VIDEO Se stjernefotografs nye portrætter af Kongehuset

Den verdensberømte stjernefotograf Mario Testino er i øjeblikket aktuel med en ny udstilling i København, hvor man blandt andet kan se helt nye portrætbilleder af Kongehuset. Du kan se og høre Mario Testino fortælle om billederne her.

Fra det danske Kronprinsepar til Madonna, Kate Moss, Naomi Campbell.

Den peruvianske stjernefotograf har fotograferet dem alle både med og uden tøj, siden han i 70'erne droppede studierne i økonomi og jura og i stedet kastede kærligheden på modefotografiet.

Nu er han aktuel med sin første udstilling på dansk jord, No Limits på Gl. Strand i København, hvor han viser et vildt et miks af modefotos, royale portrætter, nøgenstudier af kvinder som Kate Winslet, Claudia Schiffer og Kate Moss samt en lang række af hans mest berømte kampagner for luksusbrands som Burberry og Gucci.

Fotografen med de umiddelbare billeder

Og Mario Testino befinder sig i den absolutte elite af internationale modefotografer. Anna Wintour fra amerikansk Vogue har ham på speeddial, når forsiderne skal fotograferes, og selv har Mario Testino et crew af fem seks unge sortklædte mennesker omkring sig, overalt hvor han rejser.

Alligevel er Mario Testinos fotografier præget af en umiddelbarhed, som han betegner som et produkt af nysgerrighed, da jeg møder ham på Gl. Strand i København.

- Jeg er vokset op i en søskendeflok på 6, og jeg var altid vant til at vi sad 15-16 mennesker omkring spisebordet om aftenen, det tror jeg har givet mig en helt naturlig glæde ved andre mennesker selskab,” fortæller han.

  • Den canadiske model Tasha Tilberg blev fotograferet af Mario Testino tilbage i 1997. Billedet er også en del af udstillingen ved Gammel Strand i København.
  • Den engelsk/amerikanske skuespiller Sienna Miller blev fotograferet af Mario Testino til forsiden af modemagasinet Vogue i 2007.
  • Den amerikanske skuespiller Josh Hartnett fotograferet her i 2005.
  • Den engelske model Kate Moss er blevet fotograferet af Mario Testino flere gange. Her er et portræt fra 2002.
1 / 4

Og det er et glæde, der i den grad er tydelig i særligt hans gruppefotografier, hvor det ikke er unormalt, at op imod 20 modeller og berømtheder er fotograferet sammen i en smuk komposition.

- Gruppebillederne kan nærmest føles som et filmset, med modeller, stylister, makeupartister, assistenter og scenografer. Men jeg ved ret præcist, hvordan billedet skal se ud, jeg har altid elsket kunst, og måske er det derfra, at jeg har forfinet evnen til at styre et billede,” fortæller han, mens hans viser rundt i udstillingen.

Billeder af Diana som gennembrud

Mario Testino er født i 1958, men et drenget smil afslører en perlehvidt tandsæt, som formentlig var medvirkende til, at han i 1996 fik prinsesse Diana til at smide tøjlerne i den billedserie, der for alvor placerede Mario Testino solidt i popkulturen, og redefinerede ’folkets prinsesse’ for omverdenen.

Mario Testino var dog ikke synderligt begejstret, da det amerikanske magasin Vanity Fair ringede for at booke ham til opgaven.

- Dengang ville jeg arbejde med modeller, fortæller han.

Det britiske kongehus var på det tidspunkt ikke begejstret for, at blive associeret for meget med glamour, men Diana var netop blevet skilt, og hun lagde den kreative kontrol i hænderne på Testino.

- Jeg kom til at tænke på det bedste tidspunkt ved en fest. Der hvor man kommer hjem med en veninde, smider skoene, får en drink og sladrer om aftenen, så jeg bad hende hende om kun at tage sine kjoler på. Ingen store smykker og ingen vild makeup, siger han.

Sådan så det ud, da Mario Testino fotograferede Prinsesse Diana til forsiden af modemagasinet Vanity Fair tilbage i 1996. (Foto: © Handout Old / Reuters)

De naturlige billeder af den britiske berømthed gik verden over, og åbnede ifølge Testino dørene til de europæiske kongeslotte, som han har besøgt flittigt lige siden for at fotografere alt fra det norske kronprinspar, prins William og hertuginden af Cambridge, kong Willem og dronning Maxima af Holland og det danske kronprinspar, som også er at finde på udstillingen.

- Kongehusene bærer et lands historie. Jeg er dybt fascineret af både de royale omgivelser, de forskellige landes særpræg og deres forskellige personligheder, fortæller Mario Testino, som veksler imellem de mere klassiske royale portrætter, hvor der er vægt på de store rum, de gamle møbler og de symbolske placeringer, og de mere umiddelbare øjeblikke mellem de kongelige par.

Særligt fremhæver han et portræt af Frederik og Mary, fotograferet i et øjeblik, hvor Mary retter på Frederiks ’sildesalat’. Deres smil føles ægte, og billedet er måske ikke kompositorisk det mest perfekte, men stemningen er lige i øjet.

- Jeg leder altid efter det helt særlige øjeblik, hvor de portrætterede afslører en smule af deres personlighed. Noget de ikke gør så ofte. Men jeg sørger for at de ser bedst muligt ud. De skal føles sig smukke, afslutter han.

Du kan se Mario Testino-udstillingen 'N0 Limits' fra den 13 maj til den 18 september i år. Det er hos Kunstforeningen Gammel Strand I København ved Gammel Strand 48. Du kan læse mere om udstillingen her.

Facebook
Twitter