Millionbesparelse presser Rane Willerslev til fyringsrundeNationalmuseet

Museet skal spare 30,6 millioner kroner på de årlige budgetter de kommende år.

Direktør for Nationalmuseet Rane Willerslev. (Foto: © Sofie Mathiassen, Scanpix)

De næste år skal Nationalmuseet spare 30,6 millioner kroner på de årlige budgetter. Og det betyder en fyringsrunde til efteråret.

Det oplyser Nationalmuseet i en pressemeddelelse.

Udmeldingen kommer, efter museet de seneste måneder har gennemført en analyse af økonomien frem mod udgangen af 2021.

- Jeg er rigtig ked af denne situation, og jeg er personligt meget berørt af udsigten til at skulle tage afsked med gode kolleger. Vores økonomi er presset, især af to procent-besparelserne, og jeg har brugt enhver anledning til at forsøge at råbe politikerne op. Men der er desværre ingen tegn på, at nedskæringerne bliver taget af plakaten, siger Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev, i pressemeddelelsen.

Ifølge museet er konsekvenserne af de statslige besparelser for store til, at museet kan indhente tabet gennem vækst i blandt andet billetindtægter.

30,6 millioner kroner svarer til små 10 procent af museets samlede budget på 350 millioner kroner.

Nationalmuseet oplyser, at det endnu ikke er afgjort, hvor mange afskedigelser, der vil være tale om. Først når alle mulige driftsbeparelser er undersøgt, vil det stå klart.

Fyringsrunden vil finde sted i oktober.

Kulturminister: Vanskelig prioriteringsopgave

Tilbage i 2015 krævede regeringen, at alle statens områder skulle levere et ’omprioriteringsbidrag’ på to procent om året. Det betød besparelser på kulturområdet på 600 millioner kroner over tre år. Lige siden har flere museer kritiseret planen og ytret, at det har konsekvenser for den danske kultur.

I en skriftlig kommentar siger kulturminister Mette Bock (LA), at hun godt kan forstå, at direktør Rane Willerslev gør opmærksom på, at omprioriteringsbidraget giver nogle store udfordringer.

- Det er en vanskelig prioriteringsopgave, der kræver både dygtigt lederskab og smertefulde beslutninger. Fra politisk hold skal vi give vores kulturinstitutioner de bedst mulige vilkår, også i en tid med stigende udgifter til sundhed, forsvar og andre områder, som også er væsentlige, siger hun og uddyber:

- I 2016 fik Nationalmuseet efter eget ønske mulighed for at tage entré og dermed sikre sig nye indtægtskilder. Og jeg er glad for at se, at museet med sin spareplan bevarer fokus på både at effektivisere og fortsat at udvikle sig som publikumsinstitution.

Trist melding for medarbejdere og dansk kultur

Dansk Magisterforening har omkring 150 medlemmer ansat på Nationalmuseet. Derudover er der en række freelancere og deltidsansatte, der også er tilknyttet foreningen.

Formand Camilla Gregersen er ærgerlig over de kommende besparelser og fyringer.

- Det er en rigtig trist melding, og jeg håber, at fyringsrunden vil gå ud over så få som mulig. Vi vil selvfølgelig støtte vores medlemmer gennem hele processen, men fyringerne er også et udtryk for, at kulturområdet er under pres som følge af årlige nedskæringer, og det synes jeg er rigtig ærgerligt.

- Jeg håber på, at politikerne vil prioritere vores fælles kultur og historie, for det er den, der gør, at vi holder fast i vores kulturarv og kan forbinde fortiden med fremtiden.