MØ om Kim Larsen: Han var jo royal!

De første sange, MØ lærte at spille på klaver, var 'Joanna' og 'Papirsklip'.

Selv om MØ selv er en international stjerne, tror hun aldrig, Danmark ser en stjerne som Kim Larsen igen. Selv er hun meget inspireret af ham. På billedet giver hun koncert i København (arkivfoto). (Foto: Betina Garcia © Scanpix)

Dagen igennem har både politikere, musikere og en masse andre danskere hyldet Kim Larsen, som gik bort søndag morgen.

Én af dem, som sørger over tabet af den folkekære musiker, er MØ. Sangerinden, med det borgerlige navn Karen Marie Ørsted, har haft Kim Larsens melodier og sangtekster som faste følgesvende, siden hun som barn lærte at spille nogle af hans største hits på klaver.

- Den første var nok 'Joanna' siger hun og synger de kendte linjer for sig selv.

- Ta' mig med til Joanna, ta' mig med ta' mig med ta' mig med. Ej, det er jo helt vildt hjerteskærende. Jeg har ikke haft det sådan med andre danske kunstnere eller bands, at jeg har siddet og spillet sangene på klaveret igen og igen og igen, siger hun så med alvor i stemmen.

MØ var i øvelokalet med sit band, da hun hørte om Kim Larsens død tidligere i dag.

- I dag, da jeg fik at vide han var død, var det bare sådan – der er ingen, der kan hamle op med Kim Larsen. Det er fucking Kim Larsen. Og jeg er så ked af, at han er død. Og at jeg aldrig mødte ham, siger hun.

Garderobepige i Odense

Men at hun aldrig mødte sit idol er faktisk ikke helt rigtigt, forklarer hun. De to delte i mange år hjemby - Odense - og her stødte de ind i hinanden. Men det var før Karen Marie blev til MØ.

- Jeg er aldrig blevet præsenteret i professionelle sammenhænge, aldrig med hej og goddag. Men han er jo fra Odense, og jeg stod i en periode i døren på Boogies, som er en natklub i Odense, og der kom han af og til forbi.

Som teenager brugte MØ især Kim Larsens tekster, hvis hun var ked af det.

- Der var især én sang, som jeg altid gik ind og læste, hvis jeg lige havde brug for at tude, mindes hun.

Sangen var 'Tik Tik' fra 1983. Sangen handler om venner, der bliver voksne og glemmer barndommens løfter til hinanden.

Netop Kim Larsens tekster har været en stor inspirationskilde til MØs eget musik. Han har lært hende, at lyrik og popmusik sagtens kan gå hånd i hånd. Ifølge hende, er Kim Larsens tekster nemlig meget lyriske, men samtidig ligetil og favnende. Tilføj "hjerteskærende smukke melodier" og en knivspids vildskab, så har man Kim Larsen, mener MØ.

- Jeg tror, jeg blev ramt af hele hans væsen, siger hun.

- Det var hans energi, som jeg synes er helt fantastisk løssluppen og fri, så er der teksterne, som altid var meget ligetil, men samtidig dybe og personlige - og så melodierne. Det er en gylden kombination, og jeg tror, det er derfor, jeg altid har elsket ham. Fordi han havde så mange forskellige sider i én person, siger hun.

Stor som Grundtvig

En af de sider hos Kim Larsen, som MØ beundrede allerede som barn, var hans rolle som samfundsrevser.

Når MØ optræder, er hun heller ikke bange for politiske budskaber. Da hun spillede på Roskilde Festival i 2016 var hun iført en t-shirt med teksten 'Refugees Welcome' (velkommen flygtninge, red.).

For man må gerne mene noget som kunstner. Det har hun taget med fra sit idol.

- Han havde den der vildskab og var samtidig meget nede på jorden. Og helt ærlig, så var han jo venstreorienteret, som jeg totalt godt kan forholde mig til, griner hun.

Med Kim Larsens død har Danmark mistet noget, vi aldrig ser lignende igen, mener MØ.

- Hvis man kigger tilbage, er der Grundtvig og sådan nogle, og jeg ser helt sikkert Kim Larsen i liga med det. Der skal selvfølgelig nok, som tiden går, komme nogen, der er på samme plan, men der kommer aldrig nogen, der er det, han er. Det er jo derfor, han er sådan en legende. Det er fordi, han er så sindssygt særlig, siger hun.

MØ trøster sig med, at hun nåede at opleve Kim Larsen live, da han spillede på Skanderborg Festival i august.

- Det var bare så smukt, siger hun og husker tilbage.

- Han sad deroppe på sin stol og var bare pisse fucking sej. Jeg var så mega lykkelig over at opleve det. Han er jo royal altså.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk