Modeugens modeller er ikke sundhedstjekket

Sidste år lovede modebranchen parter, at modeugens modeller skulle sundhedstjekkes, men det er endnu ikke sket. Etiske problemer bremser indførslen.

Radmagre og underernærede piger på catwalken er ikke detm som den danske modebranche ønsker at være kendt for.

Så da modebranchens interesseorganisation, Danish Fashion Institute, blev enige med Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS) om at indføre et sundhedstjek for modeller, blev det af mange set som et afgørende skridt henimod en bedre sundhed for danske modeller.

Svært at forudsige

Planen var, at sundhedstjekket skulle indføres fra netop denne modeuge, men planen blev bremset af uforudsete problemer, forklarer Steen Andersen, generalsekretær hos LMS.

- Det er rigtig ærgeligt, at vi ikke har kunne indføre sundhedstjekket endnu, for vi har kæmpet for at få det i flere år. Men sandheden er, at vi er løbet ind i nogle etiske problemer omkring modellernes ve og vel, som vi har haft svært ved at forudsige, siger Steen Andersen til DR Kultur.

Problemerne består Ifølge Steen Andersen i, hvad der skal ske, hvis sundhedstjekket afslører, at en model er undervægtig eller lider af en spiseforstyrrelse.

Syge modeller skal også hjælpes

- Så er man jo også forpligtet til at tilbyde den person noget behandling, men det er vi ikke i stand til på nuværende tidspunkt. Resultatet vil være, at man så står med en model, som er stemplet som undervægtig, men som man ikke er i stand til at hjælpe. Det er jo en enorm psykisk belastning for modellen, siger Steen Andersen.

Hos LMS har man også spurgt Børne og UngdomsPsykiatrisk Selskab til råds om indførslen af et sundhedstjek, og her var man ikke begejstret for idéen.

Råd: Unødvendig mistænkeliggørelse

- Sundhedstjekket vil jo bestå af en blodprøve og en psykologisk test, som skal indikere om modellerne eventuelt lider af en spiseforstyrrelse. Men Børne og UngdomsPsykiatrisk Selskab var meget skeptiske, fordi de mener, det er etisk græseoverskridende at mistænkeliggøre folk på den måde, siger Steen Andersen.

Hos foreningen Danske Modeller ærgrer man sig også over, at sundhedstjekket er blevet forsinket.

- Det er selvfølgelig ikke så godt, men det er vigtigt, at vi får gjort noget ved de problemer som et sundhedstjek kan medføre. Jeg vil hellere have et godt sundhedstjek til næste år, end et halvfærdigt et ved denne modeuge, siger Ida Burchardi, der er formand for foreningen Danske Modeller.

Ingen modeller under 16 år

Hun glæder sig samtidig over, at enkelte konkrete sundhedtiltag er blevet indført ved denne modeuge.

I år må der ikke være modeller under 16 år på catwalken, og så er der for første gang også krav til at maden, som bureauerne serverer for deres modeller, skal være sund. Det er store skridt, og det vigtigste er også, at modelbureauerne samarbejder om de her tiltag, siger Ida Burchardi.

FacebookTwitter