Modeller kæmper for løn under modeugen

Halvdelen af landets modehuse bruger gratis arbejdskraft under modeugen. Foreningen Danske Modeller arbejder for, at modellerne får bedre vilkår.

Det ser så glamourøst ud, når de spankulerer ned af catwalken. Og mange unge piger ville give deres højre Manolo Blahnik for at være en del af modebranchen.

Men det er hårdt arbejde at være model. Og det er ikke rimeligt, at en stor del af de unge modeller, der netop nu slider stilletterne flade, enten arbejder gratis eller for symbolske gaver. Det mener Ida Buchardi, der er formand for Damo - interesseforeningen for Danske Modeller.

- Der er utrolig meget gratis arbejde under modeugen. Lønnen, den er at få erfaring, blive set og måske opdaget. Men det er altså hårdt arbejde at være model, og det bør man også få løn for, siger hun til DR Kultur.Udnyttelse af ungeI løbet af modeugen er det ifølge en rundringning, som Politiken har gennemført blandt 15 af landets modehuse, mere end halvdelen, der ikke betaler løn til modellerne, eller som betaler med symbolske gaver.

Ejner K. Holst, der er LO-sekretær med ansvar for ungdomsarbejde, er langt fra imponeret over branchen.

- Det er simpelthen ikke rimeligt, at voksne mennesker udnytter unge mennesker til at arbejde gratis. Jeg kan godt forstå de unge mennesker, de har måske en drøm om at blive opdaget og store, men det er så få af dem, som det lykkes for. Der må være nogle voksne mennesker, der tager ansvar og siger: "kan det her være rimeligt?", siger han til DR Kultur.

Modedirektør: det kan ikke undgås

Direktør for Copenhagen Fashion Week, Eva Kruse, mener, at det gratis arbejde er uundgåeligt.

- Det er modellernes chance for at få noget erfaring, og det er en del af deres "uddannelse". Det er jo en helt almindelig forudsætning, der findes i rigtig mange erhverv, hvor der ikke eksisterer en egentlig uddannelse. Vi kender det også fra andre kulturelle brancher for eksempel skuespillere, der arbejder gratis, eller musikere der giver gratis koncerter for at blive opdaget, siger hun til DR Kultur.

Svært at få løn indført

Ida Buchardi tror da heller ikke, at det lykkes at udrydde den gratis arbejdskraft i modebranchen inden for en overskuelig fremtid, selvom hun arbejder hårdt for det.

- Jeg tror, det bliver svært, fordi branchen er så vant til, at modeller egentlig ikke er en del af budgettet. Det vil kræve en holdningsændring, og det kan godt tage meget lang tid, siger hun.

DR1 sender i aften klokken 20 programmet Bag Facaden, der sætter fokus på spiseforstyrrelser blandt modeller i modebranchen. Efter udsendelsen vil blandt andre Ida Buchardi sidde klar og chatte med seerne.

En time efter Bag Facaden, klokken 21, sender DR K programmet Modeugen NU! om etik og mode.