Toneangivende rockjournalist er død

Den kendte danske musikjournalist, redaktør og forfatter Torben Bille er død. Han var en af første der skrev om Beatles, Elvis og Gasolin herhjemme.

Torben Bille (tv.) skrev en række bøger om danske og internationale musikere. Her ses han med den danske sanger og sangskriver Sebastian i 1984. (Foto: Jørgen Jessen © Scanpix)

Den respekterede musikanmelder, journalist og forfatter Torben Bille er død af et hjertestop. Han blev 63 år.

Torben Bille er oprindelig uddannet som børnehavepædagog. Men det var som en af landets første rockanmeldere, at Torben Bille fra midten af 1970'erne slog sit navn fast i dansk medie- og kulturliv.

I første omgang var det musikmagasinet MM, der lagde spalter til Torben Billes tekster om rock- og popmusik. Senere lod Bille sin skarpe og kritiske pen fylde spalterne i store danske dagblade og aviser som Politiken, Det Fri Aktuelt, Ekstra Bladet og Information.

Men han nåede også forbi P3 som musikchef, ligesom han i flere år var redaktionschef på billedbureauet Polfoto.

Gasolin, Falch og Elvis

Siden 2009 har han igen været tilknyttet Politiken, samtidig med at han har været flittig skribent på sin blog.

Sideløbende med den journalistiske karriere har Torben Bille skrevet og redigeret en stribe bøger om store danske og internationale musikstjerner som Gasolin, Sebastian, Michael Falch, Elvis og The Beatles. Og tilbage i 1970'erne udgav han også tre digtsamlinger.

Torben Billes store viden om musik gav ham også en plads i Kulturudvalgets kanonudvalg for musik, ligesom han i ti år var formand for den uvildige priskomité, der uddelte musikbranchens (Ifpi's) ærespris.

Torben Bille efterlader sig hustruen Anna-Katrine, tre børn og to børnebørn.

/ritzau/

Facebook
Twitter