Meget mere end 'Matador': 5 ting, du (måske) ikke vidste om Lise Nørgaard

105-årige Lise Nørgaard, der netop er død, bør ikke kun huskes for den folkekære serie 'Matador'.

Lise Nørgaard døde sent søndag aften, oplyser forfatterens familie til Ritzau. Her ses hun i programmet 'Her er dit liv' fra 2016. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen, DR)

Seriehittet 'Matador' løber nemt med al opmærksomheden, når snakken falder på Lise Nørgaard.

Men den folkekære journalist, serieskaber og forfatter, der netop er død, 105 år gammel, rummede meget mere end sin populære dramaserie om livet i Korsbæk.

Som ung uddannede Lise Nørgaard sig til journalist, men i dag er det især hendes arbejde som forfatter og manuskriptforfatter, der fylder i danskernes bevidsthed. Alligevel er der flere overraskelser at finde på det cv, hun efterlader sig.

Vidste du for eksempel, at Lise Nørgaard lavede mafiafilm i 70'erne? Eller at hun også arbejdede med et andet kæmpe seriehit, der stadig genudsendes igen og igen?

I denne artikel dykker vi ned i nogle af de mange ting, som Lise Nørgaard også skabte eller bidrog med i sit liv – ting, du måske endda ikke lige var klar over.

1

Skrev stjernespækket og rekordslående seriehit

Mange af datidens kendte skuespillere spillede med i 'Huset på Christianshavn' i 1970'erne. (Foto: © Rolf Konow, DR)

'Matador' er og bliver Lise Nørgaards største seriehit, men hun var også ind over en anden serie, der stadig lever i bedste velgående på dansk tv, nemlig 'Huset på Christianshavn'.

Komedieserien er spækket med datidens store danske filmstjerner, og rollelisten tæller blandt andre navne som Ove Sprogøe, Poul Reichhardt, Helle Virkner, Bodil Udsen og Arthur Jensen.

Modsat 'Matador' var 'Huset på Christianshavn' dog ikke Lise Nørgaards eget værk, men hun skrev flere af afsnittene i årene 1973 til 1977. Det var for eksempel hendes idé, at rollen Fru Olsen på et tidspunkt fik arbejde som buschauffør – frem for at være hjemmegående husmor.

'Huset på Christianshavn' var enormt populær hos seerne og fik derfor imponerende 14 sæsoner, hvilket stadig er rekord i DR. Det blev til i alt 84 afsnit, og serien blev også et tilløbsstykke i det daværende Østtyskland, hvor den fik titlen 'Oh, diese Mieter!'.

Du kan se 'Huset på Christianshavn' på DR's Bonanza.

2

Lavede skøre mafiafilm med stjernekomiker

Her ses Lise Nørgaard sammen med Dirch Passer og skuespiller Hanne Borchsenius i DR-underholdningsprogrammet 'Fup eller Fakta' i 1979. (Foto: © Jesper Stormly Hansen, Scanpix)

Hvis der var en skuespiller, der virkelig kunne få danskerne til at købe biografbilletter i 1960'erne og 70'erne, var det Dirch Passer. Den folkekære komiker var her, der og alle vegne – og i 1973 var det Lise Nørgaards tur til at samarbejde med stjernen.

Det skete i komediefilmen 'Mig og mafiaen', hvor Lise Nørgaard stod for manuskriptet og Dirch Passer spillede hovedrollen som den skøre svindler Victor 'Viffer' Hansen, der kommer ud for lidt af hvert.

Som du måske har gættet, var filmen ikke en af de der dystre mafiafilm, hvor venner hurtigt bliver til fjender og blodet flyder i hver anden scene. I stedet havde filmen en humoristisk og familievenlig tilgang – og faktisk også enkelte nøgne damer, hvilket ikke var atypisk i danske film fra 70'erne.

Filmen fik i øvrigt en efterfølger i 'Mafiaen, det er osse mig', der allerede fik premiere året efter – igen med Lise Nørgaard ved skrivemaskinen.

3

Lise og monopolet

Her ses Lise Nørgaard i studiet med DR-journalist Peer Møller og den kontroversielle rejsekonge Simon Spies under optagelse af 'Spørg bare - om livet og hvad deraf følger' i 1978. (Foto: © Hans Andersen, DR)

Du tager en flok kendte danskere og nogle dilemmaer og spørgsmål fra lytterne – og vupti, så har du et radiohit på hånden.

Og nej, der er hverken tale om 'Sara og Monopolet' eller 'Mads og A-holdet'.

Allerede i 1969 sendte DR programmet 'Spørg bare', hvor kendte mennesker svarede på lytternes dilemmaer, og her blev Lise Nørgaard en del af kendisholdet i 70'erne. I et afsnit fra 1978 slog hun blandt andet et slag for mere barsel til mænd.

Programmet var i øvrigt enormt populært blandt først P1's og senere P4's lyttere, der hver gang blev fulgt af op til 1,5 millioner lyttere. 'Spørg bare' blev tilmed først nedlagt i 1999, så det nåede at eksistere i imponerende 30 år.

4

Lise Nørgaards som spillefilm – men selv var hun ikke tilfreds

I filmen følger vi Lise Nørgaard, der bryder med den borgerlige livsform, hun vokser op i. Hun blev spillet af skuespiller Puk Scharbau. (© DR)

Hvis du gerne vil dykke ned i Lise Nørgaards liv, kan du oplagt leje spillefilmen 'Kun en pige' fra 1995, der er baseret på forfatterens to erindringsbøger, 'Kun en pige' og 'De sendte en dame'.

Men hvis vi kunne spørge Lise Nørgaard i dag, ville hun med sikkerhed anbefale dig at læse bøgerne i stedet. Hun var nemlig ikke fan af instruktør Peter Schrøders mere frie fortolkning af hendes historie, selvom hun faktisk selv var tilknyttet projektet, da det jo var hendes livshistorie.

- Jeg hader den film, og jeg har ikke set den siden, udtalte hun ifølge B.T. i samtalebogen 'Lise Nørgaard – de første 100 år', der udkom i 2017.

At hun ikke var glad for den, hørte producent Regner Grasten dog først om, da samtalebogen udkom i forbindelse med hendes 100-årsfødselsdag. Det skulle nemlig ikke hedde sig, at hun var utilfreds, syntes hun.

- Jeg havde jo selv skrevet under på kontrakten, og derfor var jeg selv ude om det. Jeg havde solgt min sjæl til de forkerte, lød det fra Lise Nørgaard.

Filmen blev set af 475.000 danskere i landets biografer.

5

Var med til at skrive 90'er-julekalender

I TV 2-julekalenderen 'Brødrene Mortensens jul' kunne man blandt andet se Flemming 'Bamse' Jørgensen (bagerst til venstre), Puk Grasten, Louise Bielefeldt, Sofie Lassen Kahlke, Karl Bille, Lasse Baunkilde, Rasmus Albeck og Per Damgaard Hansen. (Foto: © MARTIN DAM KRISTENSEN, Scanpix Danmark)

På trods af oplevelserne med 'Kun en pige' kastede Lise Nørgaard sig over endnu et samarbejde med filmmanden Regner Grasten.

For husker du TV 2-julekalenderen 'Brødrene Mortensens Jul' fra 1998 – den med Kaffe-Hanne og Johnny i skikkelse af Sofie Lassen-Kahlke og Karl Bille?

Den var baseret på forfatter Bjarne Reuters bog 'Børnenes julekalender', men da den skulle omskrives til en julekalender i 24 afsnit, blev Lise Nørgaard hyret ind som en af hovedforfatterne. Hun har derfor skrevet seks af afsnittene.

På dette tidspunkt var Lise Nørgaard i øvrigt omkring 80 år gammel.

Se portræt af Lise Nørgaard på DRTV:

Længe leve Lise