Mit tøjforbrug: Shopping er en besættelse for Ida

Den 25-årige studerende Ida Sandberg bruger mellem 3.000 og 4.000 kroner om måneden på tøj.

25-årige Ida Sandberg er ude at shoppe hver anden uge. Hun er vild med mærker som Ganni og Cos og har svært ved at gå i butikker uden at købe noget nyt med hjem. - Jeg får et eller andet kick ud af at gå ud og købe noget nyt tøj, siger hun.

25-årige Ida Sandberg læser dansk og arbejder ved siden af. Hun bruger mellem 3000 og 4000 kroner på tøj og mode om måneden.

- Jeg køber nyt tøj ret ofte. Som regel hver anden uge. Sidste gang, jeg shoppede, var i tirsdags, hvor jeg endte med at købe to skjorter og en kjole fra Ganni, et sæt fra Samsøe & Samsøe og en bluse fra Malene Birger. Det var egentlig meningen, at jeg skulle ind og gøre en god deal ved januarudsalget, men der var ikke så meget af det, jeg købte, der var på udsalg.

- Jeg bruger nok 3.000 kroner om måneden på tøj. Det er en af de ting, som jeg har valgt at bruge penge på. Så tager jeg ikke så meget ud at rejse, og jeg køber heller ikke meget dyrt ind. Jeg slækker andre steder.

Hvorfor er det tøj og sko, du prioriterer?

- Jeg får et eller andet kick ud af at gå ud og købe noget nyt tøj. Jeg er nok ret forfængelig, for jeg går ret meget op i mit udseende, og jeg kan godt lide at mit tøj afspejler, at jeg gør noget ud af mig selv, og at jeg bruger en masse energi og tid på det.

Hvilke butikker går du i?

- Jeg er ret vild med de forskellige highstreetbutikker, som Topshop, Monki og H&M, men især Ganni, Nørgaard på Strøget og Cos er mine favoritter. Der ved jeg, at jeg altid kan finde noget.

Hvordan er din personlige stil?

- Jeg kan godt lide at blande noget feminint med noget mere råt. For eksempel kan jeg have et par grove støvler på og et par jeans, men så også en meget feminin bluse, der måske er af silke. Jeg har også altid mit hår løst, for jeg kan godt lide det der med at have et feminint udtryk og så blande det med noget råt.

Hvordan har du det, når du har noget nyt tøj på?

- Jeg føler mig lækker og ny. Det giver en eller anden tilfredshed eller en dejlig følelse af, at man ser godt ud. Jeg føler mig godt tilpas - også når andre kigger på en og siger "wauw, hvor er det for et flot sæt?". Det er fedt med andres bekræftelse i, at man ser godt ud.

Hvad tænker du om, at hver dansker i gennemsnit køber 16 kilo tøj om året?

- Vi har jo gang i et frygteligt overforbrug, som jeg også bidrager til. Og jeg er ekstremt venstreorienteret, så det går måske en del imod mine ideologier og principper. Men jeg kan ikke lade være med at shoppe.

Hvorfor ikke?

- Det er lidt en besættelse, tror jeg. Jeg kan simpelthen ikke lade være. Jeg må ud i butikkerne og kigge, og jeg kommer også altid hjem med noget. Det er blevet lidt en vane, tror jeg. At jeg bare gør det. Jeg tænker ikke engang over, at jeg shopper lidt for meget nogle gange. Jeg har også nogle gange taget mig selv i nogle lidt for vilde impulskøb og tænkte: var det nu så vigtigt at få den bluse?

- For eksempel ville jeg gerne finde en bluse til en glimtende mørkeblå nederdel, jeg har. Så købte jeg en bluse ved Malene Birger, der kostede 1.400 kroner, og den var bare… helt forkert.

- Da jeg kom hjem, fik jeg det helt dårligt. Den var ikke den blå nuance, som jeg gerne ville have, og den var egentlig heller ikke særlig pæn. Det var bare fordi, jeg så, at der var noget blåt glimmer, og så tænkte jeg "det er en bluse, yes, fint, den kommer til at passe den nederdel, så nu har jeg et sæt" uden rigtig at tænke over det. Jeg blev faktisk lidt sur på mig selv, og så gik jeg hen og byttede den næste dag.

Sættet fra Samsøe & Samsøe er et af Idas nyeste køb.

Besøg DRs temasite om modeugen her

Facebook
Twitter