Unge: Uden licensrabat mister DR opbakning

Ungdomsorganisationer mener, det er ærgerligt, at kulturministeren afviser en licensrabat til unge. De unge mener, at det kan betyde endnu større modstand mod DR.

Jelved afviser, at give de unge licensrabat. Det mener de unge kan få store konsekvenser for opbakningen til DR. (Foto: romexico © Stock.xchng)

Yngresagen og Danske Studerendes Fællesråd er langt fra begejstrede for, at kulturminister Marianne Jelved i dagens udgave af Berlingske (kræver abonnement) afviser en licensrabat til unge.

- Jeg synes, det er ærgerligt. De unge har en presset økonomi, og undersøgelser viser, at de studerende i gennemsnit mangler cirka 1000 kroner om måneden i deres budget, siger Jakob L. Ruggaard, formand i Danske Studerendes Fællesråd (DSF) til DR Kultur.

Samme opfattelse har Yngresagens formand, Anders Vildsø Andreasen. Han mener ikke, det er fair, at tre studerende, som lejer en lejlighed sammen, får hver deres regning fra DR Licens, mens en familie, som har en langt højere indkomst, skal betale det samme som én studerende.

45 procent af de unge vil fravælge DR

Debatten om en licensrabat begyndte, da en Gallup-undersøgelse i Berlingske viste, at 45 procent af de unge ville fravælge DR, hvis de kunne slippe for at betale medielicens. Det fik blandt andet Socialdemokraterne og Venstre til at foreslå en rabat til de unge.

Men i dagens udgave af Berlingske afviser Marianne Jelved altså forslaget, fordi det vil være for administrativt bøvlet, og at DR i så fald skal kompenseres for rabatten, da hun ikke mener, det er rimeligt, at DR selv skal betale for rabatten.

Yngresagen og DSF mener ligesom ministeren heller ikke, at DR skal slankes på grund af rabatten, da de to formænd vurderer, at mange unge gør brug af DR og umiddelbart er tilfredse med indholdet. Men de mener, at det er nødvendigt at ændre de unges betaling, hvis DR's renommé skal opretholdes.

Uden rabat vil opbakningen falde

- Hvis rabatten ikke kommer igennem, tror jeg, opbakningen til DR vil blive mindre. Det er bekymrende, fordi DR bidrager med vigtige indslag og nyheder til danskerne, siger Jakob L. Ruggaard, der som alternativ foreslår, at licensen betales over skatten, så den bliver afhængig af indkomsten.

Kulturministeren afviser dog grundlæggende ændringer af licenssystemet, og dermed er der ikke udsigt til, at licensen skal betales over skatten. Men det får ikke de to ungdomsorganisationer til at droppe deres forhåbning om en billigere løsning.

Unge afviser at det er administrativt bøvlet

De peger på, at det ikke har været administrativt bøvlet at lave særlige kontanthjælpsregler for unge under 30, og at enkelte pensionister allerede får licensnedsættelse.

En SU før skat ligger på omkring 5800 kroner om måneden. Medielicensen ligger på cirka 200 kroner om måneden.

Socialdemokraterne har bedt Kulturministeriet undersøge, hvordan man kan lave en eventuel ungdomsrabat, uden at det bliver for bureaukratisk.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter