Tv-serie reddet: DR dræber dyre Dybbøl-soldater

Man er blevet nødt til at skrue ambitionerne ned i ’1864’ - DR’s dyreste dramaserie nogensinde om slaget ved Dybbøl. Blandt andet måtte hundredvis af soldater lade livet. Serien kommer alligevel til at koste 170 mio. kroner.

Man er blevet nødt til at skrue ambitionerne ned i ’1864’ - DR’s dyreste dramaserie nogensinde om slaget ved Dybbøl. Blandt andet måtte hundredvis af soldater lade livet. (Foto: Peter Øvad Halkjær)

"Dybbøl 1864. En soldat rejser sig op i skyttegraven. Da han kigger ud over slagmarken, løber hundredvis af soldater mod ham".

Nogenlunde sådan stod der i et af de manuskripter filmmanden Ole Bornedal har skrevet til dramaserien '1864', som han både forfatter og instruerer.

'1864' er den dyreste tv-serie DR nogensinde har lavet og den dyreste serie, der nogensinde er blevet lavet i Danmark - et historisk drama af dimensioner om det blodige slag ved Dybbøl. Den store krig mellem Danmark og Tyskland som i 2014 har 150-års jubilæum.

170 millioner kommer det historiske drama til at koste.

Manglede millioner

Men som manuskripterne til seriens otte afsnit begyndte at tikke ind, opdagede holdet bag, at man ikke kunne fuldføre Bornedals store vision med det estimerede budget, siger producer Peter Bose fra produktionsselskabet Miso Film, der sammen med DR står bag serien.

- Allerede i 2011 hævede vi budgettet fra 150 til 160 millioner. Men her i efteråret valgte vi så at igen at hæve budgettet med yderligere 10 millioner for at imødekomme både Bornedals, DR's og vores egne kreative ambitioner med projektet, siger han til DR Kultur.

- I begyndelsen har man nogle ambitioner, som ofte rækker længere end pengene - så må man tilpasse tingene, siger producer Peter Bose og refererer blandt andet til ovenstående scene med de mange hundrede soldater.

Blandt andet måtte holdet bag serien spørge sig selv, om soldaten behøvede at kigge op på slagsmarkens hundredvis af soldater - eller om han for eksempel kunne kigge ned i skyttegraven i stedet?

Har fundet finansiering

Produktionsselskabet har derfor brugt efteråret på at finde ud af, hvor man kunne skrue lidt ned for ambitionerne. Og på at finde de sidste 10 millioner kroner som man stadig, trods de hundredvis af soldater der allerede måtte lade livet, manglede for at lave tv-serien.

Pengene har man blandt andet fundet hos tv-stationer i Norge, Sverige og Tyskland og hos fonde. Og så har Miso Film selv investeret i projektet.

Forsinket premiere

På grund af den hidtil manglende finansiering har tv-serien først fået endelig grønt lys fredag i sidste uge.

Jagten på de mange millioner og forventningsafstemningen har dog forsinket tv-seriens premiere, hvor første afsnit skulle have været blevet vist i forbindelse med Slaget ved Dybbøls 150-års jubilæum 18. april 2014.

Nu er premieren udskudt til efteråret 2014 og optagelserne begynder først i april 2013.

Ifølge DR's fiktionschef Nadia Kløvedal-Reich er det helt normalt at måtte forventningsafstemme budgettet i arbejdet med sådan en stor tv-serie.

- Det er meget svært at estimere budgettet for et historisk drama. Og så arbejder vi med mennesker med store ambitioner. Da Ole Bornedal havde skrevet sit første bud på de otte afsnit, var det til et langt højere budget, end det vi havde at gøre med, siger hun til DR Kultur.

DR: "Bornedal er den rette mand"

Beslutningen om at udskyde serien blev allerede taget i sommer, siger Nadia Kløvedal-Reich.

- Det er den rigtige beslutning, men vi er selvfølgelig kede af, at den ikke fik premiere på jubilæumsdagen.

Til trods for at Ole Bornedal til tider altså har haft lidt for kostbare ambitioner, mener Nadia Kløvedal-Reich stadig, at han er den rette instruktør og forfatter til opgaven med at forløse DR's dyreste tv-serie nogensinde.

- Lad mig sige det på den her måde. Det er ikke muligt at forstille mig, hvordan den skulle laves uden Bornedal, siger hun.

Selv siger Ole Bornedal, at han glæder sig til at gå i gang med optagelserne.

- Pengene er fundet, det kører, og vi går i gang med at optage til april, siger han til DR Kultur.

Rettelse:

I en tidligere udgave af denne artikel fremgik det, at tv-serien '1864' manglede 70 millioner for at blive færdigfinansieret. Det er forkert. Oprindeligt havde serien et budget på 150 mio. det blev opjusteret til 160 mio. i 2011. I efteråret 2012 opjusterede man endnu en gang budgettet til 170 mio. kroner. Således er budgettet for tv-serien per dags dato 170 millioner kroner og er i løbet af perioden blevet opjusteret med i alt 20 mio. kroner.

FacebookTwitter