#Metoo fortsætter: 487 norske skuespillere skriver opråb mod sexchikane

Norske kvindelige skuespillere vil have stoppet magtmisbrug og sexchikane i branchen.

Yngvild Støen Grotmol, som spiller med i ’Herrens veje', og Ingrid Bolsø Berdal, som spiller med i tv-serien 'Westworld', er blandt de kvinder, som står bag opråbet. (© DR/Scanpix)

1000 svenske kvindelige skuespillere har allerede samlet sig i en lukket Facebook-gruppe for at sætte overgreb og sexchikane på dagsordenen.

Flere af dem har nu skrevet et åbent protestbrev mod den tavshedskultur, som hersker i den svenske film- og teaterbranche.

Nu er turen kommet til Norge, skriver Aftonposten.

Her er 490 kvindelige skuespillere stået frem med navn i et åbent brev, hvor de forlanger, at film- og teaterbranchen tager et større ansvar for de krænkelser, som de oplever sker i det norske skuespillermiljø.

Historier om magtspil og erigerede penisser

I det åbne brev skriver skuespillerne, at næsten 400 kvindelige skuespillere fra Norge har samlet sig i en lukket Facebook-gruppe i løbet af to døgn, hvor de har udvekslet deres historier.

Avisen har adgang til 40 forskellige, anonyme historier. En kvinde fortæller blandt andet, at hun i forbindelse med sin første rolle som uddannet skuespiller skulle i fysisk nærhed med en mandlig kollega.

Her mærkede hun hans penis gå fra slap til stiv tilstand, hvorefter han brugte hendes knæ til at tilfredsstille sig selv.

En anden fortæller, at en mandlig kollega rørte hende på numsen og hviskede hende i øret, at hun var dejlig. Desuden ringede han på hendes dør i flere minutter midt om natten.

Hun oplevede det som en form for magtspil, han kørte, og hun klagede derfor til teaterchefen og regissøren. Regissøren mente dog, at det var noget, de selv skulle klare indbyrdes. Samtidig fortalte regissøren hende, at hun ville brænde alle broer, hvis hun droppede produktionen på grund af sagen.

En tredje skriver, at en mandlig skuespiller stod bag hende og trykkede sit erigerede lem ind mod hende. Samtidig hviskede han, at han ville vise hende sin penis.

Vigtigt at få bragt historierne frem

- Som vi frygtede, viser det sig, at der også i vores branchen findes en struktur, som har fejlet i at forhindre, opdage og stoppe seksuelle krænkelser, magtmisbrug og i enkelte tilfælde overgreb, skriver kvinderne i læserbrevet.

- Vores mål er ikke at hænge nogen ud eller navngive enkeltindivider. Hvem, der har gjort hvad, er ikke pointen. Det vigtige er at komme det til livs. For at nå dertil, må vi begynde med at tale om det, står der i læserbrevet.

Kvinderne bag opråbet tæller blandt andre skuespillere som Yngvild Støen Grotmol, som spiller med i ’Herrens veje’, Ingrid Bolsø Berdal og Pia Tjelta.

Du kan læse de 40 historier og hele læserbrevet på Aftenpostens hjemmeside.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk