Modeugen i New York haler ind på Paris

New York er blevet modebyen, hvor pengene er.

FASHIONUGE NEW YORK DR.DK

I New York går det lige nu løs for hele verdens modebranche. Byen holder nemlig modeuge, hvor både amerikanske og udenlandske designere præsenterer deres bud på en forårs- og sommerkollektion til 2014.

Med 90 forskellige shows med designere med 50 forskellige nationaliteter er New Yorks modeuge der hvor de unge og ofte mest nyskabende designere viser vejen.

New Yorks modeuge blev indviet tilbage i 1943 for at give amerikanske designere mulighed for at fremvise deres kollektioner til interesserede købere. Samtidig kunne amerikanerne flytte noget af opmærksomheden fra Paris til den anden side af Atlanten.

Pengene er i NYC

Selv om Paris stadig er den vigtigste og største modeuge, haler New York kraftigt ind på den franske.

- Paris er stadig den modehovedstad nummer 1. Men hvad angår mode-business er New York den største. Det er for eksempel her mange af modellerne bor, også de danske, for det er her tingene bliver lavet. Selv kampagnerne for de franske og italienske modehuse bliver lavet i New York. Så forretningerne og pengene er i New York, siger Kim Grenaa, der er kreativ direktør i modevirksomheden Grenaa Buchard.

Kim Grenaa

Blev beskyldt for kopi

New Yorks rygte som modeby er slået fast, så man taler om the big four Paris, New York, Milano og London, kan man ikke undgå New York. Men det holdt hårdt i starten, fortæller Grenaa.

- For små 15-20 år siden var New York nødt til at flytte sin modeuge, fordi de lå som den sidste, og man blev derfor beskyldt for blot at kopiere de europæiske modeuger. Så flyttede de deres modeuge til at være den første, og nu er den blandt de mest toneangivende, siger Kim Grenaa.

Egentlig startede modeugerne rundt omkring i verden som handels-begivenheder for købere og producenter. Men i årenes løb har modeugerne udviklet sig til glamourøse shows og hundredvis af andre mode-arrangementer.

Se indslaget om modeugen fra DR2 Dagen i videoen herover.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve