- Ved arrangerede ægteskaber ser du frem til suset

Journalist og forfatter Rushy Rashid tror godt, at DR3-eksperimentet 'Gift ved første blik' kan blive en succes.

- I normale vestlige forhold har man allerde oplevet suset, inden man indgår ægteskab. I arrangerede har man det i vente, siger forfatter og journalist Rushy Rashid. (© Radio 24syv)

Hvis den store forelskelse udebliver, kan man måske begynde med et arrangeret ægteskab og så håbe at kærligheden indfinder sig efterfølgende.

Det er præmissen bag DR3-eksperimentet Gift ved første blik, hvor seks singler lader et hold eksperter finde frem til tre tilsyneladende ideelle match.

Parrene indvilger i at gifte sig og leve sammen som mand og kone i fire uger, inden de mærker efter, om der er opstået kærlighed mellem dem.

Kan føre til kærlighed

Og den slags arrangerede ægteskaber kan sagtens føre til den samme kærlighed mellem parterne som et ægteskab, der er blevet til efter en forelskelse.

Det siger journalist og forfatter Rushy Rashid, der er pakistanskfødt og selv har prøvet at indgå i et arrangeret ægteskab.

- Sådan gør man jo i langt de fleste tilfælde i Pakistan og Indien og i de fleste muslimske lande, hvor ægteskaberne er arrangeret ud fra devisen, at man bliver forelsket i den man gifter sig med og dermed har et stærkere fundament at basere kærligheden på, siger hun.

Venter på klimaks

I Danmark og i Vesten er den gængse kærlighedsopfattelse den romantiske, der siger, at man først skal forelske sig og derefter må se, om forelskelsen bliver til kærlighed, der så eventuelt kan føre til bryllup.

Selvom Rushy Rashids eget arrangerede ægteskab brast, mener hun ikke, at den romantiske vestlige formel er den eneste rigtige.

For når den første forelskelse er forduftet, kan det for mange føles, som om det går ned ad bakke.

- Så har man haft det store sus, inden man bliver gift og finder sig til rette med hinanden, og så kan det godt være svært at få ægteskabet til at køre, fordi man hele tiden har noget at sammenligne med, som er bagudvendt, siger hun og sammenligner med de arrangerede ægteskaber.

- Her har man det hele foran sig. Der ser du frem til at møde suset, efter du er blevet gift. Der mangler klimakset.

Blindt bryllup

Ser man på statistikken, kan der være noget om, at mange mennesker giver op over for det lange seje træk, som ægteskabet kan være. De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at 42,7 procent af alle danske ægteskaber ender i skilsmisse.

Alligevel lægger de seks singler i Gift ved første blik deres skæbner i eksperternes hænder og lader dem arrangere deres vej ind i ægteskabet.

De får ikke lov til at se hinanden før selve brylluppet og får derfor ikke hjælp fra den tiltrækning, der ligger i at se hinanden.

Sådan var det også, da Rushy Rashid som 20-årig skulle giftes med en, som hendes forældre havde fundet til hende i Pakistan.

For meget fokus på udseendet

Hun mødte ham først kort inden brylluppet, hvor han sammen med sin familie besøgte hendes familie, men fik først snakket rigtigt med ham på bryllupsnatten. Og det behøver ikke være et problem.

- Jeg har været til et dansk bryllup, hvor brudeparret havde chattet sammen på nettet længe inden, de lagde billeder ud. Det gjorde de først, da de havde besluttet, at de passede sammen rigtig godt sammen, fortæller hun.

- Det er jo også en måde at gøre det på, at man ikke vælger hinanden fra på udseendet. For det er meget det, vi gør i dag i vores kultur. Skønheden og ungdommen fylder så meget, at man har et "efterslæb" af folk, der ikke passer ind i idealerne.

De skal ville det 100 procent

I aftenens afsnit af Gift ved første blik er de tre brudepar på bryllupsrejse. Det er her, det for alvor går op for dem, at de skal være sammen med en, de ikke kender de næste fire uger.

Og det er også her, de begynder at lære lidt mere om hinanden.

Hvis eksperimentet virkelig skal lykkes, og parrene skal blive sammen efter de fire uger, så kræver det, at de virkelig vil det. Det er det, Rushy Rashid har oplevet, at hendes veninder har formået.

- Du kan ikke bare sige "nu ser jeg, og hvis det ikke holder, så er det bare ærgerligt". Du skal tro på det og gå 100 procent ind i det og sige til dig selv, at du ikke går for et godt ord, siger hun.

Er der nok på spil?

Den eneste svaghed, Rushy Rashid kan se i DR3-eksperimentet er, at der måske ikke er så meget på spil for deltagerne, som der kan være for unge mennesker i eksempelvis en pakistansk familie.

For når der er hele familier involveret i planlægningen, kan man ikke bare tænke "Det er jo bare en fremmed, så jeg skrider". Både ens eget omdømme og familiens ære er på spil.

- De pakistanske arrangerede ægteskaber virker, fordi du har nogle ydre værdier i spil. Din egen stolthed og hele æresbegrebet. Hvordan ser folk på mig og hvilken fordømmelse får jeg, hvis jeg bare skrider midt i det hele? Alle mulige andre hensyn er med til at lave den buffer, der gør, at man ikke bare smider det hele på gulvet, første gang man møder en hurdle.

Men det er kærligheden, der er vigtigst for at et forhold kan holde, understreger hun.

- Uanset hvordan det er kommet i stand, så er kærligheden afgørende. Hvis ikke man får følelser for hinanden, så går det altså slet ikke.

3. afsnit af 'Gift ved første blik' sendes i aften på DR3 kl. 20.40. Du kan allerede nu set det her på dr.dk/tv

Facebook
Twitter