Michael Falch drømte sig til en sang: Nu har kendte kunstnere indspillet den til velgørenhed

Johan Olsen, Rasmus Walther, Lis Sørensen, Chief 1 og flere kunstnere har med Michael Falch indspillet en sang i velgørenhedens tjeneste.

(Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Store brede smil, armene i vejret og masser af varme bjørnekrammere.

Begejstringen er ikke til at tage fejl af en oktoberdag i det legendariske 'Sweet Silence Studio' i Københavns sydhavn.

Sangeren og skuespilleren Michael Falch har samlet sin nærmeste omgangskreds af musikere og sangere i studiet for at indspille sangen "Den, der elsker livet" i den største opsætning, han nogensinde har prøvet at stå for selv.

- Pludselig bliver det rigtigt. Det folder sig ud på en anden måde, end man havde troet og tænkt. Og noget havde man ikke forestillet sig ville ske, fortæller Michael Falch.

Sangen skal være startskuddet til et socialt initiativ, som skal hjælpe børnefamilier, der er plaget af dysfunktion på grund af alkoholproblemer.

- Det er et lille socialt projekt, som kan få meget stor betydning i de familier, vi ender med at kunne hjælpe, siger Michael Falch.

Sangen, som har ligget i skuffen et par år, har en helt speciel forhistorie, og det er derfor, der skulle ske noget særligt med den.

Sangen blev foræret i en drøm

Sangen kom til ham i en drøm, og da han vågnede, troede han faktisk, at han havde hugget den fra Kim Larsen.

- Jeg stod op om natten og skyndte mig ind og fik gang i min Iphone og fik sunget alt det, jeg kunne huske af melodien og det tekst, der var med der i drømmen. Og næste dag lavede jeg en demo og sendte til Larsen, fordi jeg troede, at det var en sang, jeg bare havde hugget, fortæller Michael Falch.

Men det var hverken Kim Larsens tekst eller melodi, og Kim Larsen ønskede Michael Falch held og lykke med den.

  • Johan Olsen - kendt fra Magtens Korridorer. (Foto: Stine Tidsvilde)
  • Dorthe Gerlach kendt fra to-mands-bandet Hush og Esben Svane fra det alternative rockband The Radar Post. (Foto: Stine Tidsvilde)
  • Karl William, som første gang opnåede succes på hitlisterne med sin EP-udgivelse "Døende" i 2014. (Foto: Stine Tidsvilde)
1 / 3

Oplevelsen fortalte Michael Falch til P4-lytterne i et interview den 30. september 2018 i en mindeudsendelse om Kim Larsen.

Her opfordrede P4-værterne Michael Falch til at indspille sangen, og efterfølgende fik han tilkendegivelser fra en lang række lyttere om, at de håbede, han ville indspille sangen.

- Jeg havde selv gået og tænkt, hvad der skulle ske med den sang i de to-tre år, der var gået siden oplevelsen, og jeg havde hele tiden haft fornemmelsen af, at der skulle være et eller andet specielt med den. Den skulle ikke bare være et nummer på en plade, fortæller Michael Falch.

Og så opstod idéen om, at sangen skulle have en social dimension.

- Det kunne være så fantastisk at nå frem til, at det ikke bare er min egen karriere og dagen og vejen, det altid handler om, men at der også er en social dimension.

I mange år havde Michael Falch haft et ønske om at skabe et projekt med et formål, der rakte udover hans egen karriere.

- Og så passede det her som fod i hose ind i, at det kunne blive startskuddet til et socialt projekt, der skal samle penge ind til at hjælpe dysfunktionelle familier, fortæller manden bag initiativet.

En fortid med alkoholmisbrug

Det er ikke tilfældigt, at det netop er familier, som har haft alkoholproblemer tæt inde på livet, der skal have hjælp og støtte fra initiativet.

- I vores slægt har vi fået nogle erfaringer, som kan bruges nu, fordi vi ved, hvad det vil sige at være en familie med dysfunktion, fortæller Michael Falch.

Både han og søsteren, Dorthe Falch, som også er en del af 'De vildeste fugle'-projektet, har selv en rem af huden - både som alkoholikere og som børn af alkoholikere. Og den kendte sanger har oplevet, hvad det vil sige at ramme bunden.

- Jeg løb panden mod en mur for 17-18 år siden og måtte bruge nogle år til at komme tilbage og finde en ny måde at være i det her på. Jeg var rabundus og i skilsmisse og nærmest på SU-niveau igen, fortæller han.

Erfaringer, som kan hjælpe andre

Efter en hård nedtur fik Michael Falch kæmpet sig op til overfladen igen.

- Jeg har skulle bruge nogle år på at komme tilbage og har så oplevet en enorm medvind på alle mulige måder, som har gjort, at nu skal jeg nok klare mig. Så jeg behøver ikke at have min egen overlevelse så meget for øje lige nu. Nu kan jeg godt lige folde vingerne lidt mere ud, og det er på mange måder et rigtig skønt punkt at komme hen til i sit liv.

Vingerne er han blandt andet ved at folde sig ud i projektet 'De vildeste fugle', og planen er sammen med søsteren Dorthe Falch at bruge de erfaringer, de har fået igennem livet, til at skabe værdi for andre.

- Vi har også mærket lettelsen og befrielsen ved at være mønsterbrydere på det felt ved, at vi har flyttet os fra den måde at være i lidelse på. Og der er det jo fantastisk nu i kraft af alle de her mennesker, der hjælper mig med det her, at det nu kan blive startskuddet til noget, der har reel betydning, siger han.

Dorthe Falch, som til daglig arbejder som rådgiver og terapeut på et behandlingscenter for alkoholikere, ved, hvilken betydning hjælp og støtte kan have for familier med alkoholproblemer.

- Vi ser, hvor betydningsfuldt det er, når alkoholikeren bliver ædru. Det er ikke bare alkoholikeren, men hele familien, så det er store ringe, der spreder sig, fortæller hun.

  • På sangen indgår også strygerne fra kvartetten LiveStrings. (Foto: Anne Mette Thrane - DR Fyn)
  • Johan Olsen i studiet sammen med Frederik Vedersø. (Foto: Anne Mette Thrane - DR Fyn)
  • Signe Svendsen i studiet under indspilningen af sin del af sangen. (Foto: Anne Mette Thrane - DR Fyn)
  • Der var livlig snak og højt humør blandt sangerne, imens de ventede på deres tur til at synge hver deres del af sangen. (Foto: Anne Mette Thrane - DR Fyn)
  • Lis Sørensen og Rasmus Walter i duet. (Foto: Anne Mette Thrane - DR Fyn)
  • - Den er jo kommet til mig på mystisk vis. Jeg har jo fået den forærende, og selv om Kim Larsen så ikke havde skrevet den, så er det jo ikke en, jeg har bøvlet med at skrive. Det er på grund af den særlige historie, at der skulle ske et eller andet specielt med den sang, siger Michael Falch. (Foto: Anne Mette Thrane - DR Fyn)
  • Produceren Chief 1, som styrede slagets gang under indspilningerne. Her sammen med strygerne i LiveStrings. (Foto: Anne Mette Thrane - DR Fyn)
1 / 7

- En sygdom, man bliver et røvhul af

Michael Falch er sikker på, at der er mange dysfunktionelle, alkoholramte familier, som kan have svært ved at få den rette hjælp og støtte til at komme ud af et alkoholmisbrug.

- Det er en sygdom, når man bliver ramt af det, og det tager fat, som man meget let bliver et røvhul af at have. Så det er ikke her, kronerne sidder mest løst på folk, når man skal støtte noget, så der er masser af mennesker, som ikke har økonomi til den store hjælp, siger Michael Falch.

Med det sociale initiativ håber Michael Falch at kunne hjælpe mange familier.

- Jeg håber, at projektet kan blive et lille bidrag på det sociale område i Danmark på et felt, hvor jeg ved, at der er behov for det, siger han.

Og det er et projekt, som han håber kan skabe gavn på lang sigt.

- Nu, hvor det er ved at blive en realitet, så er der sat noget i gang som en snebold, der ruller, og som skal blive ved med at rulle, hvis det skal få mening på lang sigt og ikke bare et år eller to. Nu hænger jeg sgu på den, og nu har jeg fået noget at lave til mine gamle dage, griner han.

Stemningsbilleder fra studieindspilningen af "Den, der elsker livet".

Giv livsglæden videre

Med indspilningen af "Den, der elsker livet", som er en hyldest til livsglæden, bliver sangen et symbol på det liv, der skal leves, og den livsglæde, man kan genfinde, når man bliver fri af alkoholmisbruget.

- Det er en hyldest til livsglæden, fordi livsglæden er jo der, vi bliver ramt først, når der begynder at gå krise i vores liv. Og når vi mister den, forsvinder fremtiden også. Så er der kun tåge og mørke at se frem imod, frygten overtager og kærligheden 'fader'. Så det er en hyldest til livsglæden, som vi skal prøve at give videre i det omfang, det er muligt, siger Michael Falch.

Og det er netop det, han håber, midlerne fra den nyindspillede sang kan være med til for de dysfunktionelle familier, hvor alkoholmisbrug har sat sit præg.

- For hver enkelt familie vil det jo være en eksistentiel gave af betydning, når livsglæden vender tilbage til familien, fortæller Michael Falch.

Se musikvideoen her:

Facebook
Twitter