Tema #MeToo

Modemagasiner fyrer kontroversiel fotograf efter anklager om sexovergreb

Terry Richardson er blevet lagt på is af store modemagasiner som Vogue og GQ efter anklager om sexchikane og overgreb.

Terry Richardson har i mange år haft en strøm af anklager efter sig. De første medier begyndte at skrive om de påståede overgreb i 2004. (Foto: Dimitrios Kambouris © Getty Images)

Han har taget billeder af Lady Gaga, instrueret en dristig Miley Cyrus-musikvideo og skudt kampagner for store modehuse.

Men fremover vil der være færre opgaver i Terry Richardsons arbejdskalender.

Kendte modeblade som Vogue, GQ og Glamour er nemlig færdige med at bruge den kendte og kontroversielle modefotograf i deres glittet magasiner.

Det afslører en intern mail, som den britiske avis, The Daily Telegraph, er kommet i besiddelse af.

I mailen opfordres ansatte i medieselskabet Condé Nast International, der udgiver de pågældende modeblade samt Vanity Fair, til at stoppe alt samarbejde med Terry Richardson med øjeblikkelig virkning.

Her ses Terry Richardson (yderst til venstre) på forreste række under modeugen i New York tilbage i 2013. På rækken ses også blandt andre rapstjernen Kanye West og sangeren Miguel. (Foto: Carlo Allegri © Scanpix)

Afviser at have tvunget modeller til sex

Terry Richardson har siden 2001 slæbt rundt på en række vedholdende anklager om seksuelle overgreb på modeller. Anklager som fotografen selv har benægtet.

Og i sidste uge fik anklagerne atter spalteplads i en række medier.

I aftes reagerede fotografen derfor offentligt på fyringen fra Vogue og de andre magasiner med en form for indrømmelse.

Han vedkender sig nu, at hans kontroversielle arbejdsmetoder ind imellem involverede ”interaktion” med modellerne på en seksuel måde, og i en mail til The Telegraph skriver Terry Richardsons talskvinde:

- Han er en kunstner, der har været kendt for sit seksuelt eksplicitte arbejde, så mange af hans faglige interaktioner med modeller havde en seksuel natur, men alle modellerne deltog samtykkende.

Terry Richardson brugte ofte selv at medvirke på sine billeder. Her ses han på et billede sammen med model Enriko Mihalik under optagelserne til en 2010 Pirelli-kalender. (Foto: 2009 Pirelli © Getty Images)

Weinstein-sag smitter af på fotograf

52-årige Terry Richardson er desuden ”skuffet over fyringen, nu hvor han tidligere har kommenteret anklagerne”, fortsætter talskvinden.

Trods de vedvarende anklager fra unge modeller har modebranchen ikke før vendt Terry Richardson ryggen.

I weekenden stillede en anden britisk avis, The Times, derfor spørgsmålstegn ved, hvorfor Terry Richardson stadig er en del af det fine selskab i modebranchen.

Modefotograf Terry Richardson ses her på den røde løber ved Vanity Fairs Oscar-fest i 2014 - men sin på billeder obligatoriske løftede tommeltot. (Foto: Danny Moloshok © Scanpix)

Særligt i lyset af afsløringen af Hollywood-filmmanden Harvey Weinsteins voldtægter af en lang række kvinder.

- Hvorfor er Terry Richardson, der lavede Miley Cyrus' 'Wrecking Ball'-video, stadig feteret af fashionistaer, spurgte avisen i sin overskrift.

Så sent som i sidste måned var Richardson – som så ofte før – gæst på de forreste rækker ved modeugen i New York, hvor han blev set arm i arm med redaktøren for British Vogue.

Men nu er han altså bandlyst fra netop det magasin og mange andre.