Valgkampen dækkes som en fodboldkamp

Lighederne mellem sportsjournalisters og politiske journalisters spørgsmål er slående. Og det er helt i orden, mener sportsjournalist.

Politiske journalister stiller ofte spørgsmål, som minder om sportsjournalisters. Det pointerer en dansk sportsjournalist i 'Mennesker og Medier'.

- Pia Olsen Dyhr, det er din første partilederrunde som formand for SF – er der kriller i maven?

- Er du nervøs i aften, Uffe Elbæk?

- Hvordan har du det lige nu, Pia Kjærsgaard?

Sådan lød nogle af de spørgsmål, man onsdag aften kunne høre journalister stille politikere inden partilederdebatterne på tv. Fokus er på alt andet end politik og substans og i stedet handler de om følelser – præcis som i sportsjournalistik.

Det fortæller ’Mennesker og Medier’ på P1 i udsendelsen ’Når der går sport i politik’.

Mange ligheder

- Der er utroligt mange paralleller mellem sportsjournalistik og valgkampsjournalistik, siger Peter Grønborg, der tidligere har arbejdet som sportsjournalist, har været nyhedsvært på TV 2 og nu snart skal være sportsjournalist igen – denne gang på TV3 sport.

- På engelsk er der et udtryk, der hedder ’horse race journalism’, som simpelthen handler om, at netop valgkampsjournalistik er ligesom hestevæddeløbsjournalistik, hvor man hele tiden er koncentreret om, hvem der ligger forrest, hvem kan tænkes at komme bagfra, hvem der er outsideren, og hvem der kan overraske, siger han.

Sportsjournalister bliver hængt ud

Sportsjournalister bliver ofte anklaget for at stille ubegavede spørgsmål til atleterne, og den kritik burde man måske også rette mod valgkampsjournalisterne, da de jo trods alt har at gøre med emner med mere substans, mener Peter Grønborg.

Han understreger dog, at han faktisk mener, at spørgsmål som ’Hvad føler du?’ er gode både i sport og i politik.

- Det er jo i særklasse det bedste spørgsmål, man kan stille til en atlet, som lige har vundet en utroligt tæt kamp. Og sådan er det jo også på valgaftenen – man vil gerne vide, hvordan vinderen og taberen har det, siger han.

Politikeren er en sportsudøver

Inden partilederdebatterne onsdag aften blev der stillet en del spørgsmål til politikerne, som fokuserede på følelser, ligesom de spørgsmål man hører sportsjournalister stille spillerne inden en fodboldkamp.

- Det er der intet i vejen med, synes jeg. Politikeren er en sportsudøver, som skal ind på banen og præstere, så det er et godt spørgsmål, siger Peter Grønborg der mener, det er i orden ikke at spørge til den konkrete politik, når nu politikeren er på vej ind i et tv-program, der kommer til at handle om netop det.

"Pas på den høje hest"

- Man skal nogle gange passe på, at man ikke sætter sig op på alt for høj en hest, siger Peter Grønborg og pointerer, at tv-kanalerne har en intens dækning, hvor alle de mere alvorlige spørgsmål nok skal blive stillet.

Men politik og valghandlinger er noget af det allervigtigste. Er der ikke en risiko for at skabe en vis kynisme hos folk, hvis vi benytter of af ’horse race journalism’ og framer det udelukkende som et væddeløb og en kamp mellem to kandidater, så politik bliver gjort til underholdning mere end substans?

- Valget handler jo om, hvem der vinder – og det er jo i særklasse det mest interessante. Men det er jo selvfølgelig også vores opgave som medier at få bragt til torvs, hvad partierne står for, hvad de vil og hvem de vil samarbejde med. Men det er da sandelig også en stor del af det, hvem der vinder valget.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk