Sidste uge stod i modens tegn, men i går sluttede Copenhagen Fashion Week.
DR K har spurgt modejournalist Lotte Freddie og Covers chefredaktør, Chris Pedersen, om modeugens overordnede indtryk.
Chris Pedersen er ikke i tvivl, for ham handlede modeugen om is og blød erotik.
- Den her uge for mig har været 60er modernisme og regnbueis. Man kan kalde det soft porn - der er noget erotisk gemt. Man har lyst til at spise det. Man har lyst til at spise hinanden, siger han.
Sexet skatteforvaltning
Ifølge de to modeguruer gav modeugen et bud på en ny, glamourøs kvindetype.
En ny form for kvindelighed blev allerede præsenteret i modebranchen for fem år siden; nu skulle hun have former, men hun skulle også bage boller og røre en kagedej sammen, mener Chris Pedersen. Men den netop afsluttede modeuge har introduceret en moderne kvinde.
- Nu er det en kvinde, der går på arbejde. Hun er møgcool, har høje hæle på og hun har det skidesjovt, siger han.
Modejournalist Lotte Freddie mener, at den nye tendens bidrager med mere glæde i hverdagen.
- Kvinder må gerne se glamourøse og sexede ud på job. Sådan en skatteforvaltningsdame skal da også sidde og se sexet ud. Så vil man også hellere betale sin skat, siger hun.
Fashionorgasme af farver
Finanskrisen ramte modeindustrien, som den ramte andre industrier. Modebranchen har satset på det sorte og sikre, men modeugen sommerkollektioner bød på en gennemgående sans for farver og glæde.
Lotte Freddie roser blandt andet Stine Goya, Malene Birger og Anne Sofie Madsen for deres farvebrug. Hun er ikke overraskende begejstret for alle de farver, modeugen har præsenteret.
- Du var lige ved at få en fashionorgasme af alle de farver, griner Chris Pedersen.
Design DNA
Finanskrisen kunne dog stadig skimtes hos modeugens designere, hvor kvaliteten var i højsædet.
- Det var måske ikke tilfældet for fem år siden, hvor alle folk havde mange penge. Vi vil stadig gerne have noget nyt, men nu skal det bare være præcis det, vi gerne vil have, siger han.
Designernes kvalitetsbevidsthed hænger også sammen med danskernes stigende interesse for tøj. Alle kan gå på nettet og har således adgang til mode. Ifølge Chris Pedersen har dette bidraget til, at danskerne er blevet bedre til at klæde sig - derfor er de også blevet mere kritiske overfor designernes tøjkollektioner.
- Det er det samme for alle kreative virksomheder. Man bliver nødt til at være skarp i sit formsprog, skære ind til benet i det og lave det, man kan finde ud af, slutter han.