Modegigant trækker dragt tilbage efter anklager om kz-inspiration

Internettet går amok over ingenting, mener modeekspert.

Det spanske modehus Loewe siger, at dragten er inspireret af den britiske kunsthåndværker William De Morgan. Nettet synes noget andet. (© Loewe)

Endnu engang er et dyrt luksusmærke havnet i en kedelig suppedas på grund af et lidt for dristigt design.

Denne gang er det det eksklusive, spanske mærke Loewe, som har lavet et stribet sæt med jakke og bukser.

Det lyder måske umiddelbart meget uskyldigt, men sættet ligner ifølge kritikerne det tøj, som kz-fangere blev iført under holocaust i nazisternes udryddelseslejre.

Loewe designede ellers tøjet til en særkollektion, som var inspireret af den britiske kunsthåndværker William De Morgan. Men nu har modehuset altså trukket sættet tilbage og beklaget, at deres design er blevet misforstået som en reference til holocaust.

Det skriver CNN.

En af kritikerne er Diet Prada, der er en slags modevagthund på Instagram. I et opslag på profilen kan man se Loewe-sættet ved siden af det tøj, kz-fanger blev iført. I teksten i opslaget står der, at det er umuligt at se andet end en uniform fra en koncentrationslejr, fordi både striberne, udformningen og mærket på brystet minder om uniformerne fra holocaust.

- Der er ikke meget overladt til fantasien, når resultatet ser så uhyggeligt ud, står der blandt andet i Diet Pradas opslag.

Sådan så de stribede dragter ud fra de nazistiske koncentrationslejre. (Foto: Samir Hussein © Getty Images)

Flere andre på de sociale medier har også kritiseret Loewe og opfordrer blandt andet luksusmærket til at brænde sættene.

Internettet går amok over ingenting

En, der ikke er enig i krikken, er modejournalisten Chris Pedersen. Han kan godt se, at man kan få sættet til at ligne det tøj, kz-fangerne blev iført, hvis det er det, man vil. Men for ham minder sættet om mange andre ting.

- Når jeg kigger på det, så minder den mig for eksempel også om stumfilmen med Charlie Chaplin, hvor han er iført en fængselsdragt. Jeg får helt andre billeder i hovedet, når jeg tænker jødeforfølgelse. Og det er altså ikke de billeder, jeg ser, når jeg kigger på tøjet fra Loewe, siger han.

Han fortæller, at de sort-hvide striber også blev brugt af de store parisiske modehuse lige efter krigens afslutning i 50'erne, og at grænsen for ham går der, hvor kendte symboler - som for eksempel hagekorset eller jødestjernen - bliver brugt.

Derfor mener han, at kritikerne - og særligt dem på de sociale medier - bør være bedre til at udvælge deres kampe.

- Det er som om, at man på de sociale medier finkæmmer alt for at finde noget, man kan gå amok over. Jeg synes, man skal passe på med at lave de her sammenligninger, fordi det risikerer at skygge for de ting, hvor der reelt sker en krænkelse.

- Vi risikerer at havne i en situation, hvor folk ikke tør arbejde kreativt, fordi nogle ønsker at få alt til at ligne noget, vi forbinder med noget frygteligt, siger Chris Pedersen.

Italiensk blackface og spansk jødestjerne

Flere andre modehuse er også havnet i lignende situationer før.

Eksempelvis har det italienske modehus Gucci tidligere måttet trække en striktrøje tilbage, fordi den blev kritiseret for at have referencer til blackface, og så sent som i september i år var Gucci igen i stormvejr efter et modeshow, hvor mannequiner var iført spændetrøjer på catwalken.

Og i 2014 måtte det spanske tøjmærke Zara igennem den helt store tur, da de lavede en stribet trøje til børn, hvor der var malet en sherifstjerne på brystet. En stjerne, som af mange blev forvekslet med de gule stjerner, som jøderne skulle bære under 2. verdenskrig i flere besatte lande.

FacebookTwitter