Michelin-restaurant flytter til lille grønlandsk bygd

Den færøske Restaurant Koks flytter midlertidigt til Grønland.

Den lille bygd Ilimanaq på den grønlandske vestkyst får til sommer sin egen restaurant i Michelin-klassen. På billedet ses de luksushytter, hvor restaurantgæsterne skal overnatte. (Foto: Peter Knudsen / World of Greenland)

Rettelse: Kortet i artiklen er skiftet på grund af en fejl i det tidligere kort.

En lille bygd med omkring 80 beboere på den grønlandske vestkyst får til sommer sin egen restaurant i Michelin-klassen.

Restaurant Koks, der har to Michelin-stjerner, har nemlig valgt at lukke på Færøerne og flytter i stedet til Grønland og bygden Ilimanaq syd for byen Ilulissat på Grønlands vestside.

Johannes Jensen, direktør i Gist og Vist, der ejer Restaurant Koks, kalder det en "unik mulighed".

- Vi synes, at det kunne være sjovt at komme til Grønland og opleve det terroir, der er der med den fantastiske natur og de unikke råvarer: Urter, fugle, rensdyr, moskusokser og hvad ved jeg, siger han.

Flytningen overrasker rejse- og madskribent Mikkel Bækgaard, der flere gange har besøgt restauranten.

- For Restaurant Koks er simpelthen indbegrebet af Færøerne, siger han.

'Et stort tab for Færøerne'

Restauranten har været med til at aflive fordommene om færøsk madkultur og gjort de vindblæste øer til en destination for internationale madturister, fortæller han.

- Der er jo ikke nogen, der før Koks åbnede for ti år siden, nogensinde havde drømt om at tage til Færøerne for at spise, men nu er det sammen med den fuldstændig vanvittige natur en af hovedattraktionerne ved at tage dertil, siger han

- Så det er også et stort tab for Færøerne, siger han.

Indtil videre flytter Restaurant Koks til Grønland i to år, mens man arbejder på at udvide den nuværende restaurant på Færøerne.

I mellemtiden flytter man ind i historiske bygninger fra 1700-tallet med udsigt over Diskobugten.

Flytningen sker i et samarbejde med World of Greenland og Hotel Arctic. Det er konceptet, at gæsterne har mulighed for at ankomme med fly til lufthavnen i byen Ilulissat, hvor de vil blive sejlet over fjorden til Ilimanaq. Her overnatter de i luksushytter og spiser gourmetmad med udsigt til isbjerge, der driver forbi i den UNESCO-beskyttede isfjord.

Restaurant Koks flytter til den lille bygd Ilimanaq på den grønlandske vestkyst.

Restaurant Koks, der vundet flere priser for bæredygtighed, betoner selv projektets fokus på bæredygtighed og lokale råvarer.

Men er det ikke selvmodsigende at kalde projektet bæredygtigt, når gæsterne kommer flyvende langvejs fra?

- Jo, indrømmer direktør Johannes Jensen.

- Det er rigtigt, at det er langt at flyve for vores gæster, ligesom der er langt at flyve til Færøerne. Det er ikke bæredygtigt, men når man ser på den lokale drift af restauranten, så vil jeg mene, at den er bæredygtig, siger han.

Men ville det ikke være mere bæredygtigt at lægge restauranten der, hvor der i forvejen er mange mennesker?

- Vi synes, at vi skal være der, hvor råvarerne er. Det har været det største mål for os. Derfor flytter vi også ud af Ilulissat, ligesom vi heller ikke skal ligge i Torshavn. Vi lægger restauranten der, hvor man kan opleve naturen og de råvarer, der vokser og lever i området, og så serverer vi det på tallerkenen, siger Johannes Jensen.

Restaurant Koks vil i Grønland få til huse i historiske bygninger, som er opført i 1700-tallet. (Foto: Lisa Burns / World of Greenland)

Det er en madfilosofi, som journalist Mikkel Bækgaard har oplevet på egen hånd, da han besøgte Restaurant Koks på Færøerne.

- Det er en af de største madoplevelser, jeg har haft i mit liv, siger han.

- Det giver en helt speciel connection, at man sidder og kigger ud på den verden, hvor maden kommer fra, siger han.

- De her muslinger er faktisk fisket op lige herude for to timer siden, og den fugl, der flyver derude, det er også den samme art, vi spiser, fortæller han.

- I en verden hvor vi, lidt poppet sagt, er blevet fremmedgjorte overfor, hvor maden kommer fra, kan den slags restauranter være med til at give os en følelse af nærvær igen, fortæller han.

Lokale protester mod byggeplaner

Men det kan også give problemer, når man gerne vil drive en verdensklasse-restaurant på kanten af havet midt i den store natur.

De seneste fire år har Koks holdt til i et bondehus fra 1700-tallet i en naturskøn fjord på Færøerne. Men rammerne er blevet for små, så ejerne har ansøgt de færøske myndigheder om lov til at udvide restauranten. Byggetilladelsen er dog endnu ikke gået igennem.

Restaurant Koks har de seneste år holdt til i et bondehus fra 1700-tallet i en naturskøn færøsk fjord. Men rammer er blevet for små, så man har søgt om tilladelse til at udvide restauranten. (Foto: Claes Bech-Poulsen)

Ifølge det lokale medie kvf.fo er det blandt andet utilfredshed med myndighedernes langsommelighed, der har ført til flytningen. Men det afviser direktør Johannes Jensen.

- Det er altid sådan, når man skal bygge noget på Færøerne, at så skal det igennem en masse instanser. Det tager tid, men vi ser positivt på det, siger han.

Restaurant Koks har eksisteret på forskellige lokationer i snart ti år og fik sine to Michelin-stjerner i 2019. (Foto: Claes Bech-Poulsen))

Der har dog været lokale, der har protesteret over byggeplanerne, som de mener vil ødelægge naturen.

- Det er alt for omfattende, stort og ikke på linje med den "uspolerede" ånd, som Færøerne brander sig selv på over for omverdenen, siger en lokal jordejer til det færøske public service medie kvf.fo.

Det afviser Johannes Jensen.

- Vi har tegnet et smukt projekt, som tager udgangspunkt i den traditionelle færøske byggetradition, hvor vi bygger en restaurant, som ser ud som en lille bygd med otte huse med græstørv på taget, siger han.

Kan få stjerner igen

Han understreger, at med 28 gæster per aften er der heller ikke tale om voldom trafik med turistbusser eller lignende.

- Jeg forstår godt modargumentet: "Hvorfor kan I ikke bare bygge en restaurant inde i en by, lige som andre restauranter?", men vi har den filosofi, at vi ønsker at være ude i naturen, siger han og tilføjer:

- Og jeg synes virkelig, at vi har lavet et projekt, som er i harmoni med naturen.

Tilbage står så spørgsmålet, om flytningen til Grønland betyder for Restaurant Koks' to Michelin-stjerner.

- For at sige det ligeud, så ved jeg det ikke, siger Johannes Jensen.

Han håber, at Koks kan beholde sine stjerner.

- Hvis man kigger på restauranter, hvor man har flyttet lokation, så er der nogle, hvor man har mistet stjernen, og så får man den igen, når der kommer et nyt besøg, siger han.

Det er dog ikke usædvanligt, at toprestauranter holder flyttedag, fortæller Mikkel Bækgaard.

- Restaurant Noma har gjort lidt det samme, da de lavede deres pop-ups rundt omkring i verden, fortæller han.

- De er jo meget bundet til Norden, og alligevel kunne de tage den samme filosofi og flytte til Japan og siden Mexico og Australien, siger han og tilføjer:

- Og det er nok lidt det samme, Koks gør. De har en grundtilgang til deres mad, som de så flytter op til Grønland.