VIDEO "Charlotte" taler ud: En nærdødsoplevelse

DR udskrev fejlagtigt folketingsvalg tirsdag eftermiddag. Manden, der kom til at trykke på knappen, er Radioavisens vært gennem mange år, Preben Lund.

Tirsdag kl. 13.35 var det politiske Danmark en kort overgang på den anden ende, da DR ved en fejl udsendte en nyheds-SMS med budskabet om, at der var udskrevet folketingsvalg i Danmark.

Bag beskeden stod en rutineret DR-medarbejder, 60-årige Preben Lund, der er vært på Radioavisen. Han har været ansat i DR i 21 år og efter eget udsagn læst i omegnen af 25-30.000 Radioaviser højt. Men denne tirsdag blev alligevel helt speciel.

- Det var jo sådan en nærdødsoplevelse. Mine sidste tre hår i nakken blev helt grå, siger han.

Logger forkert ind

Preben Lund var egentlig bare på kursus:

- Jeg startede min onsdag som en ganske almindelig mand og bandede over Kystbanen, og pludselig var jeg hvirvlet ind i noget helt andet, siger han.

Kurset foregik i et lokale i DR Byen, hvor deltagerne skulle træne i at bruge et nyt redigeringssystem. Det skulle være en kravlegård, et lukket miljø for kursisterne.

- Jeg logger af og går til frokost. Da jeg kommer tilbage, skal jeg logge ind igen. Jeg har glemt testsystemets url, finder det i manualen og tænker: Der er det. Men jeg tager det forkerte. I stedet for at slutte af med ordet 'test', slutter jeg af med ordet 'user' - og så er vi ude på nettet. Og det ved jeg ikke, forklarer han.

Stop, stop, stop!

Og kurset fortsætter planmæssigt:

- Så skal vi lære at lave 'nyhedsflash' - det er de helt store begivenheder: Terror, krig, dronningen går af. Der sidder vi nogle journalister og joker om, at for en gangs skyld kommer det ikke ud. Og så skriver jeg bare, at der kommer valg. Og så trykker jeg go. Og så kommer det ud.

Kort tid efter tikker beskeden ind på Preben Lunds egen telefon.

- Så står livet et øjeblik stille. Så råber jeg: Hvad fa'n...! STOP, STOP, STOP! Og så sender vi de yngste og hurtigste mænd i strakt galop over i DR's Newsroom for at stoppe det, forklarer han.

Sagen går viralt

Nyheden bliver hurtigt rettet, og DR beklagede, at det overhovedet kunne ske. Historien får et langt liv på sociale medier under navnet "#charlottetesterberedskabsmeddelelse" på grund af en anden fejlmeddelelse tidligere på dagen.

Men Preben Lund havde ikke en god dag:

- Jeg havde det rigtigt, rigtigt skidt. Jeg var rigtig ked af det. Jeg har belært hundredevis af praktikanter om, at de ikke må sige noget i en mikrofon, der ikke kan tåle at komme ud, siger Preben Lund.

Troede rummet var lukket

- Hvorfor gør du det så selv?

- Jamen, det er da også åndssvagt. Men vi skulle jo simulere virkelighed, og jeg tænkte, at vi for engangs skyld var i et lukket rum. Men jeg ærgrer mig da over det.

Preben Lund kender meget til at sende vigtige nyheder ud: Han er nemlig Radioavisens kontaktmand til politiet på det, der hedder beredskabsmeddelelser - altså orienteringer ved brand, katastrofer og lignende. Det går ind i DR Byen via en særlig computer.

- I gamle dage kaldte vi den atomcomputeren på grund af Barsebäck, siger han.

Det skal være rigtigt, hvad DR bringer

Og han er reelt ærgerligt over det, fordi det rammer DR's troværdighed.

- Problemer er jo, at vores lyttere, seere og brugere har en naturlig forventning om, at det er rigtigt, hvad DR bringer. Efter det her vil jeg gøre mig ekstra umage for, at det, vi gør, er i orden. Det er i særklasse graverende. Det skal ikke ske igen.

Mød også Preben Lund i Mennesker og Medier P1 i morgen kl. 9, som handler om, hvordan hele journaliststanden i Danmark er i permanent alarmberedskab, indtil valget (reelt) bliver udskrevet.

Vil du også gerne modtage breaking news på SMS? Så tilmeld dig DR Nyheders SMS-tjeneste HER

https://www.facebook.com/drpolitik/posts/1442078136106667

Rettelse: Det har tidligere fremgået, at Preben Lund havde glemt systemets password og fandt det i manualen. Det var forkert, da det var testsystemets url, han havde glemt og fandt i manualen, hvilket også fremgår af videoen.

FacebookTwitter