Modeindustrien er verdens næstmest forurenende

Kun olie- og gasindustrien overgår produktionen af tøj, når det handler om at forurene miljøet. Og problemerne er ekstremt svære at løse.

Modebranchen har flere problemer med forurening og arbejdsvilkår i den tredje verden, erkender dansk lobbyorganisation. (© COLOURBOX)

Mens de slanke modeller med markerede kindben gør klar til at gå catwalk i moderne klæder under den kommende modeuge i København, slås branchen stadig med et blakket ry og en særdeles miljøskadelig produktion.

Faktisk er den så miljøskadelig, at kun én anden industri i verden overgår, når det handler om forurening, erkender udviklingsdirektør Jonas Eder-Hansen fra branchens lobbyorganisation, Danish Fashion Institute.

- Det er jo ikke nogen hemmelighed, at modebranchen er en af de mest forurenende overhovedet. Jeg tror, vi ligger nummer to lige efter olie og gas-industrien, siger udviklingsdirektøren til P1 Morgen.

Andre kilder nævner også kemikalieindustrien som en af de mest forurenende, men sikkert er det, at produktionen af tøj er hård ikke mindst ved verdens vandresurser (link til engelsksproget side).

Udnytter billig arbejdskraft

Foruden forureningen kæmper modebranchen også med historier om kummerlige arbejdsforhold i tredjeverdenslande. Noget som forårets skandale fra Bangladesh har sat yderligere fokus på.

- Det [er] også et spørgsmål om, at vi udnytter billig arbejdskraft over hele verden for at bringe billige varer hurtigt ud til markedet. Det er noget, som bringer utroligt mange udfordringer med sig.

Udviklingsdirektøren er engageret i det nordiske forum 'Nordic Initiative, Clean and Ethical' med den mundrette forkortelse NICE.

Her forsøger repræsentanter fra de nordiske modeindustrier igennem forskellige initiativer at uddanne alt fra designeren til forbrugeren, så de kan træffe mere kvalificerede valg i forbindelse med design og køb af tøj - og forhåbentlig beskadige miljøet mindst muligt.

Stor efterspørgsel på billigt tøj

Men opgaven er langt fra nem i en verden, hvor forbrugere i lande som Danmark gerne køber ekstremt billigt tøj, og lande som Bangladesh ikke bruge megen tid på menneskerettigheder.

Det kræver nemlig omfattende apparater at holde kontrol med industrien.

- Vi ved godt, hvor problemerne er. Problemet er bare, der er rigtig mange, som efterspørger de billige varer (fra lande, red.), hvor det kan være svært at gå ind og få kontrolapparatet på plads, siger Jonas Eder-Hansen.

Modeugen i København løber fra onsdag til søndag i denne uge.