Michelle Obama i Danmark

Michelle Obama i erindringsbog: Gik i seng på valgaftenen, inden Trump vandt

I dag udkommer Michelle Obamas erindringer.

Tidligere førstedame Michelle Obama udgiver sine erindringer i dag. Arkivfoto (Foto: Jewel SAMAD © Scanpix)

I dag udkommer Michelle Obamas erindringer. Og selv om udgivelsesdagen helt officielt først er i dag, har flere internationale medier allerede haft fingre i bogen. Og den tidligere førstedames ”Min Historie” er allerede strøget til tops på Amazons bestsellerliste, skriver CNN.

Ikke så overraskende har flere medier hurtigt støvsuget bogen for kritik af Trump i et år, hvor bøger som 'Fire and Fury' af Michael Wolff og 'Fear' af Bob Woodward er udkommet med krads kritik af USA’s præsident.

Og ifølge The Guardian bliver man da heller ikke skuffet. Michelle Obama kalder ligefrem præsidenten for 'kvindehader'.

Da valgresultaterne begyndte at tikke ind på valgaftenen i november 2016, hvor præsidentvalget stod mellem Donald Trump og Hillary Clinton, sad hun sammen med sin mand og afgående præsident Barack Obama og så valgdækningen i Det Hvide Hus’ biograf.

Og så begyndte Baracks mobiltelefon at ringe.

Følte noget tungt i maven

”Jeg så ham kigge på den. Han rynkede panden bare lidt og sagde ’huh’. Resultaterne i Florida ser lidt underligt ud,” skriver hun ifølge The Guardian.

”Der var intet alarmerende i hans stemme, blot bevidsthed. Telefonen ringede igen. Mit hjerte begyndte at slå hurtigere... Jeg var ikke sikker på, at jeg var klar til at høre, hvad han ville sige. Uanset hvad det var, så det ikke godt ud. Jeg følte noget tungt i maven, og min bekymring blev til frygt.”

Ifølge The Guardian kunne Michelle Obama ikke få sig selv til at se valgaftenen færdig. Hun gik i seng. Og imens hun sov, røg nyheden om, at Donald Trump skulle være USA’s næste præsident, ud i hele verden.

Hun indrømmer: "Jeg ville ikke kende til den kendsgerning, så længe som muligt."

Parrets døtre gav hun selv besked:

"Jeg fortalte begge vores piger, at jeg elskede dem, Og at det ville være okay. Jeg forsøgte at fortælle mig selv det samme. "

Michelle og Barack Obama på Capitol ved Trumps indsættelse i januar 2017. (Foto: Mike Segar © Scanpix)

Hun tilføjer:

"Jeg ville bare ønske, at flere mennesker havde stemt. Og jeg vil altid spekulere på, hvad der førte så mange kvinder til at afvise en kvalificeret kvindelig kandidat og i stedet vælge en kvindehader som deres præsident”, lyder uddraget af bogen ifølge The Guardian.

Om Donald Trumps indsættelse i januar 2017, skriver hun:

”Jeg stoppede med overhovedet at prøve på at smile”, ifølge ABC News, der har gengivet bidder af ”Min Historie” som lydbog.

Vil aldrig tilgive dét

Inden Trump vandt præsidentvalget for to år siden, havde han i adskillige år stået bag en kampagne, der skulle påvise, at Barack Obama var en fremmed, der aldrig havde været amerikaner. En muslim, der havde sneget sig ind i landet under et påskud.

Og det var en åbenlys løgnagtig kampagne, der fik mange millioner amerikanere til at tro på, at Obama var en svindler i Det Hvide Hus, mener Michelle Obama.

- Donald Trump satte min families sikkerhed på spil med sine højlydte og hensynsløse påstande. For det vil jeg aldrig tilgive ham.

Michelle Obama kalder det et farligt forehavende, der "helt bevidst skulle sætte rav i den blandt tossede ekstremister og skøre folk".

I sine erindringer skriver hun åbent om sit forhold og ægteskab med Barack Obama, hvordan det var at vokse op i Chicago, hvordan det var at konfrontere racismen, da hun blev en offentlig person og om overraskelsen over pludselig at være USA's første sorte førstedame.

Mandens mange hverv som politiker betød, at han i en række år ofte var væk fra familien. Derfor var der "en håndfuld gange" brug for en ægteskabs- og parterapeut til at få tingene tilbage på sporet, skriver Ritzau.

Hun beretter, hvordan hun følte sig "fortabt og alene", da hun under en graviditet for 20 år siden tabte barnet. Og de to piger, Sasha og Malia, som parret siden fik, måtte hjælpes på vej gennem kunstig befrugtning, fortæller hun.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter