Mek Pek spillede punk som 14-årig: Folk gik amok og smadrede stole og vinduer

Musikeren Mek Pek startede sin karriere i et af landets første punkbands, Lost Kids. Og det gik vildt for sig.

Du kender måske Mek Pek som en af landets førende partykonger. Du ved, ham med sangen om ’Pigen og Trompeten’ og faderen til utallige børnesange som titelnummeret til ’Jungledyret Hugo’ og klassikeren 'Åh Abe'.

Jeg møder ham en eftermiddag i Aarhus – byen, hvor han altid har taget sit musikalske udspring fra, og hvor han i dag arbejder med booking af kunstnere, foredrag og underholdning.

Men denne eftermiddag tænker han langt tilbage – og selvom han sidder ved et skrivebord og synker tilbage i kontorstolen, dribler tankerne tilbage til punkens første spæde skridt i Aarhus for snart 40 år siden.

Før der stod ’partyband’ efter Mek Peks navn, var han nemlig en ung knægt med det borgerlige efternavn Falk, som voksede op i kollektivets frisind og var helt med på punkens første bølge, da den skyllede ind fra England, over Nordsøen og ramte Danmark i 1977.

Hvem slikker hvems...

Mek Falk husker tydeligt dengang han som 14-årig første gang stiftede bekendtskab med bandet Lost Kids' musik – et af landets første punkbands.

- Jeg var super fan af deres første to singler og var tit nede og høre dem spille på Vestergade 58 i Aarhus. Fede koncerter!

I Aarhus spillede Mek Falk selv med i et band, der hed Spermoladerne, der fyrede den af med funk og skøre titler som ’Sovs i bukserne’ og ’Se den lille …’. Det med sangtitlerne, var lige i den 14-årige Meks ånd.

Det var også en sangtitel som ’Hvem slikker hvems...’, der trak Mek Falk til Lost Kids' univers. Titlerne på sangene, bandets vilde look og den rå lyd. Helt klar byens store forbillede for den unge Mek, der ved en stor indflytterfest i et kollektiv, pludselig skulle spille for sine idoler.

Lost Kids' to første singler. Er du heldig, kan du finde dem for 2000 kr - stykket!

- Spermoladerne spillede for 200 mennesker, fordi vi var lige flyttet ud på en gård i Ormslev udenfor Aarhus. Jacob Haugaard slæbte halmballer ind i køkkenet og det var en vild fest. Blandt publikum var blandt andet Jan ’Jet’, som var sanger i Lost Kids, og ugen efter ringede telefonen.

Koncerten med Mek Falk’s Spermoladerne havde gjort stort indtryk på Aarhus’ første punker, Jan 'Jet'.

Selv stod ’Jet’ og manglede en bassist, for han havde lige fyret bandets anden af slagsen, 'Filibas', og det, at Mek Falk ikke spillede bas, men sang og spillede guitar i Spermoladerne, holdt ikke ’Jet’ tilbage i telefonopkaldet.

- Jan ’Jet’ spurgte: 'Kan du spille bas?'. Jeg svarede nej, hvortil Jan ’Jet’ udbrød: 'Fedt! Vil du så ikke spille bas med Lost Kids?'

Det tilbud kunne Mek Falk ikke sige nej til, så han måtte i gang med at øve til den første koncert ugen efter. Men det var ikke alle medlemmer, der dukkede op til den første og eneste øver før koncerten. Deres øvelokale lå lidt udenfor Aarhus og Mek stod tålmodigt ventende. Med flere timers forsinkelse dukkede Lost Kids op.

Lost Kids - Mek Pek er nr. 4 fra venstre, lige bag 'Pussy Punk'.

- Da bandbussen trillede op foran øvelokalet, manglede ’Bølle’, der spillede guitar. Han lå sikkert et sted på heroin eller noget andet. Han var der i alle fald ikke – men jeg mødte de andre medlemmer i bandet.

Mek Pek i lære hos Peter Peter

Det kan godt være, at ’Bølle’ ikke var med bandbussen den dag. Men det var Peter Peter, der også var en del af Sods – det store punkband fra København, som senere blev til Sort Sol.

Peter Peter var kæreste med Pussy Punk, en anden sanger i Lost Kids – og pludselig kom han til at spille en central rolle i Mek Peks kendskab til Lost Kids' sange.

- Peter Peter havde åbenbart styr på Lost Kids' numre, så det var ham, der lærte mig de første sange til den første koncert. Han fortalte også, at det var snyd at spille op og ned på bassen – for der skulle spilles ned, ned, ned, ned, ned, ned.

Mek Falk smiler ved mindet om den første øver, og den måde han blidt blev pisket ind i Lost Kids' hæsblænsede og tempofyldte univers. Med på trommer var ’Kose’, oprindelig lydmand og heller ikke født ind i punkens verden.

- Det var jord og beton, når vi skulle igennem numrene sammen. Ren overlevelse. Men heldigvis varede numrene jo ikke mere end et par minutter, mindes Mek Falk.

Allerede i en tidlig alder havde han været vant til at være på spillesteder og scener rundt omkring i byen. Meks far spillede i et band, som ofte gav koncerter i Aarhus, og Mek, men også mange af de andre medlemmers børn, var med.

- Der var et sted, der hed La Cabana, hvor jeg kom første gang som 11-årig. Der var engang en politirazzia dernede, fordi der var så mange børn, og der blev solgt nogle stoffer. Så dengang var der er del unger, der blev lagt i håndjern.

70'ernes musikliv i Aarhus var i det hele taget lidt kaotisk. Punkbevægelsen var en blanding af punk, new wave og funk med flere skæve eksistenser, der kastede sig ud i det ene musikalske projekt efter det andet. Jacob Haugaard var med sit band Sofamania og Haugaard og Carlsen et af de navne, som Lost Kids spillede mange koncerter med.

Pladecoveret til Lost Kids album 'Bla Bla'

Men også navne som Kliché, Gylle og Dream Police udgjorde en stor del af miljøet omkring Aarhus, og flere af bandene indspillede sange på en 16-spors spolebåndoptager i Lost Kids’ studie, der lå et sted mellem Aarhus og Silkeborg.

0:00

Fik regning for at spille koncerter

Musikken blev udlevet på gymnasier og byens lokale spillesteder. Især Østergades Hotel var et af de faste stop for Lost Kids, der har spillet mange koncerter – dels som hovednavn, men også som opvarmning for nogle af de større udenlandske navne, der kom forbi.

- Der var jo en vild stemning og folk gik amok, smadrede stole, vinduer og flasker. Vi fik for det meste en regning, i stedet for at få penge for at spille.

Selvom Mek Falk var en garvet rotte på spillestederne allerede i alder af bare 15-16 år, var der også en række oplevelser, der var deciderede ubehagelige. Under en koncert i Horsens, troppede rockergrupper Bullshit op, stod helt oppe foran scenen, stirrede truende og smadrede flasker i hovedet på hinanden.

Ved en anden lejlighed i Roskilde opstod der også tumult, men bandet blev ved med at fokusere på at spille videre – og når der så var pause, ville politiet komme og rydde hele bulen.

Ved én koncert, sluttede det dog før det skulle, på Østergades Hotel i Aarhus.

- Der var en, der væltede et af højtalertårnene. Musikken stoppede og pludselig var der en, der viftede med en pistol. Jeg ved ikke, om der var rigtige kugler i pistolen, men der blev skudt med den. Heldigvis var der ingen der døde.

Konfrontationer var der nok af, og selvom der ikke var rockere til alle koncerterne, kunne der godt være øretæver i luften med en anden gruppering – ’Diskerne’. På Østergades Hotel var der spillested i den ene side og diskotek i den anden. Alle skulle bruge samme ind- og udgang, så det var en flaskehals med komplikationer.

Smidt nøgen ned ad gaden

- Vi var meget kække, og jeg tænkte ’det er jo punk det her’, så vi skulle jo ud og provokere. Så der var fire diskere, der tævede mig omme i baggården og sagde: ’Vi slipper dig fri, hvis du tager alt dit tøj af, løber ned igennem gaden og råber at du er bøsse’!

Mek Falk havde ikke noget valg i den situation, så nøgen løb han ned igennem gaden, råbte ’jeg er bøsse’ og blev mødt af flere af sine venner, som bare stemte i og råbte ’det er vi også’.

Efter et par år, som bassist i Lost Kids, dannede Mek Falk sit Mek Pek Party Band. Han fortsatte som medlem i Lost Kids, men som han fortæller, blev han fyret, da Mek Pek Party Band begyndte at vinde priser og åbnede Roskilde Festival. Jan ’Jet’ var en bandleder, der hyrede og fyrede en hel del.

Lost Kids. Mek Pek stadig nr. 4 fra venstre

Men der er flere lektier, som Mek Falk lærte en del af gennem sin tid med Lost Kids, som han har kunnet bruge i sin senere karriere.

- Nu gik jeg jo glip af alt det med efterskole og håndboldture, fordi jeg gik direkte fra 9. klasse til Lost Kids. Men jeg lærte grænserne for, hvor langt jeg kan gå på en scene. Jeg talte imellem numrene og lærte, hvor det var sjovt at være provokerende, og hvor det bestemt ikke var sjovt!

Grænserne fik Mek Falk ikke så meget fra sit hippiehjem, og han meldte sig ind i punkens miljø som en provokation til de brede bukseben og støre uldtrøjer.

Lost Kids fortsatte et halvt års tid efter, at Mek Falk havde forladt bandet.

FacebookTwitter