TV 2 får kritik for moske-dokumentar: Her er nyhedsdirektørens svar

En ny lydfil viser, at TV 2 har udeladt centrale oplysninger i dokumentaren ’Moskeerne bag sløret’, mener forsker. Det, vi bringer, er dækkende for, hvad der skete, siger TV 2’s nyhedsdirektør.

På baggrund af en lydfil udleveret af imamen Abu Bilal (tv.) sætter Radio24Syv nu spørgsmåltegn ved dele af TV 2-dokumentaren 'Moskeerne bag sløret'. TV2's nyhedsdirektør, Mikkel Hertz (th.), afviser kritikken og siger: "jeg synes, det, vi bringer, er dækkende for vores samtale med imamen." Foto Scanpix

TV 2-dokumentaren ’Moskeerne bag sløret’ er over de seneste uger kommet med opsigtvækkende afsløringer om dele af det muslimske miljø i Danmark.

Blandt andet er imamer fra Grimshøjmoskeen i Aarhus blevet fanget på video, hvor de fortæller, at sex før ægteskabet bør straffes med stening eller pisk, og at det er i orden at slå børn, hvis de ikke har lært at bede, når de er ti år.

Det er rigtigt, at imamen ikke bryder sig om mandens vold. Men hans konklusion er alligevel, at hustruen ikke kan nægte ham sex. Jeg mener, det er konklusionen, der er afgørende.

Mikkel hertz, nyhedsdirektør på tv 2

Ekspert: Imamen fremstilles som et monster

På baggrund af en lydfil sætter Radio24Syv nu spørgsmålstegn ved dele af dokumentaren. Lydfilen, der er optaget af imamen Abu Bilal fra Grimhøjmoskeen, viser et anderledes nuanceret billede af imamen.

Det mener en række eksperter, som Radio24Syv har talt med.

En af dem er adjunkt og ph.d i antropologi ved Aarhus Universitet, Christian Suhr, der har forsket i miljøet omkring Grimhøjmoskeen.

Han mener, at udsendelsen "er skåret skarpt og forenklet op, så TV 2 fremstiller de her mennesker (imamerne, red.) som monstre," siger han til Radio24Syv.

Men det afviser TV 2’s nyhedsdirektør, Mikkel Hertz, over for dr.dk/kultur.

- Det er afgørende, om det, vi bringer, er dækkende for det, der skete i moskeen. Det mener jeg, det er. Selvfølgelig har vi redigeret i udsendelsen, men jeg mener, det er gjort på en sober måde, siger Mikkel Hertz.

  • Sagen Kort:
  • TV 2 –dokumentaren ’Moskeerne bag sløret’ har kastet lys over, hvad imamer i en række moskeer rundt om i landet rådgiver danske muslimer til.
  • Blandt andet er en imam i Grimhøjmoskeen i Aarhus fanget på skjult kamera, hvor han fortæller, at kvinder, der dyrker sex uden for ægteskabet, skal stenes og piskes.
  • I et andet sted i dokumentaren forklarer en anden imam fra Grimhøjmoskeen, at det er i orden at slå sine børn, hvis de ikke har lært at bede, når de er ti år.
  • Den 11. marts offentliggør Radio24Syv en historie, hvor en række eksperter kritiserer TV 2’s dokumentarudsendelse. Én af eksperterne mener, at dokumentaren er unuanceret og ensidig.
  • Hele historien fra Radio24Syv kan læses her, mens udvalgte klip fra TV 2-dokumentaren kan ses her.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve