Tv2 overgiver sig til DR-program: Skuffede quiz-deltagere får 200.000

Detektor afslører fejl i finalesvar i TV2-programmet ”Pengene på bordet”. Det betyder, at to brødre nu får udbetalt en ellers tabt gevinst.

Takket være Detektor får disse to brødre nu alligevel 200.000 kroner, som de ellers havde tabt i et finalespørgsmål i quizshowet "Pengene på bordet".

DR-programmet Detektor har afsløret fejl i finalesvar i TV2-programmet ”Pengene på bordet”. Det betyder, at to brødre nu får udbetalt en ellers tabt gevinst.

Forrige søndag fulgte over 600.000 danskere med, da de to brødre Carl-Erik og Carl-Christian Riestra kæmpede for den store gevinst i quizprogrammet "Pengene på bordet" på TV2.

Spændingen var intakt til det sidste, da brødrene kom hele vejen til finalespørgsmålet med 200.000 kroner i behold.

Mange flere døbt på en årgang... eller?

Det afgørende quizspørgsmål var, om der var flest nyudklækkede studenter eller nydøbte børn i 2012. Brødrene satsede på, at der var flest studenter - og tabte alt.

Vært Claus Elming kunne fortælle de slukørede brødre, at der er "mange flere, der bliver døbt på en årgang".

Helt præcist blev der ifølge værten sidste år døbt 47.000 personer, mens kun 41.000 blev studenter.

Men nu kan DRs Detektor afsløre, at quizprogrammet tog fejl. Disse tal er nemlig behæftet med stor usikkerhed, og det betyder at brødrene Riestra alligevel vinder de 200.000 kroner.

- Vi lader tvivlen komme drengene til gode, fordi vi ikke faktuelt kan sige, hvad der er rigtigt eller forkert. Spørgsmålet var dårligt, og det beklager vi, siger Mette Nissen, der er programchef på produktionsselskabet bag quizzen, Endemol, til Detektor.

Glemmer enkeltfag

Redaktionschef Nicolai Würtz fra Endemol oplyser, at quizzen havde antallet af studenter fra Undervisningsministeriet.

Her skulle en student være defineret som en person, der har gennemført en uddannelse på et handels-, teknisk eller alment gymnasium eller på HF. Dem var der sidste år 41.882 af.

Spørger man Undervisningsministeriet, er dette tal dog ikke tilstrækkeligt.

- Man skal også have enkeltfags HF studenter med. De er studenter lige som alle andre, hvis de har taget en fuld HF eksamen i form af HF Enkeltfag. De kan sagtens købe sig en HF studenterhue og fejre det lige som alle andre, siger kontorchef i Ministeriet for Børn og Undervisning Annegrete Larsen.

Medregner man disse personer, var der i stedet 44.197 studenter i 2012 - altså godt 3.000 flere end man kunne høre i "Pengene på bordet".

Usikkerhed om dåb i frikirkerne

Ser man på antallet af døbte havde TV2-programmet deres tal fra Danmarks Statistik. Tallene viste, at der blev døbt 44.309 personer i den danske folkekirke i 2012.

Derudover medregnede TV2-quizzen knap 3.000 døbte i frikirker som eksempelvis baptist- og mormonkirken, og landede dermed på cirka 47.000 nydøbte børn.

Men de ansvarlige for quizprogrammet kan dog ikke fremlægge nærmere dokumentation for antallet af døbte i danske frikirker til DR's Detektor.

Detektor har derfor selv samlet dåbstal ind fra de danske frikirker. Her lander DR-programmet på 1.302 døbte i frikirkerne - altså noget lavere end quizzens tal.

Lægger man dette tal sammen med dåbstallet fra Danmarks Statistik, lander man på 45.611 døbte i 2012.

Dermed var der kun 1.400 flere døbte end studenter, hvilket er en noget mindre forskel end TV2 oplyste i programmet.

Quizzen tæller voksendåb med

Men i "Pengene på bordet" blev der faktisk spurgt specifikt ind til antallet af nydøbte børn - og den formulering kan være med til at tippe tallene til brødrene Riestras fordel.

Ifølge biskop ved Københavns Stift Peter Skov-Jakobsen behøver man i kirkelige sammenhænge nemlig ikke være 18 år for at blive opfattet som voksen.

- En voksendåb i kirkelige sammenhænge er, når vi involverer den unge i ritualet. Og det gør vi ved at spørge direkte, om vedkommende vil døbes. Derfor siger vi, at en konfirmanddåb også tæller som en voksendåb, siger Peter Skov-Jakobsen.

Otte procent voksendøbte i København

Kirkeministeriet har ikke tal for, hvor mange af de nydøbte i folkekirken i 2012, der kan kaldes børn.

I Københavns Stift har man dog lavet en særlig gennemgang af dåbsattesterne fra 2012. Her var omkring otte procent af alle døbte i konfirmationsalderen eller ældre.

Landets øvrige ni stifter har ikke lavet tilsvarende opgørelse. Men hvis der bare var 2,5 procent voksendøbte i disse stifter, så er brødrene Riestras svar i "Pengene på bordet" korrekt.

Denne væsentlige usikkerhed er altså nok til, at de to brødre nu alligevel får udbetalt gevinsten på 200.000 kroner.

Se mere i Detektor på DR2 torsdag klokken 21 og lyt med på P1 torsdag klokken 15.03.

Facebook
Twitter