Michael og Kathrine blev gift uden at kende hinanden: 'Det har været et vildt eventyr'

Parret fandt hinanden gennem et tv-program, hvor de blev matchet af eksperter.

De blev gift sidste år - og de er stadig nyforelskede.

Det lyder måske ikke helt usædvanligt, lige indtil man finder ud af, hvordan ægteparret har mødt hinanden. For så er det faktisk en ret usædvanlig kærlighedshistorie.

Michael Harders og Kathrine Gosvig Kelså havde nemlig aldrig set hinanden, før de mødtes ved alteret foran rullende kameraer til sæson fem af 'Gift ved første blik' på DR1.

Hver især var de trætte af at være singler, hvilket der er 1,5 millioner af i Danmark, fordelt ligeligt på begge køn, viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik.

De havde derfor sendt en ansøgning ind til programmet, hvor et ekspertpanel vurderede, at de på papiret var perfekte for hinanden.

Og eksperterne fik ret.

Parret har for nyligt markeret deres etårs bryllupsdag med en hel uges fejring med middag, gaver, parmassage og spaophold - og et fælles efternavn.

Fremtiden står på børn. Men lige nu har parret ikke travlt. - Vi skal nå at have lov til at være kærester, hvis man kan sige det sådan, når man er gift. Det her med, at man har tiden til tosomhed, rejser og at fordybe sig i hinanden, er vigtigt for os, før familien bliver udvidet, siger Kathrine Kelså Harders. Foto fra rundrejse i Thailand i år. (© michaelogkathrine.dk)

- Vi har det fantastisk. Michael er manden i mit liv. Vi havde ikke fundet hinanden, hvis ikke det havde været for 'Gift ved første blik'. Men nu bliver vi sikkert sammen, lyder det fra 26-årige Kathrine, der nu hedder 'Kelså Harders'.

Og selv om der reelt kun er gået et år, føles det som meget længere for det jyske par, som flyttede sammen efter få uger.

De har fået fællesøkonomi, været på en stor rundrejse i Asien og flytter fra Silkeborg til Aarhus om lidt over en måned. 29-årige Michael Kelså Harders har nemlig fået nyt arbejde, hvor han laver kommunikation for Filmbyen Aarhus.

- Han blev headhuntet. Det er lidt sejt. Han synes, det er pinligt, at jeg praler med det, fortæller Kathrine Kelså Harders.

Seerne var med fra første sekund, da Kathrine og Michael mødte hinanden ved alteret. Kort efter kom de ud af kirken som ægtefolk. (Foto: Marianne Overaa © DR arkiv)

Ikke længere et eksperiment

Og det er noget, der går igen, når man taler med parret. Hvor stolte de er af hinanden og over, at de har klaret det mod alle odds. For godt nok blev de sat sammen af eksperterne, men det er alligevel langt fra alle par, der bliver sammen, når 'Gift ved første blik' er slut.

Ét andet par fra samme sæson, Vanessa og Stefan, er også stadig gift, mens de to andre par valgte at blive skilt efter henholdsvis tre og fem uger. For ligesom med alle andre forhold skal der arbejdes for kærligheden, selv om man har fået eksperthjælp.

- Det hele var så intenst, og en uge føltes som en måned i et parforhold i den 'virkelige' verden. Så vi følte virkelig, vi kendte hinanden godt, da vi flyttede sammen efter fem uger, fortæller parret. (© michaelogkathrine.dk)

- Det er en del af vores kærlighedshistorie at blive gift for åben skærm. Men det gik meget hurtigt videre fra 'eksperiment' til et kærlighedsforhold i et sindssygt højt tempo, husker Kathrine Kelså Harders.

Det er Michael Kelså Harders enig i.

- Det har været et vildt eventyr. Selvfølgelig kunne man være bekymret for, om følelserne aftog, når hverdagen kom, men det har de ikke gjort, siger han.

- Vi driller hinanden, er kærlige, snakker sammen og holder forholdet i live. Vi kan diskutere, men vi skændes ikke, og vi fokuserer på at bringe de bedste sider frem i hinanden. Vi så hinandens sande jeg fra starten og stillede ikke en facade op, lyder hans forklaring.

Bryder jomfru-tabu

Faktisk kom Michael Kelså Harders til at vise lidt mere af sit sande jeg, end han oprindeligt havde planlagt, da han meldte sig til programmet. Han afslørede nemlig på åben skærm, at han var jomfru.

- Jeg havde virkelig ingen planer om at fortælle det på tv. Men pludselig undervejs kunne jeg mærke, at jeg ikke havde lyst til at holde noget skjult. Jeg ville være ærlig og lægge kortene på bordet og nåede så frem til, at jeg ikke skulle skamme mig over at være jomfru. Det var en del af min fortælling, og den fortjente også at blive fortalt, forklarer Michael Kelså Harders, som efter programmet også medvirkede i en avisklumme og Aftenshowet om emnet.

Parret vidste, de elskede hinanden, da optagelserne til 'Gift ved første blik' var slut. De fejrede etårs bryllupsdag med et spaophold, hvor billedet er fra. (© michaelogkathrine.dk)

Og det endte med, at han i en alder af 27 år blev til et forbillede for andre mænd i samme situation, som skrev til ham, at de var i samme situation.

- Fremmede skrev, at det var fedt, jeg stod frem. Det er et generelt tabu blandt især mænd, og jeg følte, jeg kunne bruge min situation som platform til at hjælpe andre, der også følte sig alene med det. Jeg ville gerne vise, at det ikke er pinligt og ikke en hindring, siger han.

Og som hans hustru tilføjer:

- Der var mange, der skrev til Michael, at de godt ville have sådan en fyr, og om han var ledig. Han fik vel ti gange så mange beskeder som mig efter programmet.

'Det er ikke perfekt'

I dag får den nye sæson af 'Gift med første blik' premiere, og et rekordhøjt antal håbefulde singler er tilmeldt, der alle håber at møde kærligheden, som det skete for parret Kelså Harders.

Parret har en blog, der hedder michaelogkathrine.dk, hvor hvor de blogger om deres oplevelser i ægteskabet. Her ses de til Northside Festival. (© michaelogkathrine.dk)

- Det er ret vildt, at nogle kigger på mig og tænker 'det er sådan, det skal skæres'. Jeg vil give den cadeau til holdet bag 'Gift ved første blik'. Selvfølgelig vil de gerne lave tv, men vi har hele tiden kunnet mærke, at de ønsker, det skal lykkes for os, og vi har haft det godt og trygt i hele processen, siger Kathrine Kelså Harders.

Hun giver et godt råd til de nye deltagere:

- Skru dine forventninger ned. Det er ikke sådan, at du bare møder en, og så er alt perfekt. Du skal give noget af dig selv, du skal turde være sårbar overfor din partner og være klar på at investere endnu mere, end du normalt ville gøre på så kort tid. Ellers kommer det ikke til at lykkes, forklarer hun.

Psykolog: Det har de gjort rigtigt

(© Snowman Productions)

Psykolog Gert Martin Hald har de sidste 15 år specialiseret sig i parforhold og seksualitet. Han har været med som ekspert i samtlige sæsoner af 'Gift ved første blik' og var med til at matche Michael og Kathrine.

Hvorfor er de sådan et godt match?

- Jeg synes, de havde et godt udgangspunkt, både i forhold til intelligens, geografisk, værdigrundlag, kommunikationsmønster og interesser. Og så har de hele tiden haft en villighed til at gå ind i ting, der er svære for dem. Det ser man også undervejs i femte sæson, hvor de er med. Og så har de en likability. De er bare gode mennesker, og jeg kan virkelig utroligt godt lide dem.

Hvad har de gjort rigtigt?

- Da vi møder dem, er han nervøs for det seksuelle aspekt som jomfru, og hun føler sig utilstrækkelig, når han er for sød. At turde arbejde ærligt med det både under og efter programmet, som de har gjort, gør, at de er så fremragende et par. Det er svært, når man er så meget på.