set sig nødtvunget til at fjerne ordet 'ogooglebar' fra listen over nye svenske ord.

Ordet, der på dansk betyder noget lignende 'ugoogleligt', dækker på svensk over 'noget som ikke kan findes på nettet med en søgemaskine'

Det skriver Sveriges Radio.

Listen blev udgivet sidste år, og det er angiveligt første gang, at et ord er blevet trukket tilbage.

Ville ændre definition

Det svenske Sprogråds definition på ordet 'ogooglelig', er noget, der generelt ikke kan findes på nettet ved brug af en søgemaskine. Hvilken søgemaskine, der er tale om, defineres ikke.

Men det var Google ikke tilfreds med. Deres advokater ønskede at omdefinere 'ogooglelig' til at dække over noget, man ikke kan finde ved brug af netop Googles søgemaskine.

Ifølge den nytiltrådte chef for Sprogrådet, Ann Cederberg, kolliderer det med den almene opfattelse af ordet.

- Det handler jo ikke om vores definition af ordet, så meget som det handler om, at vi har forsøgt at beskrive, hvordan sprogbrugerne definerer ordet, og det har Google så haft en mening om, siger hun til Sveriges Radio.

Hun forklarer, at beslutningen er taget efter en lang og opslidende mailkorrespondance med Googles advokater, der insisterede på at få ordet omdefineret.

- Vi har forsøgt os til den bitre ende, men har bare måttet indse, at det tager for langt tid og koster for mange ressourcer at forsætte kampen, siger hun til Sveriges Radio.

Svært at fjerne fra daglig tale

Ann Cederberg påpeger dog, at ordet allerede er en fast del af det svenske sprogbrug, og at Google vil få svært ved at stoppe svenskerne i at bruge det i daglig tale. Til Sveriges Radio siger hun:

- Det er sprogbrugerne, der vælger om et ord skal blive eller ej. Og det er dem, der bestemmer definitionen, ikke Sprogrådet. Så ordet findes og kan bruges, hvis man vil. Det kan Google ikke bestemme over.

Ifølge hjemmesiden The Verge, der blandt andet dækker elektronik og kultur, ønsker Google at beskytte deres brand mod at blive et såkaldt generisk varemærke.

Et varemærke bliver generisk, når det bliver så populært i forbrugernes daglige tale, at de begynder at bruge det til at henvise til en hel klasse af varer eller tjenesteydelser og ikke blot til varemærkets egne varer og tjenester.

Det er for eksempel sket med ordene aspirin, lynlås og elevator, der alle startede med at være unikke varemærker, men nu blot er fællesbetegnelser for en masse ensartede produkter.