Mega Vega dør inden fødslen

Det skulle være Danmarks nationalscene for rytmisk musik med plads til 5.000 publikummer. Men et bankkrak og en afvisning fra Københavns Kommune sætter en stopper for Mega Vega.

Danmarks største koncertsal bygget til rytmisk musik, Mega Vega, bliver alligevel ikke til noget, fordi Københavns Kommune ikke vil give penge til projektet.

Den manglende vilje over for Mega Vega tvinger bygherre og ejer af grunden, Ole Bredtoft, på andre tanker.

- De oprindelige planer for Mega Vega er helt væk. Der skulle findes nogle penge, men det er der ikke. Vi går derfor i gang med første etape, hvor en koncertsal ikke er inkluderet, siger Ole Bredtoft til dr.dk.

Dropper svævende koncertsal

Planerne om en "svævende" koncertsal i fjerde sals høje er droppet, og Ole Bredtoft har allerede tre andre interesserede lejere i den bygning, hvor Mega Vega efter planen skulle have været.

Ole Bredtoft er skuffet over kommunen, der ifølge Ole Bredtoft ikke har indfriet et eneste af de ønsker, som han og Vega har gjort gældende.

Også for Vega er situationen sur, da spillestedet har investeret mange kræfter i planen med en koncertsal bygget til rock, pop og hiphop.

Mavepuster til Vega

- Det her er en mavepuster, men vi ligger ikke ned. Men vi er kede af og skuffede over, at kommunen ikke fandt plads til at støtte byggeriet, siger kommunikationschef Magnus Restofte.

Projektet med Mega Vega var langt længere fremme end bare en ide på skrivebordet. Vega havde fundet en sponsor, der ville investere mere end fem millioner om året i driften.

Vega havde en aftale med Ole Bredtoft om en uopsigelig lejekontrakt i 40 år for en årlig leje på ni millioner kroner. Og banken var villig til at låne Vega 12 millioner kroner.

Overborgmester på nye tanker

Cirka samme beløb, omkring 11 millioner, som Vega søgte om hos Kommunen.

Men de penge fandt kommunen ikke plads til, selv om Københavns overborgmester Ritt Bjerregaard (S) i maj brugte Mega Vega som et argument for, at København ville investere flere penge i kultur.

- Vi ligger også i forhandlinger med Vega om et nyt Mega Vega, som vi er meget positive over for. Det vil være godt for København, sagde Ritt Bjerregaard tilbage i maj til Politiken.

Fire måneder efter er kommunen tilsyneladende kommet på andre tanker. Og det er der en god forklaring på, mener næstformand for kultur- og fritidsudvalget Simon Strange (S)

Bankkrisen rammer Mega Vega

- Vi har ikke givet støtte, fordi det blev besværliggjort af, at Vega havde deres bankgaranti i Roskilde Bank, siger Simon Strange til dr.dk.

Bankkrisen er på den måde blevet en forhindring for, at Mega Vega bliver til noget. Vegas kommunikationschef nægter dog at give op, selv om kommunen ikke kan se potentialet i en rytmisk koncertsal med plads til 5.000 gæster.

Og Vega har skiftet Roskilde Bank ud med Nordea, der har overtaget spillestedets bankgaranti.

- Det bliver meget svært uden kommunen. Men vi forsøger at finde en alternativ finansiering. Forhåbentlig betyder det ikke, at vi må opgive, siger Magnus Restofte.

Ingen økonomisk dokumentation

Under alle omstændigheder bliver det ikke, som Mega Vega var tænkt, og foreløbig har Vega ikke kunnet fremvise noget, der kan overbevise Ole Bredtoft om, at spillestedet har de nødvendige penge.

- Vegas økonomi var ikke på plads, og det var ikke holdbart. Tiden er ikke til, at man bare sætter noget i gang. Jeg så intet dokumentation, der var i orden, og så er det ikke seriøst, fortæller Ole Bredtoft.

Han ærgrer sig samtidig over, at Vega har skiftet direktører lidt for ofte, som han formulerer det.

Anden koncertsal en mulighed

Han håber dog stadig på, at han vil huse en koncertsal på sin grund ved det eksisterende Vega på Vesterbro.

Selv om planerne om det spektakulære Mega Vega, tegnet af arkitekter på Bjarke Ingels tegnestue BIG, ikke bliver til noget, er der stadig en ekstra byggeret på grunden ved siden af på 5.000 kvadratmeter.

- Kommer der et koncerthus, bliver det et nyt projekt. Der er andre følere ude efter en koncertsal, men det vil være naturligt, at Vega leder det, mener Ole Bredtoft.

Visionerne mangler

På tegnestuen BIG sidder arkitekt Jakob Lange med ansvaret for at tegne det nu hedengangne Mega Vega.

Han var allerede i anden fase, da han fik at vide, at projektet ikke skulle regne med støtte fra partierne, Socialdemokraterne, Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti, bag budgettet for 2009 i Københavns Kommune.

- Alt var klappet, vi ventede kun på kommunen. Ærgerligt, at kommunen ikke er visionær nok til at give penge til Danmarks rytmiske koncertsal. siger Jakob Lange til dr.dk.

Facebook
Twitter