Mens vi venter på valget: Her er det mærkeligste ved Danmark – ifølge tre amerikanere

Hvordan er det egentlig at bo i Danmark, når man kommer fra USA? Vi har spurgt tre herboende amerikanere.

Måske vi til tider undrer os over amerikanske skikke og kultur - men det går også den anden vej. (Foto: © Illustration: Anne Vestergaard)

Har du fået nok af tv-skænderier mellem Trump og Biden, meningsmålinger og analyser af de to præsidentkandidaters vinderchancer?

Så lad os lige vende blikket indad et kort øjeblik – selvom du formentlig har din helt egen holdning til både Trump, Biden og amerikanerne generelt.

For hvordan ser Danmark egentlig ud med en amerikaners øjne?

Hvad er dejligt ved vores rød-hvide andedam? Og hvad er mærkeligt, meningsløst – eller bare dybt irriterende?

Det har vi spurgt tre herboende amerikanere om.

Den første er Jennifer Duncan-Bendix, der kom til Danmark i 2005. Hun har en mastergrad i småbørnspædagogik og er programansvarlig og underviser hos undervisningsorganisationen DIS (Study Abroad in Scandinavia).

- Jeg skulle studere et semester på DIS, og efter en uge mødte jeg så den fyr, som er min mand i dag. Jeg tog tilbage til USA og gjorde universitetet færdig, og kom så tilbage til Danmark, blev ansat hos DIS og tog efterfølgende min mastergrad på DPU.

Den anden er journalist og forfatter Kay Xander Mellish, der har boet i Danmark siden år 2000 og har udgivet bøger med titler som 'How to Live in Denmark' og 'How to Work in Denmark'. Bøgerne er skrevet med en tilflytters perspektiv og kaster et kærligt-kritisk blik på danskernes vaner og uvaner.

- Jeg er for nylig begyndt at coache danskere i de kulturelle forskelle, de vil opleve, når de laver forretninger i USA. Her er en vigtig læring, at danskere generelt ikke bryder sig om at give positiv feedback, medmindre noget er virkelig sensationelt.

Endelig er der Debbie Quackenbush, der er ph.d. i psykologi og underviser på DIS. Hun kom til Danmark i 2013 på grund af et forhold.

- Jeg elsker stadig at bo her, men jeg er gået fra at have et idylliseret til et mere nuanceret billede af landet. Der er bare nogle ting, der er mærkelige ved Danmark.

Nedenfor har vi samlet de mærkeligste ting ved Danmark, danskerne og vores vaner – i hvert fald ifølge Jennifer Duncan-Bendix, Kay Xander Mellish og Debbie Quackenbush.

Timelange middagsselskaber

I Danmark skal du blive til den bitre ende - i USA skal du helst ikke blive hængende for længe. (Foto: © Illustration: Anne Vestergaard)

- Når du er til et middagsselskab i Danmark, forventes det, at du bliver hængende virkelig, virkelig længe. Det forventes også, at du bliver siddende på den samme plads hele aftenen og i øvrigt drikker store mængder alkohol, siger Kay Xander Mellish.

- Når du er inviteret til middag i USA, så rejser du dig, når du er færdig med at spise, og går måske ind i stuen og ser tv eller gamer sammen eller går i biografen. I USA tolkes det som dårlig opdragelse, hvis du bliver hængende for længe og bliver en byrde for din vært. I Danmark tolkes det derimod som uhøfligt, hvis du som gæst tager tidligt hjem. Da jeg kom hertil, kom jeg til at fornærme mange danskere, fordi jeg ikke forstod denne kulturelle forskel.

Jantelov på arbejdspladsen

- Den danske arbejdskultur er svær at finde sig til rette i. I USA roser man hinanden, når det går godt. I Danmark er der ingen, der siger noget som helst. I starten gik jeg derfor og troede, at jeg gjorde noget forkert og kom lidt til at føle, at jeg ikke var god nok, siger Debbie Quackenbush.

- Det, synes jeg, er meget mærkeligt. Der er lidt en ting med, at man ikke må være for stolt af det, man laver. Det har nok noget at gøre med janteloven. Men jeg har lagt mærke til, at det er ved at ændre sig nu. Nu er positiv feedback blevet noget, man arbejder med på arbejdspladserne.

Børn sover udenfor

Næsten uanset vejret, står der barnevogne udendørs, men det er mange amerikanere ikke vant til. (Foto: © Illustration: Anne Vestergaard)

- Jeg havde allerede boet i Danmark i ti år, da vi fik vores søn, og jeg har selv undervist folk i, hvordan det er godt med frisk luft og natur, og at børn bør sove udenfor. Men det var svært, da det pludselig blev min egen tur til at lade mit barn sove udenfor, siger Jennifer Duncan-Bendix

- Det er en tydelig, dansk ting: Der står barnevogne udenfor overalt i Danmark.

Underbehandler sygdom

- Når det handler om ikke-kritisk sygdom, så underbehandler danskerne ofte sig selv. "Tag en panodil og en lur og drik noget te", er ofte løsningen, når I er syge. Det gælder også indenfor sundhedssystemet. Jeg blev selv ordineret panodiler og ibuprofen, da jeg fik kejsersnit i Danmark. I USA er sundhedssystemet til gengæld profitbaseret, og mange får ordineret dyr receptmedicin, siger Kay Xander Mellish.

- Når amerikanere, der bor i Danmark, er på besøg hjemme i USA, er håndkøbs- og influenzamedicin næsten altid på listen over ting, de skal have med tilbage til Danmark.

Vanedyr ved højtider

- Der er mangel på diversitet i de danske højtider. I USA fejrer man Thanksgiving og jul på vidt forskellige måder i hver familie. I Danmark fejrer alle jul og nytår på samme måde. Der er hvide og brune kartofler til jul, og alle ser dronningens nytårstale klokken 18 nytårsaften, siger Debbie Quackenbush.

- Der er meget mere kulturel diversitet i USA, så jeg synes både, det er pudsigt og lidt ekskluderende med de danske højtider. Hvis du foreslår at gøre noget anderledes, kan du være ret sikker på, dine idéer hurtigt bliver skudt ned.

Det "farlige" børneliv

- I Danmark er det helt normalt at se børn, der klatrer i høje træer eller snitter grene med en kniv, fordi man tror på, det er lærerigt for børn. Jeg har haft en studerende, der skulle lave kyllingesuppe med børnene i sin praktik, hvilket involverede, at man også skulle tage livet af kyllingen, siger Jennifer Duncan-Bendix.

- Man bliver udsat for det meste i Danmark, og det kan indimellem føles ret grænseoverskridende for en amerikaner. Mange amerikanske børn vokser op med søde Disney-dyr og kan blive ret chokerede, når de så pludselig har at gøre med virkelige levende – eller døde – dyr.

Kedelige kirker

Underholdningsværdien bare bedre i en amerikansk kirke, lyder det fra en amerikaner i Danmark. (Foto: © Illustration: Anne Vestergaard)

- Den danske folkekirke er virkelig kedelig, og man interagerer ikke med hinanden. Amerikanske kirker er sjovere – med masser af sang og nogle gange rock'n'roll-guitarer og lysshow. Nogle amerikanske kirker er meget progressive og taler om LGBT+-emner og racisme; andre er konservative. Danskerne kender ofte kun til de konservative, siger Kay Xander Mellish.

- Hvorom alting er, så er underholdningsværdien bare bedre i en amerikansk kirke.

Tavse naboer

- Naboer siger ikke hej til hinanden i Danmark. I min familie joker vi med, at jeg bliver ved med at sige hej til en nabo, indtil personen anerkender min tilstedeværelse og returnerer min hilsen, siger Debbie Quackenbush og slutter:

- Men det er svært for mig ikke at fokusere på det gode ved Danmark. De ting, jeg sætter pris på ved Danmark, fylder meget mere end det, der måtte være negativt. Ingen lande er perfekte, og uanset hvor man flytter hen, vil der altid være noget, man skal tilpasse sig.