Million-musikpris går til garvede mænd

Musikerne Paul Simon og Yo-Yo Ma modtager i år en musikpris, der kaldes for verdens største. De får da også en million svenske kroner.

De døjer næppe med røde tal på bankkontoen, men en gave på en million svenske kroner er da også værd at tage med, ikke sandt?

For netop denne fornemme sum udgør i hvert fald - ud over æren - den svenske musikpris Polar Music Prize, der overrækkes af den svenske konge i august.

Og prismodtagerne i år er den amerikanske sanger, musiker og sangskriver Paul Simon og den amerikanske celliststjerne Yo-Yo Ma med de kinesiske rødder.

Manden bag Mrs. Robinson

70-årige Paul Simon blev kendt som den ene halvdel af duoen Simon and Garfunkel, der leverede store hits som " Sound of Silence" og "Mrs. Robinson". Efterfølgende har han haft godt gang i solokarrieren, der blandt andet har skaffet ham 12 Grammyer.

56-årige Yo-Yo Ma begyndte at spille cello, da han var 4 år gammel - og det var vist en god ide. I dag har hans talent for at spille og komponere gjort ham til en berejst Grammy-vinder, der imponerer publikummer over hele verden.

McCartney, Björk og de andre

Polar Music Prize kaldes for verdens største musikpris og uddeles hvert år til to musikere - en fra populærmusikken og en fra den klassiske scene - eller en gruppe.

Polar Music Prize blev første gang uddelt 1992. Prisen blev indstiftet af den svenske musik- og forretningsmand Stikkan Andersson, der var en vigtig del af Abbas succes.

Tidligere vindere tæller blandt andre Paul McCartney, Bruce Springsteen, Ennio Morricone, Dizzy Gillespie, Joni Mitchell, Elton John og Björk.

Herhjemme kan man i øvrigt opleve Paul Simon i Herning 20. juli, når han udfører sit album ”Graceland” i fuld længde plus andre hits.