- Min søster opdagede rock'n'roll for mig

The Kinks-sangeren Ray Davies fik sin første guitar af sin søster på sin 13-års fødselsdag. Søsteren døde kort efter, og forlod ham med en følelsesmæssig blokering i årevis.

Det er en af rockmusikkens veteraner, der i weekenden besøger Danmark for at spille til DR's Slotskoncerter ved Ledreborg Slot. Ray Davies, forsangeren fra The Kinks, har været med siden starten af 60'erne, og udgav i 2006 et soloalbum, der høstede fine anmeldelser.

DR Kulturs Claus Vittus mødte ham før koncerterne - bl.a. til en snak om hans tidlige inspirationskilder og om Davies' søster, der gav ham den første guitar.

- Jeg voksede op med hymner og kirkesange. Jeg havde seks søskende, og det var meget deres musik, som jeg arvede. De hørte alt fra bebob, til showsange og jazz. Min søster emigrerede til Canada, hvor hun opdagede rock'n'roll-musikken, og det var hende, der gav mig min første guitar, siger han.

Årene har helet mange sår, og Ray Davies fortæller overraskende roligt om søsterens dramatiske død.

- Hun kom hjem fra Canada, og gav mig min første guitar på min 13-års fødselsdag, hvorefter hun tog bussen ind til London for at danse. Dagen efter modtog mine forældre et telefonopkald, hvor de fik at vide, at hun var død i dansehallen.

- Der var en vis symmetri og poesi i, at jeg fik min første guitar, og at hun døde lige efter, men jeg følte ikke på det tidspunkt, at jeg var skæbnebestemt til at lave musik. En del år senere opdagede jeg den følelsesmæssige tyngde, den oplevelse havde, men på det tidspunkt efterlod det mig bare traumatiseret og med en følelsesmæssig blokering, som det tog år at løsne op for, siger han.

Hør hele interviewet og et indslag om Ray Davies og The Kinks til højre på siden.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532b7a6a6187a215d0ac0012http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532b7a6a6187a215d0ac0015

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve