Mogens Vemmer stod bag udødelige børne-klassikere: Se klippene her

Tidligere mangeårig leder for DR’s børne- og ungdoms-tv blev 84 år gammel.

Mogens Vemmer er død, 84 år gammel.

I 32 år stod han i spidsen for Danmarks Radios Børne- og Ungdomsafdeling, B&U.

I den periode fik de yngste seere blandt andet børneprogrammer som Bamse og Kylling samt Kaj og Andrea.

Det var ham, der gjorde 'Børnetime' og 'Fjernsyn for dig' til fast inventar i danske børns begrebsverden.

- Hvis I havde lige så meget glæde af udsendelserne, som jeg havde af at lave dem, så synes jeg, at vi begge har haft stor fordel af, at der har været børne- og ungdoms-tv i Danmarks Radio, sagde Mogens Vemmer i et interview i anledning af B&U's 50 års jubilæum i 2018.

Skabte særligt tempo i B&U

Han overtog tøjlerne i 1968. Her gjorde han B&U-afdelingen til en rugekasse for talenter, der undervejs udklækkede perlerækken af velkendte udsendelser, dukker og sange.

Godt 32 år senere - i år 2000 - rejste han sig fra sin plads ved bordenden i B&U.

Ved 50-års jubilæet fortalte han, hvorfor dansk børne-tv altid har skilt sig ud fra den amerikanske tradition ved at være mere langsomt.

- Vi prøvede at holde et tempo, der gav børn mulighed for at lege videre, tænke sig om og måske gå ud og tisse og komme igen. Ikke som det hæsblæsende tempo, der startede i USA med Sesame Street, sagde han i 2018.

I samme ombæring fortalte han, at han var tilfreds med den arv, som nutidens producenter af børne-tv har udviklet.

- Jeg synes, de har bredt sig på en fremragende måde, og mange af programmerne er mindst lige så fornyende, som vi prøvede på i vores tid. Det er gået hurtigt, og man har holdt kvaliteten, men det ville være dejligt med dobbelt så mange egenproducerede ting, sagde Mogens Vemmer for to år siden.

Se et klip fra interviewet herunder.

Danmarks Radios generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, takker på DR's intranet Mogens Vemmer for at have vundet et væld af priser for sit arbejde - såvel danske som internationale.

- Han har ikke bare sat sine spor hos flere generationer af børn og unge, han har også vist vejen til børne-tv i verdensklasse. Med Mogens Vemmer fik børnene en stemme i offentligheden.

- En stor tak for dit fantastiske arbejde. Tak for Ingrid og Lillebror, Kaj og Andrea, Poul og Nulle, Bamse og Kylling, Sonja fra Saxogade, Vinterbyøster og mange, mange flere store børneklassikere, som har sat niveauet for dansk børneindhold i verdensklasse, siger Maria Rørbye Rønn.

Ved 'Tvprisen' i 2011 modtag Mogens Vemmer 'Årets Otto' – hædersprisen i den danske tv-branche.