Metallica ville ikke slippe sit danske Copenhell-publikum: 'Aj, hvor er I dejlige!'

Et taknemmeligt Metallica skabte fællessang og hænder i vejret på Copenhell onsdag aften. Lars Ulrich sendte en særlig dansk hilsen.

Metallica begyndte deres Copenhell-show ude på en forlængelse af scenen, så de kom tættere på flere fans. Her ses James Hetfield ved mikrofonen, og Lars Ulrich bag trommerne. (Foto: © Stefan Wessel, DR)

Der var masser af kærlighed og vuggende djævletegn i luften, da Metallica onsdag aften diskede op med gamle hits, fællessang, ild på scenen og et afsluttende fyrværkerishow på Copenhell.

Og der var ingen tvivl om, at vi her havde med festivalens absolutte hovednavn at gøre.

Kort før koncerten gik i gang var festivalpladsen nærmest støvsuget for mennesker, og de lange køer ved madboderne var pludselig væk.

Nu stod menuen i stedet på Metallica, og langt de fleste af de 35.000 gæster havde derfor taget plads foran Copenhells store scene Helvíti, hvor den danske trommeslager Lars Ulrich og vennerne bankede festen i gang med 80'er-klassikeren 'Whiplash' fra debutpladen 'Kill 'Em All'.

- Har I det godt? I ser fandeme godt ud! Og I lyder rigtigt godt, lød det rosende fra forsanger James Hetfield. Der var i øvrigt også en visuel hilsen til det danske publikum på skærmene bag bandet. (Foto: © Stefan Wessel, DR)

Og så gik det ellers bare derudad.

I løbet af koncerten fik det overvejende sortklædte publikum blandt andet velkendte heavy-bangere som 'Enter Sandmen', 'One', 'For Whom The Bells Tolls' og den fællessangskabende 'Master of Puppets'.

De udvalgte sange var lige noget, der passede Copenhell-gæst René Poulsen.

- Jeg synes, det var fedt. Rigtig fedt. Jeg har set dem mange gange, og denne her koncert var absolut i den øvre ende, for de var veloplagte, og sætlisten var kanon, lød det fra Metallica-fanen efter koncerten.

Der var ikke mange på Copenhell onsdag, som undlod at kigge forbi Metallicas koncert. Selv bakken på Refshaleøen var fyldt med mennesker. (Foto: © Stefan Wessel, DR)

Lars Ulrich: 'Aj, hvor er I dejlige!'

Copenhell har ikke lagt skjul på, at bookingen af Metallica var en drøm – men bandet selv var også oppe at køre over at spille på festivalen, så kærligheden var i den grad gengældt.

- Metallica er super-super-taknemmelig over at være her, sagde forsanger James Hetfield fra scenen.

Et budskab, som han i øvrigt gentog senere i løbet af koncerten.

Da koncerten så var slut, og ekstranumrene var leveret med det tilhørende fyrværkerishow, var det da også som om, at Metallica slet ikke var klar til at forlade scenen, selvom mange gæster langsomt begyndte at søge mod udgangen eller baren.

De fire rockstjerner blev alle stående, bukkede, vinkede til publikum, og så tog Lars Ulrich til sidst ordet – på sit modersmål.

- Aj, hvor er I dejlige! Og hvor er det bare fedt at være tilbage og spille live igen! Fuck de sidste to år – nu er vi her igen, og Copenhell er tilbage. Tak for at vi blev inviteret – det er så fedt at være her, sagde trommeslageren.

  • Charlotte Gloerfeldt-Tarp var en af de mange Copenhell-gæster, der havde en fest med Metallica onsdag: - Det var simpelthen så hyggelig og dejlig en koncert. Så nostalgisk. De er meget god til at sprede deres hits ud, så det var virkelig fedt. (Foto: © Stefan Wessel, DR)
  • René Poulsen har set bandet live ti gange, men denne koncert var en af de bedre, synes han. Og hans højdepunkt landede tidligt - det var nemlig, at de åbnede med klassikeren 'Whiplash'. (Foto: © Stefan Wessel, DR)
  • Amerikanske Pamela Brown er ikke ny på Copenhell – hun var også på festivalen i 2019. Hun har set Metallica mere end 20 gange, og elsker da også bandet. (Foto: © Stefan Wessel, DR)
1 / 3

Det er nu også noget helt særligt med ham Lars. I hvert fald hvis man spørger Copenhell-gæst Charlotte Gloerfeldt-Tarp, der så Metallica for første gang onsdag aften.

- Man går fra at se en frontmand og forsanger til faktisk at have fokus på en trommeslager – og det er jo usædvanligt. Men her i Danmark kommer folk jo for at se Lars – ikke for at se James Hetfield. Det er da unikt, konstaterede hun efter koncerten.

Hun var i det hele taget godt tilfreds med bandets præstation og showet, der var "fuld af nostalgi".

Den cirka to timer lange koncert på Copenhell var ikke justeret bare fordi den blev spillet på en festival. Det var med stort sceneshow, levende billeder og ild både rundt om scenen og på scenen. (Foto: © Stefan Wessel, DR)

'En ære at se dem spille i Lars Ulrichs hjemland'

Samme begejstring fandt vi hos amerikanske Pamela Brown, der var taget med sin kæreste til Copenhell hele vejen fra San Francisco.

- Jeg har set Metallica mere end 20 gange siden 1986 – på festivaler, klubscener, med symfoniorkestre og i forbindelse med Super Bowl – men det var virkelig en ære at få lov til at se dem spille i Lars Ulrichs hjemland. De gav den gas, sagde en glad Pamela Brown.

Det var nemlig slet ikke meningen, at hun skulle opleve Metallica omgivet af danskere på Refshaleøen, for hun har haft sin billet siden 2019, og dengang var bandet endnu ikke på plakaten.

- Jeg var på Copenhell i 2019 og elskede det så meget, at jeg ville tilbage. Og nu er jeg her med min kæreste, men vi vidste jo ikke, at Metallica ville blive skrevet på programmet. Vi glædede os bare til Kiss og Judas Priest. Så jeg kunne næsten ikke tro vores held.

Efter de tre ekstranumre blev Metallicas Robert Trujillo, Kirk Hammett, Lars Ulrich og James Hetfield stående længe på scenen for at nyde øjeblikket. (Foto: © Stefan Wessel, DR)

Ekstra Bladets anmelder Thomas Treo havde dog lidt svært ved at få armene i vejret over koncerten. For det blev aldrig rigtig det brag af en koncert, som man kunne have håbet på, synes han.

- Der var lagt op til en historisk aften på Copenhell, da Lars Ulrich vendte hjem til fødebyen med Metallica. Men triumfen udeblev. Det var bare godt. Det var bare endnu en koncert med Metallica, skriver han.

Alligevel kvitterer han i sin anmeldelse med fire ud af seks stjerner, for "legenderne var gode, men ikke gode nok på Copenhell".

Koncerten på den danske metalfestival er i øvrigt Metallicas første stop på deres sommerturné, der de kommende uger blandt andet bringer dem til Holland, Tyskland, Spanien og så ellers videre hjem til USA.