Mere end fire timers tv om dagen

Tv-kiggeriet fortsætter med at sætte rekord. I første uge af 2010 så hver tv-seer i snit farvefjernsyn i mere end fire timer om dagen. Til glæde for alle tv-kanaler.

Stort og lille, fladt eller bredt. Farvefjernsynet er populært som aldrig før.

De seneste to år er der blevet sat rekord i tv-kiggeri, og den udvikling fortsætter i 2010. I den første uge af det nye år ser hver tv-seer for første gang i gennemsnit mere end fire timers farvefjernsyn om dagen, viser tal fra analysefirmaet TNS Gallup TV Meter og DR Medieforskning.

Ifølge medieforsker Signe Villumsen er tv-forbruget størst om vinteren og især omkring nytår, alligevel er der ikke en enkel forklaring på, hvorfor vi har brugt 22 minutter mere foran husalteret i år i forhold til samme tid i 2009, forklarer hun.

Flere kanaler og bedre billeder

- Flere danskere har fladskærme nu end tidligere, og det giver dem en bedre tv-oplevelse. Derfor får de måske mere lyst til at se tv. Flere har fået adgang til flere kanaler. Og flere kanaler giver åbenlyst flere valgmuligheder, siger Signe Villumsen fra DR Medieforskning til DR Nyheder.

De nye kanaler har tydeligt givet fjernbetjeningsfingeren ekstra travlt, for stort set alle tv-kanaler oplevede fremgang i 2009 i forhold til året før. Flest minutter ekstra om dagen brugte tv-seerne på TV2, der i 2009 flimrede frem på skærmen 55 minutter om dagen. En fremgang på 3,3 minutter viser tal fra TNS Gallup TV Meter og DR Medieforskning.

Vilde med fiktion

Den procentvise største stigning gik dog til de internationale børnekanaler Cartoon Network og Boomerang, der oplevede en fremgang på henholdsvis 300 og 400 procent. Den flotte fremgang fylde ganske vist ikke meget i minutter, hvor Cartoon Network ses et minut om dagen og Boomerang endnu mindre.

- Stort set alle kanaler gik frem målt på seertid - dog nogen mere end andre. Fastholdt kanalerne bare sin seertid, mistede de markedsandele. Det er det, vi har set med DR1 på det seneste, forklarer Signe Villumsen og henviser til, at DR1 blev set 41 minutter om dagen i 2009. Det samme som i 2008.

Succesen deler børnekanalerne med tv-fiktionen, der er den slags tv, danskerne ser allermest af, fortæller Signe Villumsen. Fiktion dækker over film og serier, men ikke underholdningsprogrammer som X Factor og Vild med dans.

Nedtur for sporten

- Men i 2009 er der bliver set mere af det hele. Det kun sport, der blev set lidt mindre af sidste år i forhold til 2008, siger Signe Villumsen.

Hun forklarer sportens mindre nedtur med, at 2009 bare ikke havde det, som 2008 havde. Nemlig et EM i fodbold i Østrig og Schweiz og et OL i Beijing.

Til gengæld var 2009 herhjemme begavet med det analoge sluk. Udover, at det digitale tv-signal rummer flere kanaler, har tv-stationerne også kæmpet om at være med, når dansken gik fra analogt og til digitalt tv.

Kanaler gjorde sig til over for seerne

- Mange tv-kanaler postede mange penge i nye programmer i 2009 for at gøre sig til over for seerne og for at komme med i diverse kanalpakker, forklarer Signe Villumsen.

Ifølge medieforskeren er der aldrig blevet produceret så meget dansk tv-drama som i 2009. Blandt andet viste TV2 Blekingegadebande og Store Drømme, TV3 Lulu og Leon, mens DR havde opfølgningen klar til Forbrydelsen.

Men en slunken verdensøkonomi kan spille kanalerne et puds, da også farvefjernsynet har mærket den efterhånden legendariske finanskrise. Derfor kommer det ikke bag på Signe Villumsen, hvis nogle af de kommercielle tv-stationer lider af lommesmerter i år. Ikke mindst det skrantende reklamemarked gør nas.

Krise er også godt for noget

Men modsat de fleste andre brancher har krisen sandsynligvis også gjort godt for tv-branchen, vurderer medieforskeren fra DR Medieforskning

- Vi ved, at danskerne har sparet flere penge op i 2009 end tidligere og brugt mindre på privatforbrug, og derfor har tv som en gratis glæde sikkert stået højt på dagsordenen, forklarer Signe Villumsen til DR Nyheder.

Svært at sætte ny årsrekord

Mens kiggeriet foran den berømte tossekasse rundede fire timer og tre minutter i den første uge af 2010, udgjorde det gennemsnitlige tv-kiggeri for 2009 tre timer og ni minutter. Et rekordår, der, på trods af den for tv-kiggeriet gode begyndelse på 2010, kan vise sig vanskelig at slå i år.

- Vores bud er, at det fortsat vil ligge højt, men vi kan ikke love, at der igen bliver sat rekord i 2010, siger Signe Villumsen til DR Nyheder.

Facebook
Twitter