Midtjyder om Aarhus 2017: Vi har set Susanne Bier-musical og lagt mærke til de nye fliser

Vi gik på gaden for at spørge, hvordan midtjyderne har oplevet Aarhus som europæisk kulturhovedstad.

Ægteparret Troels og Ella Kristensen synes, det har været spændende at følge med i 'Aarhus 2017' i årets løb. (Foto: Trine Birk © dr)

Frans G. Bengtssons vikingeroman 'Røde orm' blev til et stort anlagt friluftsteater på Moesgaard Museum.

Susanne Biers populære film 'Elsker dig for evigt', 'Brødre' og 'Efter brylluppet' blev gentænkt som henholdsvis en danseforestilling, en opera og en musical i Musikhuset Aarhus.

Og så var der kunstmuseet Aros, der i forbindelse med udstillingen 'The Garden' skabte politisk debat om, hvorvidt det var kunst at hælde rød og hvid maling på et stort græsareal i Aarhus.

Der har været masser af kulturtilbud til aarhusianerne og resten af Region Midtjylland i forbindelse med Aarhus 2017 - men i aften giver Aarhus sit officielle farvel til sin status som europæisk kulturhovedstad.

I anledning af den store finalefest gik vi på gaden for at høre, hvordan midtjyderne selv har oplevet Aarhus 2017.

'Åbningsceremonien var flot, men pengene kunne være brugt bedre'

Kristin Ledt og datteren Anna var særligt glade for åbningsceremonien i forbindelse med Aarhus 2017. (Foto: Trine Birk © dr)

Kristin Ledt, gymnasielærer fra Aarhus og Anna Ledt, 11 år, skoleelev

Kristin: - Vi har faktisk ikke været særligt engageret i det, men vi har været nede og se åbningen, og det var rigtig flot. Vi så showet nede ved havnen og noget af fyrværkeriet, og det var en stor oplevelse, fordi der var så mange mennesker i byen. Det var vi glade for, vi kom af sted til.

- Ellers har vi ikke været til noget ekstraordinært, i forhold til hvad vi plejer. Vi ville gerne have set ’Røde orm’, men vi kom ikke af sted.

Anna: - Det var sjovt at se åbningen. Og så har vi set det røde og hvide maling i naturen, der var ude ved Marselisborg med skolen. Det, synes jeg, var sjovt og spændende.

Kristin: - Det har dog også været meget hypet. Man kunne nok have brugt pengene på noget bedre, jeg synes ikke, det har været pengene værd. Det har ikke føltes anderledes, og jeg tror ikke, Aarhus kommer mere på landkortet af den grund. Jeg tror, man kunne have gjort noget bedre for byen end det.

'Vi har mest fulgt med i pressen'

Troels og Ella Kristensen har ikke selv oplevet så meget i kulturåret - nok mest, fordi de skulle 'køre efter tilbudene', indrømmer de. (Foto: Trine Birk © dr)

Troels Værum Kristensen, Skovby ved Skanderborg, 70, møbelsnedker og Ella Kristensen, 69, pensionist

Troels: - Der har været lavet mange spændende ting. Vi har ikke selv deltaget i så meget af det, men vi følger med i pressen. Der har også været noget i Skanderborg, som vi har fulgt med i. Og i Galten, der er den nærmeste by, har der været en udstilling af nogle skulpturer, og det er positivt, at der sker nogle ting. Og det har vi været med til. Men vi har skullet køre efter det.

Ella: - Vi har ikke oplevet så meget, men jeg synes, der har været mange gode ting - også for børn og pensionister.

'Vi har mest lagt mærke til fliserne'

Veninderne Annamia Broch-Lips og Sara Kornum har mest lagt mærke til fortovsfliserne rundt om i byen, der har 'Aarhus 2017' indgraveret. (Foto: Trine Birk © dr)

Annemia Broch-Lips, 24, fra Odder og Sara Kornum, 28, Viby

- Sara: Jeg har arbejdet og ikke rigtigt haft mulighed for at komme ud at se det. Og så har det ikke formået at fange vores interesse. Det har ellers været nogle super fine ting, de har lavet, og jeg tror da helt sikkert, det er godt for byen og for turisterne.

- Annemia: Vi er nok ikke så kulturelt interesserede, men vi er stolte af at være europæisk kulturby. Men det, jeg har lagt allermest mærke til, er faktisk fortovsfliserne rundt om i byen, hvor der står Aarhus 2017.

Sara: - Jeg har heller ikke lagt så meget mærke til det, ud over de fliser der… Og jeg har også set nogle butikker med t-shirts, der stod Aarhus 2017 på. Og så lagde jeg mærke til åbningen i januar, hvor der var lys i Rådhuset. Det var flot. Jeg har også set et teaterstykke nede ved åen i sommer. Det, tror jeg, også var Aarhus 2017.

Annemia: Måske det godt kunne have ramt vores aldersgruppe lidt mere. Der er ikke noget, hvor vi har tænkt, det skalvi bare se.

'Vi er nok ikke typerne, der tager til et stort kulturarrangement'

Fodboldspillerne Mads Hvilsom og Jeppe Simonsen er tilflyttere til Aarhus - og har ikke haft så meget andet i hovedet end fodbold, fortæller de. (Foto: Trine Birk © dr)

Mads Hvilsom, 25 år, fodboldspiller, Aarhus og Jeppe Simonsen, 22, fodboldspiller, Aarhus

- Mads: jeg er lige flyttet til byen igen her til sommer. Jeg har tidligere boet her i tre år. Men vi har nok ikke lagt så meget mærke til 'Aarhus 2017'. Det er ikke noget, vi rigtigt har benyttet os af.

Jeppe: - Jeg flyttede også hertil i sommer. Men jeg er meget enig med Mads. Jeg har da godt set, at det har været der, og at der har været reklameret for det. Men jeg synes ikke, det har været til at finde ud af, hvor der er sket noget, og hvad der er sket. Det er nok også fordi, jeg ikke har interesseret mig så meget for det, da jeg mest har fodbold i hovedet. Jeg må blankt erkende, at jeg ikke er så kulturinteresseret.

Mads: - Jeg tror, at hvis vi tager et sted hen i byen, så har vi gjort det, om der var et arrangement eller ej. Vi er nok ikke typerne, der tager hen, hvor der er et stort kulturarrangement.

Jeppe: - Det har sikkert været godt for dem, der har interesseret sig for det. Og dem, der ikke har interesseret sig for det, har også kunnet gå rundt, uden at det har fyldt for meget over det hele.

'Vi har set mange ting, men programmet var lidt uoverskueligt'

Hanne Jensen og Lene Lethraborg har benyttet sig en hel del af Aarhus 2017-tilbudene. (Foto: Trine Birk © dr)

Hanne Jensen, efterlønner, 63 og Lene Lethraborg, Aarhus, 47, socialrådgiver

Lene: - Jeg har været til mange ting, men jeg ved ikke altid, hvor meget af det, der har været Aarhus 2017-arrangementer. Men jeg har været inde at se 'Røde orm' for eksempel, og alle de tre Bier-ting, der er blevet lavet, og det har været rigtig, rigtig godt. Jeg har også været til nogle enkelte ting på gadeplan. Og så har jeg set 'The Garden'-udstillingen her på Aros og ude ved Moesgaard.

Hanne: - Ja, det er stort set det samme, jeg har været med til, og så har jeg også været til letbane-indvielsen, som aldrig blev til noget. Det var måske heller ikke en helt officiel del af Aarhus 2017, men det var meget morsomt, og vi fik meget gratis kage.

Lene: - Jeg har også været i Silkeborg til den årlige 'Ildfestregatta'. Der foregik også ting, som ikke normalt foregår på grund af kulturåret. Jeg synes dog, man skulle langt ind i året, før der kom noget. De første måneder var der den store åbning, og så var det som om, det døde, og programmet har også været lidt uoverskueligt.

DR K sender live fra den officielle afslutning af Aarhus 2017 fra klokken 16.45.

Facebook
Twitter