Tillykke med de 10 år: Mange grinede af helikopteren, men TV 2 News vandt nyhedskampen

For ti år siden rystede flere på hovedet af en dansk nyhedskanal. Men TV 2 News er blevet kanalen, hvor danskerne ved, at de kan få deres breaking news-fix.

Natasja Crone var første vært på TV 2 News for ti år siden. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

TV 2 News – først, 24 timer i døgnet.

Sådan har opgaven været siden 2006, da Natasja Crone for første gang bød seerne indenfor på Danmarks første nyhedskanal.

Åbningen 1. december 2006 fik ellers flere danskere til at smågrine og medieeksperter til at trække løst på skuldrene.

For havde et lille land som Danmark, hvor der sjældent sker det helt store, egentlig brug for en nyhedskanal, en nyhedshelikopter og et hold af journalister, som var klar døgnet rundt. Akkurat som på amerikanske CNN?

- Ja.

Sådan lyder det korte svar fra Kurt Strand, der er vært på P1-programmet ’Mennesker og medier’.

TV 2 News fik breaking-tronen

- Jeg grinte lidt af nyhedshelikopteren, som så mange andre også gjorde – og som mange stadig taler om, selvom den nu for det meste står i en hangar. Men historien har vist, at TV 2 News har givet god mening, siger Kurt Strand.

Eksperterne var ellers ikke synderligt imponerede, da nyhedskanalen for første gang sendte fra Teglholmen i København.

Lanceringen blev kaldt alt fra ”en relativt harmløs start” til ”en noget rutinepræget præstation”.

Kurt Strand, som selv har været vært på TV 2 News i 2012-13, vurderer da heller ikke, at kanalen ligefrem har skabt fornyelse for selve præsentationen af nyheder. Til gengæld har den haft betydning for måden, danskerne får nyheder, og for den måde andre medier har behandlet nyheder på.

- TV 2 News er en snæver kanal, og det er ikke den, man flokkes om til daglig. Men når de store begivenheder finder sted, så ved alle - både danskere og andre medier, at det er dér, man kan holde sig orienteret.

- Der er skabt en kontrakt mellem TV 2 News og befolkningen om, at kanalen er dér, når det sker. Det er helt modsat DR, hvor man som seer ikke kan stole på, at DR er klar til at sende live, når der er brug for det, siger Kurt Strand.

TV 2 er mere breaking-klar

Han nævner blandt andet, at DR2 – som ellers er DR’s breaking news-kanal - sendte et program om Frank Sinatra, mens TV 2 News gik i breaking på klimaaftalen i Paris, og at kupforsøget i Tyrkiet i sommer ikke fik DR-kanalen til at gå i breaking.

- Hvis jeg var DR, så ville jeg overlade breaking på tv til kollegerne på TV 2. Det har vist sig, at der kun er plads til én kanal, og TV 2 gør det i forvejen godt, siger han.

Kurt Strand mener da også, at den 24 timer lange nyhedssløjfe, der kører i ring døgnet rundt, kan forstærke nogle af de svagheder, nyhedsmedierne i forvejen har, og at breaking-knappen nogle gange godt kan sidde lidt for løst på Teglholmen.

Det er alt fra, at nyhedskanalen kan føles som ”en meget flad langrendsløjpe, hvor intet sker”, til at der går for meget underholdning i den politiske debat, og at dansk presse i højere grad går i selvsving over den samme nyhed.

Større adgang til de bagerste politikere

Men alligevel har tiårs fødselaren også ført til, at særligt de bagerste politikere i Folketingssalen har fået mere taletid i medierne. Også selv, hvis de skulle stille op foran kameraet på helt håbløse tidspunkter.

- Da jeg selv var vært på ’Presselogen’, undrede jeg mig over, at politikere ville stille op søndag morgen, vel vidende om at der stort set ikke var nogen seere på det tidspunkt. Men de ved også, at programmerne bliver gentaget og gentaget i mange timer derefter, og det gør det attraktivt for dem.

Om TV 2 News stadig vil være køre i nyhedssløjfe i 2026, tør Kurt Stand ikke spå om.

- Jeg tør ikke engang spå om, hvordan det ser ud om fem år. Alt inden for medier går så lynhurtigt i øjeblikket, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter