Mindre danske museer mangler gæster

De store danske museer har oplevet stor fremgang i 2010, mens det ser knap så rosenrødt ud på de mindre museer, der har sværere ved at trække folk til.

Mens store museer som Louisiana, Statens Museum for Kunst, Glyptoteket og ARoS alle har oplevet stor publikumsfremgang i 2010, ser billedet værre ud for mange af de mindre museer, skriver Dagbladet Børsen. Avisen har undersøgt næsten 30 kunstmuseer, og over halvdelen af de mindre museer har enten haft færre besøgende eller også er besøgstallet stagneret.

De store museer har haft store blockbuster-udstillinger med blandt andet Anselm Kiefer og Bob Dylan, og de har trukket gæster til.

- Vi havde helt sikkert fordel af en Bob Dylan-effekt sidste år, men allerede i år forventer vi, at besøgstallet falder igen, fortæller direktør for Statens Museum for Kunst, Karsten Ohrt til Børsen:

Går svær tid i møde

Mindre museer kan ikke i samme grad trække de store stjerner til væggene, og det kan ses på bundlinjen. Skagens Museum tabte sidste år knap 20.000 besøgende i forhold til året før. Kunsten i Aalbog mistede 12.000, mens Heart Herning Kunstmuseum fik 10.000 færre besøgende.

Direktør for ARoS, Jens Erik Sørensen, er overbevist om, at de mindre museer går en svær fremtid i møde. Derfor opfordrer han museer og kommuner til at fusionere.

- Publikum stiller høje krav, de ser verdenskunst i Paris, New York og London, siger han til Børsen og fortsætter:

- Og de forventer det samme, når de går ind ad døren i Hjørring. Og vi har altså rigtig mange kunstmuseer i lille Danmark, og man er nødt til at se på, hvor mange af dem, der kan overleve.

Handler om samarbejde

Hos Organisationen Danske Museer afviser man, at løsningen er at fusionere flere museer. I stedet handler det om samarbejde, lyder det fra organisationens direktør, Nils M. Jensen.

Størst fremgang i 2010 oplevede Glyptoteket, der fik 103.000 flere besøgende end i 2009. 356.000 mennesker besøgte museet sidste år.

Facebook
Twitter